4.11.2013 9:43

Αποδείχθηκε η πλάνη

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΑΡΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΠΡΩΤΟΔΙΚΑ ΟΤΙ ΔΙΕΠΡΑΞΕ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ Ν.Ο.Χ.

Τα τραγικά λάθη της Ασφάλειας Χίου (επί διοίκησης Δ. Γατσιού το 2009) αλλά και τις ευθύνες της ίδιας της Δικαιοσύνης αναδεικνύει περίτρανα η προ ημερών αθώωση του νεαρού Θ.Μ., που το 2009 κατηγορήθηκε ότι διέπραξε τη ληστεία στο περίπτερο του Ναυτικού Ομίλου Χίου.

Τα λάθη

Ο αναγραμματισμός που βρέθηκε στην υπηρεσιακή αναφορά της Ασφάλειας σχετικά  με την ώρα του συμβάντος, 05:30 αντί 03:50 ανήμερα των Χριστουγέννων του 2009, αλλά και η επιμονή της Αστυνομίας να στοχοποιήσει ένα άτομο, από την μαρτυρία ενός Ρουμάνου που εν τέλει δεν εμφανίστηκε στο Δικαστήριο, συντέλεσαν στον στιγματισμό ενός ατόμου, που, έπειτα από πολύχρονη δικαστική διαμάχη απέδειξε, σύμφωνα με την απόφαση της Δικαιοσύνης, ότι δεν είχε καμία εμπλοκή με το συμβάν.

Όπως σημειώνει η μητέρα του νεαρού στον «π» το παιδί της οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης με τη μοναδική κατηγορία ότι η φωνή που κατέγραψαν οι κάμερες έμοιαζε με τη φωνή του γιου της, καθ’ υπόδειξη μάλιστα ατόμου Ρουμανικής καταγωγής.

«Δεν έχω κανένα παράπονο από την Αστυνομία. Τους εκτιμώ για το έργο που προσφέρουν στην κοινωνία και το αποδεικνύουν καθημερινά. Τότε όμως η Ασφάλεια χαντάκωσε το παιδί μου. Το παράπονό μου είναι ότι από τότε ο άνθρωπος που έβγαινε και έλεγε ότι εξάρθρωσε τη σπείρα δεν ήρθε να μου ζητήσει ούτε μία συγγνώμη», αναφέρει.

Επιπλέον η αλλαγή της ώρας στο υπηρεσιακό έγγραφο της Ασφάλειας, άγνωστο επίσης πώς προέκυψε, στέρησε από τον Θ.Μ. τη δυνατότητα αντίκρουσης των κατηγοριών, αφού την ώρα του συμβάντος βρίσκονταν σε οικογενειακό ρεβεγιόν σε κεντρικό μαγαζί της πόλης.

Η περιπέτεια της οικογένειας, που στοίχησε χρόνο, χρήμα και ψυχική οδύνη, συνεχίστηκε εντός της δικαστικής αίθουσας, αφού το εμφανές πια λάθος της Αστυνομίας δεν συμπεριλήφθηκε, άγνωστο με ποιου υπαιτιότητα,  στο φάκελο της υπόθεσης ενώ ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας είχε πλέον εξαφανιστεί από τη Χίο. Αποτέλεσμα των παραπάνω συγκυριών ήταν η πρωτόδικη καταδίκη του Θ.Μ. σε 8,5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή.

Η δικαίωση

Τα ευχάριστα νέα για τον νεαρό ήρθαν 4 ολόκληρα χρόνια μετά τη σύλληψη του 2009, καθώς με απόφασή στις 14/10 το Κακουργιοδικείο Β. Αιγαίου αθώωσε πανηγυρικά τον Θ.Μ., μιας και όπως διαπιστώθηκε οι τότε ισχυρισμοί των Αστυνομικών Αρχών κρίθηκαν αβάσιμοι.

Τέλος, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, τα ρούχα των δραστών που κατέγραψαν οι κάμερες στο περίπτερο του Ναυτικού Ομίλου (μία μπλούζα και ένα παντελόνι), ήταν ακριβώς ίδια με αυτά των Β. Φατσή και Α. Αρτούρ που δύο ημέρες αργότερα (16/10/13) καταδικάστηκαν σε πολυετή κάθειρξη για τη ληστεία της Αγροτικής Τράπεζας στο Πυργί.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ