28.3.2018 13:00

Από τη Χίο στη Φινλανδία το 11ο Δημοτικό Σχολείο Χίου

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+  με τίτλο < On a Journey with the ARTist> , αντιπροσωπεία του 11ου Δημοτικού Σχολείου ( Λάρδα Στέλλα – εκπαιδευτικός Αγγλικής Γώσσας και συντονίστρια του προγράμματος, Αμέντα Λεμονιά  - δασκάλα , Αμέντα Στέλλα – δασκάλα και Μαθιούδη Αγγελική- δασκάλα) επισκέφτηκε το σχολείο Muuruvesi Koulu στην περιφέρεια Kuopio της Φινλανδίας.

Υπήρξε ενημέρωση για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, το σχεδιασμό της διδασκόμενης ύλης και τη μέθοδο της διαθεματικής διδασκαλίας που ακολουθούν, από την επικεφαλής της εκπαίδευσης στην περιοχή του Kuopio. Τα στοιχεία που οι ίδιοι οι Φινλανδοί θεωρούν ότι καθιστούν επιτυχημένο το εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι:

Α) το επάγγελμα του εκπαιδευτικού  είναι ένα από τα δημοφιλέστερα

Β) δεν γίνονται επιθεωρήσεις

Γ) δεν υπάρχουν εθνικές εξετάσεις

Δ) δεν γίνεται αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Ε) οι εκπαιδευτικοί νιώθουν ότι η κοινωνία τους εκτιμά

Ζ ) σύντομες σχολικές ημέρες (οι μαθητές αποχωρούν στις 14:15 –μισή ώρα για γεύμα και μεγάλα διαλείμματα)

Η) λίγες εργασίες στο σπίτι

Θ) πολλές διδακτικές ώρες για τέχνες, μουσική και φυσικές δραστηριότητες.

Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της περιοχής, να δουν και να υιοθετήσουν καλές πρακτικές, στους συντονιστές να αξιολογήσουν την πορεία της συνεργασίας και να προγραμματίσουν τις επόμενες εργασίες , αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και πολιτισμού. "Μεταφέραμε τις εμπειρίες μας στους μαθητές και στους συναδέλφους μας  και στη χιακή κοινωνία.Στις φωτογραφίες διακρίνονται η αίθουσα εκδηλώσεων, οι μηχανές ραψίματος για τις χειροτεχνίες τους και η τραπεζαρία που τρώνε ένα πλήρες γεύμα.

Κι εκεί φυσικά για χάρη της "οικονομίας¨έκλεισαν ή συγχώνευσαν σχολεία, έκαναν περικοπές στους προϋπολογισμούς των σχολείων για χάρη της οικονομίας της αγοράς, αλλά προς το παρόν διατηρούν κάποιες υποδομές που για μας είναι μακρινό όνειρο", αναφέρει στην ενημέρωσή του το 11ο Δημοτικό. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ