27.6.2013 12:38

Αποτελεσματικοί Φο.Δ.Σ.Α - Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 7ΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΦΟΔΣΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

Στις 21 & 22 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε η 7η Πανελλήνια Σύνοδος των Φο.Δ.Σ.Α. στη Χίο, με συμμετοχή του συνόλου των Φο.Δ.Σ.Α, του υφυπουργού Ανάπτυξης, του Ειδ. Γραμματέα ΣΔΙΤ, στελεχών των συναρμόδιων Υπουργείων, της Κ.Ε.Δ.Ε και λοιπών Φορέων αλλά και εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Τίτλος της Συνόδου ήταν «Αποτελεσματικοί Φο.Δ.Σ.Α - Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων».

Σε συνέχεια των τοποθετήσεων των εισηγητών και των συμμετεχόντων, τις θέσεις που αναλύθηκαν και την ανταλλαγή απόψεων που πραγματοποιήθηκε κατά τη διεξαγωγή της Συνόδου, οι Φο.Δ.Σ.Α προτείνουν την άμεση τροποποίηση του νόμου 4071/12 και τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα λύνει οριστικά τα θέματα της νομικής μορφής και του μεγέθους των νέων Φο.Δ.Σ.Α την ομαλή μετάβαση των υφιστάμενων Φο.Δ.Σ.Α σε αυτούς καθώς και επιμέρους προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία τους.

Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη στελέχωση των Φο.Δ.Σ.Α με μόνιμο προσωπικό, στην οικονομική τους αυτοτέλεια και στην ορθή λειτουργία και παρακολούθηση των έργων.

Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο για τη νησιωτική χώρα και να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΦοΔΣΑ όπως φορολογικά, μεταβιβάσεων, απαλλοτριώσεων κ.α, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ΦοΔΣΑ.

 Κριτήριο για την νομική μορφή και το μέγεθος των Φο.Δ.Σ.Α. θα πρέπει να είναι η λειτουργικότητά τους, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες επιτυχημένες πρακτικές, η οικονομική ευρωστία τους και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους σε όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών.

Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ, ενόψει των προστίμων που μπορεί να επιβληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να θεσμοθετηθεί ένα νομικό πλαίσιο ικανό να δημιουργήσει κατάλληλους Φο.Δ.Σ.Α για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και το οριστικό κλείσιμο των ενεργών χωματερών.

Η λειτουργία επίσης και η κατασκευή νέων έργων που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα, μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να αποτελέσουν το βασικό μοχλό ανάπτυξης στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας.

Η παρούσα κατάσταση δεν επιτρέπει άλλες καθυστερήσεις ενώ απαιτείται άμεσα να αναληφθούν από τη πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς οι ευθύνες ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση, να διασφαλιστεί η απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση προκειμένου να δοθούν οριστικές λύσεις στο προβλήματα των Φο.Δ.Σ.Α.

Το Δίκτυο Φο.Δ.Σ.Α. θα συνεχίσει να αναδεικνύει και να προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις στα συναρμόδια Υπουργεία σε όλα τα θέματα που απασχολούν τη λειτουργία των Φο.Δ.Σ.Α. αλλά και γενικότερα τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας.

Η ολομέλεια των Φο.Δ.Σ.Α εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση στην προαναφερόμενη κατεύθυνση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ