8.4.2013 11:57

Απολύσεις 2.000 επίορκων υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο

Aπολύσεις-εξπρές για περίπου 2.000 δημοσίους υπαλλήλους στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα, θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σε συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους δανειστές, ως δείγμα γραφής της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα απομακρύνει άμεσα τους επίορκους.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε επίσης για κάθε απομάκρυνση επίορκου υπαλλήλου να έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να προσλαμβάνει ισάριθμους επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κατά προτεραιότητα, προκειμένου να στελεχωθούν υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», όπως οι εφορίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αμεσα αναμένεται να κατατεθεί και νομοθετική ρύθμιση όπου θα προβλέπει την πλήρη περικοπή των αποδοχών όσων υπαλλήλων τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία λόγω πειθαρχικών αδικημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης τη δέσμευση της κυβέρνησης για κινητικότητα και διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, από τους οποίους οι 20.000 θα πρέπει να οδηγηθούν σε απόλυση έως τον Δεκέμβριο του 2014 και οι 7.500 από αυτούς έως τον Δεκέμβριο του 2013 εκτός της απομάκρυνσης των 1.000-2.000 επίορκων υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο. Στην πρόταση της τρόικας δεν ξεκαθαρίζεται από ποια κατηγορία υπαλλήλων θα προέλθουν οι 7.500 απολύσεις μέχρι τα τέλη του 2013 καθώς εάν δεν σχετίζονται με την ομάδα των πειθαρχικά ελεγχόμενων υπαλλήλων τότε αφορούν οριζόντιες απολύσεις με καταργήσεις ολόκληρων κλάδων εργαζομένων. Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε προσπάθεια να μειωθεί ο τελικός αριθμός των απολύσεων, με στόχο να περιοριστούν μόνο στους επίορκους και τους ακατάλληλους για εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται χωρίς τη συμμετοχή του Αν. Μανιτάκη, ακόμα και μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο.

Αφορμή για την επικοινωνία Σαμαρά-Κουβέλη αποτέλεσαν οι δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του οικονομικού επιτελείου την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τις οποίες τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το Δημόσιο έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας ουσιαστικά ότι ο Α. Μανιτάκης έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης για θέματα αρμοδιοτήτων του.
Ο Φ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ λένε «όχι» στις οριζόντιες απολύσεις στο Δημόσιο

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης συναντήθηκε το Σάββατο με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, όπου συζήτησαν για το σχέδιο κινητικότητας στο Δημόσιο, ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του μίλησε τηλεφωνικά με τον Α. Σαμαρά και τον Γ. Στουρνάρα.

Παραμένει στον... πάγο ο Μανιτάκης

O Α. Μανιτάκης σημείωσε στους συνομιλητές του ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για αριθμό αποχωρήσεων εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των πειθαρχικών και της αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού. Στη ΔΗΜΑΡ, που στηρίζει τις επιλογές του Α. Μανιτάκη, λένε «όχι» στις οριζόντιες απολύσεις, ενώ σε ενημερωτικό σημείωμα που έχει αποσταλεί στα στελέχη του κόμματος, αναφέρεται πως οι απολύσεις πρέπει να έχουν δικαιολογημένη και νόμιμη βάση και πρέπει να αφορούν τους διαπιστωμένα επίορκους, τους εισαχθέντες με πλαστά δικαιολογητικά, τους συστηματικά απέχοντες από την εργασία και όσους δεν έχουν τις απαιτούμενες ικανότητες, που θα κριθούν ύστερα από αξιολόγηση.

πηγη: E-GO

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ