21.3.2016 11:42

Αποχώρησαν από τη ΒΙ.ΑΛ., Ύπατη Αρμοστεία και Μ.Κ.Ο.

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ 200 ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ FRONTEX

Ένα απέραντο αλαλούμ χωρίς κανείς να γνωρίζει τι θα απογίνουν οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν κρατούμενοι από χθες, θυμίζει η κατάσταση που επικρατεί στο hotspot της Χίου.

Κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν έχει λάβει την παραμικρή οδηγία από το Υπουργείο, πέρα από το ότι τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι μετανάστες θα κρατούνται χωρίς να τους χορηγείται έγγραφο παραμονής στη χώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η διαδικασία καταγραφής συνεχίζεται κανονικά, παρουσία των 6 Τούρκων Αξιωματικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Σμύρνης, την ώρα που αναμένονται στη Χίο 200 στελέχη της Frontex που θα συνδράμουν στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλουν οι αφιχθέντες.

Μετατροπή σε κέντρο κράτησης

Η έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της ΒΙ.ΑΛ. από Κέντρο Πρώτης Υποδοχής σε Κέντρο Κράτησης κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ όσο και των Μ.Κ.Ο. που βρίσκονταν στο Hotspot και που αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Από τα στοιχεία των αρχών προκύπτει ότι στο Hotspot του νησιού βρίσκονται πάνω από 850 άτομα με ανώτερη χωρητικότητα τα 1.095 άτομα, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα με δεδομένο ότι οι μεταναστευτικές ροές παραμένουν αμείωτες.

Επί του παρόντος δεν έχει γίνει γνωστή η διαδικασία επαναπροώθησης στα τουρκικά παράλια πέρα από το γεγονός ότι οι δύο πύλες εξόδου θα είναι ο Έβρος και το Δικελί. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ