14.3.2014 14:36

Από τη Δευτέρα… «αστακός»

ΟΜΑΔΑ SECURITY ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ SCANNER ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ

Σε εφαρμογή αναμένεται να μπει από την ερχόμενη Δευτέρα το σχέδιο ασφαλείας του Κεντρικού Λιμένα Χίου που μεταξύ άλλων προβλέπει την παρουσία security, την απαγόρευση εισόδου στην χερσαία ζώνη του Λιμένα πλην των επιβατών αλλά και τον γενικότερο έλεγχο αυτοκινήτων, φορτηγών και αποσκευών.

Έπειτα από δύο άγονους διαγωνισμούς η Λιμενική Επιτροπή που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα ετοιμάζεται να παραχωρήσει για 1 χρόνο τη φύλαξη του Λιμένα Χίου σε ιδιωτική εταιρία η οποία είναι και η μοναδική που εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Τι αλλάζει

Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα του 2004 αλλά και εγκυκλίους του Ι.Μ.Ο. και του Υπουργείου Ναυτιλίας μέχρι το τέλος του 2014 όλοι οι Κεντρικοί Λιμένες της χώρας θα πρέπει να έχουν εναρμονιστεί με τις οδηγίες για την ασφάλεια των επιβατών και των πλοίων.

Σε αυτά τα πλαίσια ήδη στον κεντρικό λιμένα έχουν τοποθετηθεί 10 κάμερες ασφαλείας που θα εποπτεύουν την κίνηση στη χερσαία ζώνη σε 24ωρη βάση ενώ εντός του Λιμενικού Ταμείου δημιουργήθηκε το γραφείο του Υπευθύνου Λιμενικών Εγκαταστάσεων που θα έχει και την κύρια ευθύνη των ενεργειών των security.

Με βάση τους κανονισμούς οι συνολικά 6 φύλακες του Λιμένα θα έχουν την πλήρη εποπτεία του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης ενώ τους έχει δοθεί η δικαιοδοσία να πραγματοποιούν ελέγχους σε οχήματα, βαλίτσες, εμπορεύματα και επιβάτες.

Σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε παράβαση του Ποινικού Κώδικα τότε ο υπάλληλος Security είναι υποχρεωμένος να καλέσει την Ασφάλεια του Λιμεναρχείου για τα περαιτέρω.

Επιπλέον το κιόσκι που σήμερα χρησιμοποιούν οι εργάτες του λιμένα θα μετατραπεί σε στέγη για τους security μέσα στο οποίο θα περιέχεται όλος ο σχετικός εξοπλισμός.

Αναφορικά με τη σύμβαση, αυτή θα έχει διάρκεια ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης ενώ οι δαπάνες για τη δημιουργία υποδομών αλλά και αυτές του εξοπλισμού βαραίνουν αποκλειστικά το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ