4.7.2013 14:35

Απογειώθηκε το Ακτινολογικό!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΟΡΟΦΟ ΤΟΥ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ»

Βάφτισαν τον «1ο όροφο» της νέας πτέρυγας στο Σκυλίτσειο «ισόγειο» για να μεταφέρουν εκεί το ακτινολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου με τον αξονικό τομογράφο, τον μαγνητικό, τις ακτίνες κα. πρωτοτυπώντας για ακόμη μια φορά κι αποδεικνύοντας πως στην περιβόητη νέα πτέρυγα, όλα μπορεί να συμβούν.

Το νέο της εγκατάστασης του ακτινολογικού εργαστηρίου του «Σκυλίτσειου» σε όροφο, προκάλεσε εύλογα την απορία και τον προβληματισμό για πολλούς πέριξ της ιατρικής κοινότητας. Και αυτό διότι αντί το ακτινολογικό να βρίσκεται στο ισόγειο όπου και η πρόσβαση θα είναι πιο εύκολη αλλά και η όποια ανάγκη για προστασία από την ακτινοβολία πιο περιορισμένη, τελικά βρέθηκε στον 1ο όροφο ακριβώς πάνω από το Πνευμολογικό Τμήμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι που είχαν πρόσβαση στο master plan του Νοσοκομείου «τοποθέτησαν» το ακτινολογικό στον 1ο όροφο εκλαμβάνοντας το «0» με το οποίο ονομάζεται ο πρώτος όροφος στο master plan ως ισόγειο και το ισόγειο ως υπόγειο.

Η πρακτική αυτή που θυμίζει εκείνη των καλογέρων που νηστεύουν βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, έρχεται να αποδείξει περίτρανα τη σοβαρότητα, αρτιότητα κι επιστημονική τεκμηρίωση των επιλογών που έχουν γίνει στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου.

Στο ισόγειο σε Λέσβο και Σάμο

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του «π» με τον Χρ. Θεοδώρου που επιτελεί χρέη διοικητή στο «Βοστάνειο» της Μυτιλήνης, γνωστοποιήθηκε το αναμενόμενο, ότι δηλαδή στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης το Ακτινολογικό Τμήμα είναι στο ισόγειο. «Εμείς το έχουμε βάλει στο ισόγειο σε ένα τμήμα που υπάρχει εκεί. Εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις ότι προβλέπουν οι μελέτες. Από πλευράς μόνωσης, όπου κι αν είναι το ακτινολογικό εργαστήριο, μονώνεται από όλες τις πλευρές αλλά και για λόγους πρόσβασης θεωρούμε ότι το ισόγειο είναι πιο ενδεδειγμένο» ανέφερε ο ίδιος.

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της Β. Σίδερη, διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου που χαρακτηριστικά δήλωσε: «Στη Σάμο το ακτινολογικό είναι στο ισόγειο. Η πρακτική και η τακτική θέλουν τον αξονικό και το ακτινολογικό στο ισόγειο».

Προβληματισμένοι και οι ακτινολόγοι

Ανάλογη άποψη εκφράζουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ακτινολόγοι στο νησί μας, χαρακτηρίζοντας πρωτόγνωρη αυτή την επιλογή. «Δεν μπορώ να σας εξηγήσω εγώ τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέχθηκε να εγκατασταθεί το ακτινολογικό και ο τομογράφος στον 1ο όροφο. Αυτά μόνο οι εμπνευστές αυτών των σχεδίων μπορούν να τα δικαιολογήσουν.

Προφανώς στο ισόγειο περιορίζεται η ακτινοβολία και αποφεύγεται η κτιριακή επιβάρυνση με επιπλέον βάρος κάποιων τόνων, αφού τόσο ζυγίζουν τα συγκεκριμένα μηχανήματα. Σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η δική μας θεωρώ ότι δεν είναι παράγοντες για τους οποίους πρέπει να αδιαφορούμε». Είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει και ειλικρινά δεν υπάρχει λογική εξήγηση για το πώς σε ένα καινούργιο κτίριο επιλέχθηκε μια λύση σίγουρα μη λειτουργική και με επιφύλαξη μη ακίνδυνη.», δήλωσαν στον «π».

Μακριά από την αλήθεια

Διαψεύδει όλα τα παραπάνω ο Διευθυντής του Ακτινολογικού του «Σκυλίτσειου» Λ. Χαλκιάς υποστηρίζοντας ότι η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και ότι όλα έγιναν με βάση το Master plan. «Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά που λέγονται. Σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία το ακτινολογικό είναι σε όροφο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ούτε θέμα ακτινοβολίας υπάρχει, αφού δίνεται η σχετική πιστοποίηση ούτε και ζήτημα για τη στατικότητα του κτιρίου δημιουργείται. Ότι προέβλεπε το Master plan  του νοσοκομείου αυτό έχει υπολογιστεί και υλοποιηθεί», κατέληξε ο διευθυντής του ακτινολογικού.

Ζήτημα προς διερεύνηση

Φυσικά, το πως άλλαξε ο σχεδιασμός και βαφτισθηκε ο πρώτος όροφος, ισόγειο, είναι κάτι που διερευνάται έντονα και σε πολιτικό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες. Δεν αποκλείεται μάλιστα να προκύψει και Ερώτηση για το θέμα στο Κοινοβούλιο, καθώς τα στραβά και τα ανάποδα του σχεδιασμού, της εκτέλεσης και της λειτουργίας της νέας πτέρυγας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τις παρεμβάσεις και τις αλλαγές να συμβαίνουν με την παραμικρή αφορμή.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ