11.10.2013 16:02

Από τον Φεβρουάριο η Digea στη Χίο

ΜΕ ΤΡΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗ ΧΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 2014

Στις αρχές του 2014, υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει στη Χίο η ψηφιακή εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος με ψηφιακή τεχνολογία, η γνωστή digea.

Στην Ελλάδα η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση έχει ξεκινήσει από το 2009 και σταδιακά, επεκτείνεται σε όλες τις περιοχές της χώρας με καταληκτική ημερομηνία για την πλήρη αντικατάσταση του αναλογικού σήματος, το 2015.

Όπως ανέφερε στον «π» η Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της εταιρείας, Ιωάννα Κωλιάδου, το χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση του δορυφορικού σήματος ορίζεται από το αρμόδιο υπουργείο κι όχι από την εταιρεία.  «Σύμφωνα με το Χάρτη Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Τηλεοπτικού Σήματος (Κοινή Υπουργική Απόφαση 42800/5-10-2012 ΦΕΚ 2704) καθορίζονται όλα τα επιτρεπτά κέντρα ψηφιακής εκπομπής.
Παράλληλα, στο συγκεκριμένο κείμενο ορίζονται επιμέρους θέματα όπως, οι γεωγραφικές περιοχές κάλυψης, οι συχνότητες ανά κέντρο εκπομπής, οι ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές εκπομπής που πρέπει να πληρούν οι πάροχοι δικτύου, οι περιορισμοί εκπομπής στους οποίους υπόκεινται οι πάροχοι δικτύου καθώς και η διαδικασία περιοδικού ελέγχου των παραπάνω περιορισμών εκπομπής.
Επιπλέον, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 41167/1375/Φ111Α ΦΕΚ 2064 ορίζεται η σειρά έναρξης των εν λόγω κέντρων. Για τον ορισμό της ημερομηνίας έναρξης ψηφιακής εκπομπής ανά κέντρο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στους παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής».
 

Εν αναμονή

Αυτόν τον διαγωνισμό είναι που αναμένει η εταιρεία, που έχει τη Χίο, όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Κωλιάδου, «στο πρώτο περιφερειακό switch off».

Πλέον η εγκατάσταση του δορυφορικού σήματος γίνεται ανά μεγάλες περιφέρειες κι αυτό θα γίνει για τη Χίο, τη Λέσβο και τη Λήμνο μαζί. Ο διαγωνισμός υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε ένα με ενάμιση μήνα κι από κει και πέρα, αν όλα πάνε καλά με την καινούργια χρονιά περίπου στον Φεβρουάριο,  θα αρχίσει και η εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης για τη Χίο με τρία κέντρα εκπομπής, Χίος- Θυμιανά, τα Μεστά και το Θολοποτάμι που θα καλύπτουν όλο το νησί καθώς και τις Οινούσσες και τα Ψαρά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ