9.5.2016 17:51

Από τη Χίο στη Ρουμανία το ΕΠΑ.Λ. Βροντάδου [ΦΩΤΟ]

Στη Ρουμανία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης βρέθηκαν μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Βροντάδου από τις 28/3 έως τις 13/4. Οι μαθητές διατρέχοντας τον Βορειοδυτικό οδικό Άξονα της χώρας , κατέληξαν  στην πόλη BAIA MARE , όπου και υλοποιήθηκε το κύριο μέρος της εκπαίδευσης  στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus +. Η αποστολή αποτελείτο από 20 μαθητές , 3 συνοδούς  καθηγητές και 8 εκπαιδευόμενους καθηγητές.

Οι εταίροι του προγράμματος ήταν : 1) Dept. OfTerrestrialMeasurementsAndSurveying, CivilEngineeringBranch, BaiaMareof  UNIVERSITATEATEHNICACLUJ-NAPOCA  που ανέλαβε το κύριο βάρος της εκπαίδευσης μαθητών και καθηγητών και  2) ANTREC- NATIONALASSOCIATIONFORRURALECOLOGICALANDCULTURALTOURISM-FILIALAMARAMURESμε εξαιρετική εμπειρία υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε σχέση με διαμονή , διατροφή , μετακινήσεις εντός της Ρουμανίας , Πολιτιστικές δραστηριότητες και συναντήσεις με παραδοσιακούς τεχνίτες.

Η εκπαίδευση περιλάμβανε επίδειξη πειραμάτων αντοχής σε εφελκυσμό σιδηρών ράβδων οπλισμού , διαμέτρων όπως Φ10,Φ12,Φ14 , τύπους συνδέσεων ξύλων μεταξύ τους , με παραδοσιακές εντορμίες-εκτορμίες, ανάλογα τις υφιστάμενες καταπονήσεις. Υπήρχαν παρουσιάσεις ,σε video, που αφορούσαν τη μεθοδολογία επισκευής παλαιών λίθινων εκκλησιών ,την επέμβαση με μεθόδους αντιστήριξης στα θεμέλια τους, όπως και τη μελέτη μίας νέας εκκλησίας στο μοναστήρι της  Anna Rohia.

Τα απογεύματα οι μαθητές έγραφαν το ημερολόγιο της ημέρας παρουσία των συνοδών καθηγητών.

Εκτός όμως από τις παρουσιάσεις και διαλέξεις που έγιναν στο χώρο του πανεπιστημίου άκρως ενδιαφέρουσες ήταν και οι επισκέψεις :

1) Στο μουσείο των μεταλλευμάτων .

2) Στο εργοστάσιο της "RUSTIC" , όπου κανείς μπορεί να κατασκευάσει οτιδήποτε ξύλινο θελήσει η φαντασία του, από ένα μικρό σφυράκι (μας έγινε επίδειξη) μέχρι μία ξύλινη κατοικία.

3) Στο κέντρο παραδοσιακών χορών της πόλης όπου όλοι, με την διδασκαλία των παραδοσιακών χορών της Ρουμανίας από εξαιρετικό διάσημο δάσκαλο διεθνούς επιπέδου, έγιναν δέκτες της κουλτούρας και την μουσικής παράδοσης του όμορφου αυτού τόπου.

4) Η  ξενάγηση στις παραδοσιακές ξύλινες εκκλησίες , μνημείων της UNESCO, στο Παλαιό παραδοσιακό Μαραμούρες , διήρκεσε δύο γεμάτες ημέρες. Στο Sisesti μας έκαναν εντύπωση οι τεράστιες ξύλινοι δοκοί στη βάση της εκκλησίας που όπως αναφέρουν πρέπει να είναι η παλαιότερη ξύλινη της Ευρώπης.

Η επίσκεψη στην Barsana, την εντυπωσιακή μονή με ιδιαιτερότητα στις αγιογραφίες (λαική αγιογραφία) όπου μας έγινε ξενάγηση από την ηγουμένη ενώ καθηγητές και  μαθητές επισκέφθηκαν ένα εργοτάξιο στο χώρο της μονής , όπου η ξυλοκατασκευή είχε την τιμητική της. 

Στο χωριό  Πέτροβα ,μας περίμενε μια έκπληξη: η δασκάλα και τα παιδιά του σχολείου ντυμένα με παραδοσιακές στολές έκαναν μια γιορτή για μας και μας παρασίασαν τον παραδοσιακό γάμο .  Διανυκτερεύσαμε στην Ocna Sucatag. Την επομένη φθάσαμε στα σύνορα με την Ουκρανία, στην πόλη Sighetu Marmatiei , όπου και υπάρχει το διάσημο Μουσείου του χωριού , με έκθεση των παραδοσιακών οικιών της περιοχής του Maramures , εννοείτε όλα ξύλινα (ξύλινα φυσικά και τα κεραμιδάκια τους, οι σταύλοι, οι χώροι διατήρησης των τροφίμων τους , τα εργαλεία τους κλπ ) . Τα επισκεφθήκαμε και είδαμε την αρχιτεκτονική τους σύνθεση ,πως περνούσαν οι άνθρωποι αυτοί την καθημερινότητα τους μας έκαναν εντύπωση τα μικρά ανοίγματα (μας ήταν λίγο ξένα σε εμάς που είμαστε μεσογειακός λαός και από πιο ζεστό κλίμα).

Στην περιοχή επισκεφθήκαμε το διάσημο και μοναδικό στον Κόσμο , Happy Cemetery, με τις ταφικές επιγραφές να έχουν εύθυμα στοιχεία από την ζωή του θανόντα.

Η ξενάγηση αυτό το διήμερο, έγινε συνοδεία εκπροσώπου του υπουργείου πολιτισμού της Ρουμανίας.

Επιστρέφοντας στη Baia Mare σταματήσαμε την υψηλότερη ξύλινη εκκλησία στην Ευρώπη , με εντυπωσιακές εξωτερικές βαθμίδες ανόδου.

5) Αξιόλογη ήταν και η επίσκεψη σε ένα Τεχνικό Λύκειο της πόλης που είχε τις ειδικότητες δομικών , ηλεκτρολόγων και μηχανολόγων , ξεναγηθήκαμε από τους συναδέλφους Ρουμάνους ,στις αίθουσες και τα εργαστήρια διδασκαλίας και συζητήσαμε με αυτούς πως λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα στη Ρουμανία.

Σημαντική παρατήρηση στη βιβλιοθήκη του σχολείου υπήρχαν τα έργα του Ομήρου Ιλιάδα και Οδύσεια.

6) Επιστρέφοντας στο Βουκουρέστι  από τη Baia Mare, σταματήσαμε στο αλατωρυχείο (μουσείο σήμερα) της Salina de Turda (λίγο έξω από το Sibiu )  η αλλιώς το ορυχείο της Μαρίας Θηρεσίας ,όπου  είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τον τρόπο εξόρυξης αλλά και να ξεναγηθούμε στο εσωτερικό του ορυχείου.

Εκτός όλων των παραπάνω, στο ίδιο το ταξίδι , εντυπωσιακές πόλεις όπως Brasov, Cluz, Sibiu, με κορωνίδα το Bucharest μας έδιναν πληροφορίες για τα απαράμιλλης ομορφιάς κτήρια τους.  Η ξενάγηση στα κτίρια των πόλεων αυτών , αλλά κυρίως στο παλαιό κέντρο του Βουκουρεστίου (Lipscani)  και η παρουσίαση των εργασιών αναστύλωσης και επισκευής τους ,  παρείχοντο στην ομάδα μας από εντεταλμένους της διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Να σημειωθεί ότι η αποστολή κατά την άφιξή της στο Βουκουρέστι , στις 28 Μαρτίου , επισκέφθηκε την Ελληνική Πρεσβεία και την Εκκλησία, κατόπιν συνεννόησης . Διάχυτη ήταν συγκίνηση για το κτίσμα της Εκκλησίας μας (με κίονες Ιωνικού Ρυθμού) και για το άγαλμα του Ρήγα Φεραίου που κοσμεί το προαύλιο.

Το εγχείρημα του ΕΠ.ΑΛ. Βροντάδου  έτυχε μεγάλης προβολής από το Ρουμανικό Υπουργείο Τουρισμού , με ανάρτηση του περιεχομένου του προγράμματος στην επίσημη ιστοσελίδα του, αλλά και από το εθνικό ραδιοφωνικό κανάλι της Ρουμανίας με εμβέλεια σε όλη τη χώρα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ