9.9.2013 10:58

Αποφασίζουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί για κυλιόμενες πενθήμερες κινητοποιήσεις

Με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες των καθηγητών από τις 16 Σεπτεμβρίου, όπως όλα δείχνουν, ξεκινάει το σχολικό έτος στα γυμνάσια και τα λύκεια.
Οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία - 80 από τις 88 - την περασμένη Παρασκευή να προχωρήσουν σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 16 του μήνα αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο κυρίως στο μέτρο της διαθεσιμότητας και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ύστερα από κάθε απεργιακό πενθήμερο οι εκπαιδευτικοί σε γενικές συνελεύσεις θα επανεκτιμούν την κατάσταση και θα αποφασίζουν για τη συνέχεια.
Η τελική απόφαση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις επρόκειτο να ληφθεί σήμερα στη γενική συνέλευση των προέδρων ΕΛΜΕ.
Οπως είπε στα «ΝΕΑ» η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη - Τελεμέ, δεν αναμενόταν να αλλάξει κάτι στη συνεδρίαση των προέδρων ως προς τη μορφή και τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. «Η απόφαση, που είναι για πενθήμερες απεργίες, έχει ληφθεί. Απλώς οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ μπορεί να προτείνουν επιπλέον μέτρα στήριξης της απεργίας, απεργιακές επιτροπές ή πορείες». Σε ερώτηση αν η ΟΛΜΕ είναι ικανοποιημένη από την απόφαση των ΕΛΜΕ, η κ. Ζωγραφάκη απάντησε πως από την αρχή «εμείς θεωρήσαμε το μέτρο της διαθεσιμότητας «ξαφνικό θάνατο». Με την επίθεση που δέχεται ο κλάδος οι πενθήμερες απεργίες είναι μία μορφή που ταιριάζει ως απάντηση σ' αυτή την επίθεση. Συνεπώς, είμαστε ευχαριστημένοι».
Υπενθυμίζεται ότι την προπερασμένη εβδομάδα το ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν είχε καταλήξει σε απόφαση για τη μορφή και τη διάρκεια των απεργιών σε δύο συνεδριάσεις. Αυτό είχε συμβεί διότι καμία από τις προτάσεις που είχαν διατυπώσει οι παρατάξεις δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία. Ετσι, οι παρατάξεις κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις κινητοποιήσεις στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ.

Κ. Αρβανιτόπουλος
Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά

«Τα βιβλία είναι στα σχολεία, οι μαθητές θα είναι στα θρανία, οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Μάλιστα όπως είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και θα λειτουργήσουν ομαλά, όπως άλλωστε έγινε και πέρυσι. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών ο κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε «όχι». Και εξήγησε την απάντησή του λέγοντας:
«Η επιστράτευση ήταν αναγκαία όταν απειλήθηκε η διεξαγωγή των Πανελλαδικών, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον».
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ