28.6.2015 13:08

Αποκαλυπτικά πορτραίτα, σε αναγεννημένο χώρο! [ΦΩΤΟ]

EΚΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΓΚΑΛΕΡΙ!

Ως Μέσο Ενημέρωσης ζήσαμε την περίοδο της τελευταίας φάσης λειτουργίας των παλιών σφαγείων στον Κοφινά, τους αγώνες των κατοίκων για την κατάργηση τους, την τελευταία μέρα φυγής των εκδορέων όπου καθάριζαν το χώρο από τα αίματα, τα λίπη, τα ανθυγιεινά κατάλοιπα. Συνεχίσαμε με την υποβάθμιση, την  εγκατάλειψη, την ερημοποίηση του, την ανάληψη της διαχείρισης του χώρου από την ομάδα ΟΜΙΚΡΟΝ, τη ζωή που άρχισε να πνέει κυρίως στο περιβάλλοντα χώρο και την Παρασκευή το βράδυ μείναμε έκπληκτοι από τη ζωή, την πνοή, τη φρεσκάδα, που του προσέδωσε η καλλιτεχνική ματιά της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου, που μετέτρεψε έναν εγκαταλειμμένο βιομηχανικό χώρο, σε ζωντανό κύτταρο, κυριολεκτικά σε γκαλερί τέχνης!

Το άλλο πρόσωπο τους

Οι ερασιτέχνες φωτογράφοι με την καθοδήγηση του Δημήτρη Κοιλαλού κατάφεραν  με την Έκθεση “Πρόσωπα” να παρουσιάσουν πορτραίτα αρκετών γνωστών και άγνωστων (στους πολλούς) συμπολιτών μας,  μέσα από μια καλλιτεχνική  φωτογραφική ματιά που αποκαλύπτει έναν άλλο, άγνωστο εαυτό τους!

Αυτή η έκθεση είναι η πρώτη από τις επτά που έχει οργανώσει  και παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα  η Φωτογραφική Λέσχη Χίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων του “Chiosphotofestival”. 

Ζωή και Χαρά

Ο άνθρωπος που φρόντισε να γίνει πραγματικότητα αυτή η έκθεση, ο Δ. Κοιλαλούςτονίζει ότι αυτή είναι η πιο μικρή, πιο ερασιτεχνική, αλλά και αυτή που έχει την πιο πολύ ψυχή.

«Είναι πολύ σημαντικό οι χώροι να μεταμορφώνονται και να αποκαλύπτουν τη δυναμική τους. Η μεταμόρφωση δίνει πολύ μεγάλη χαρά και ζωή. Κάνω πορτραίτο περισσότερα από 30 χρόνια, η αναγνωσιμότητα των προσώπων ανεβάζει τον πήχη των δυσκολιών. Η πρώτη άσκηση που έκανα στους ερασιτέχνες μαθητές ήταν να δουλέψουν με το φώς, να παίξουν με την εικόνα. Στην τελευταία άσκηση ζήτησα να  φωτογραφήσουν κάποιο γνωστό του πρόσωπο με την έννοια να μας το συστήσουν φωτογραφικά. Ένα από τα βασικά μαθήματα της φωτογραφίας  είναι ότι ο φωτογράφος έχει  τη μαγική ικανότητα και δυνατότητα  να μεταμορφώνει τον κόσμο και να του δίνει  μια δική του οπτική, αλλιώς όλες οι φωτογραφίες θα εξαντλούνταν με μια φωτογραφία ταυτότητας που μας λέει ότι ο εικονιζόμενος είναι ο τάδε.  Κάθε άνθρωπος είναι ένα σύνολο πραγμάτων οπότε οι φωτογραφίες  μας συστήνουν τον προσωπικό τους κόσμο».

Κάτι λένε

Ο εκθέτης  Δημήτρης  Αντώνογλου  επισημαίνει την προσωπική τεχνική  του κάθε φωτογράφου και τονίζει ότι οι βιομηχανικοί χώροι προσφέρονται για εκθέσεις γιατί έχουν κάτι να πουν.

«Έχουν ένα υποβλητικό και επιβλητικό ύφος, γιατί κουβαλάνε μέσα τους  πολλές ανθρώπινες ιστορίες που τις καταλαβαίνουν όλοι χωρίς να τους τις λέει και να τις ωραιοποιεί  κανείς με λόγια». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ