12.3.2015 12:21

Από μηχανής θεός για την Παθολογική το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος»;

• ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ» ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΩΡΕΑΣ

Με μια κορυφαία ιδιωτική δωρεά ενδέχεται να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο της Χίου. Η προσβλητική για το υγειονομικό επίπεδο του νησιού μας κατάσταση της Παθολογικής Κλινικής δεν αποκλείεται σύντομα να αναβαθμιστεί, όπως ταιριάζει σε ένα αξιόπιστο νοσηλευτικό ίδρυμα, αν το τεχνικό κλιμάκιο του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», που πρόκειται να επισκεφθεί το νησί μας, πεισθεί από το «Σκυλίτσειο» ότι η συμβολή του στην οικονομική ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης της Παθολογικής πτέρυγας είναι αναγκαία.

Έχουν ξεκινήσει

Η ανακαίνιση της Παθολογικής προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό κατασκευής της νέας πτέρυγας. Για λόγους που έχουν εξεταστεί πολλές φορές κατά το παρελθόν δεν προχώρησε και το πιο ευαίσθητο και πιο πολυσύχναστο τμήμα του Νοσοκομείου της Χίου παραμένει εδώ και δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου σε απερίγραπτη κατάσταση. Νερά μπάζουν από τα κουφώματα, μπάνια δεν υπάρχουν στα δωμάτια και η γενικότερη αισθητική του κτιρίου τρομοκρατεί ασθενείς και συνοδούς που νοσηλεύονται στα δωμάτια της Παθολογικής.

Η διαπίστωση αυτή υποχρέωσε τη σημερινή διοίκηση να ξεκινήσει, με ίδιους πόρους, τις επισκευαστικές εργασίες, σε μια περίοδο διαρκούς υποχρηματοδότησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Βασισμένη στη μελέτη που είχε συνταχθεί από τη ΔΕΠΑΝΟΜ και με επιπλέον βελτιώσεις,έχει ήδη μετατρέψει την Παθολογική σε ένα εργοτάξιο, με άγνωστο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης όμως, καθώς οι απαιτούμενες 500.000 ευρώ δεν υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμες.

Το αίτημα

Μεθοδικά η διοίκηση του «Σκυλιτσείου» απηύθυνε αίτημα στο Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ενίσχυση έργων υγειονομικής σημασίας. Η ανταλλαγή των απαραίτητων πληροφοριών έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και τελευταία εξέλιξη είναι η σημερινή επίσκεψη κλιμακίου του Ιδρύματος στη Χίο για να διαπιστωθεί από κοντά η κατάσταση της Παθολογικής και ο βαθμός αναγκαιότητας του έργου.

Να σημειωθεί ότι μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση της Παθολογικής θα είχε προϋπολογισμό πολύ μεγαλύτερο των 500.000 ευρώ, αλλά η διοίκηση του «Σκυλιτσείου», αναγνωρίζοντας την ανάγκη άμεσης επέμβασης στο κτίριο, καθήλωσε τον προϋπολογισμό του έργου στα απολύτως απαραίτητα, ώστε σύντομα να παραδώσει στους ασθενείς εγκαταστάσεις που δεν προσβάλλουν την εικόνα του Νοσοκομείου μας.

Τεράστια συμβολή

Με το ΕΣΠΑ να μην προβλέπει δυνατότητες κτιριακών έργων και τους πόρους του «Σκυλιτσείου» αρκετά περιορισμένους για μια άμεση ολοκλήρωση του έργου, τυχόν οικονομική συμβολή του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχου» θα δώσει οξυγόνο στο Νοσοκομείο μας. Αν το τεχνικό κλιμάκιο που φτάνει σήμερα στη Χίο διαπιστώσει την αναντίρρητη αναγκαιότητα θετικής εισήγησης στη διοίκηση του Ιδρύματος, θα πρόκειται για μια καθοριστική εξέλιξη. Ουσιαστικά για την πιο μεγάλη και χρήσιμη δωρεά προς το «Σκυλίτσειο» τα τελευταία χρόνια, η οποία θα αναγνωριστεί από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Τυχόν επιβεβαίωση της δεν θα πρέπει να κάνει τη διοίκηση του «Σκυλιτσείου» να δειλιάσει. Έχει και η ίδια την ευθύνη ανταπόδοσης, ακόμα και ονοματίζοντας την πτέρυγα της Παθολογικής σε πτέρυγα «Στ. Νιάρχου», ώστε να διατηρηθεί ιστορικά η μεγάλη δωρεά. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ