15.5.2013 14:32

Απεργία υπό την σκέπη της ΑΔΕΔΥ ζητούν οι καθηγητές

• ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 12:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Επαναδιατύπωση του ερωτήματος για απεργία στις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα καταθέσει στην ΑΔΕΔΥ η ΟΛΜΕ, ύστερα από ψήφιση σχετικής απόφασης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης των προέδρων της ΕΛΜΕ που πραγματοποιείται από το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι υπό το βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των καθηγητών, που ψήφισε υπέρ της απεργίας, όφειλε να επανακαταθέσει το αίτημα στην ΑΔΕΔΥ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της ΕΛΜΕ ακούγονται φωνές που αμφισβητούν την επιστράτευση
υποστηρίζοντας ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη και ότι η τελική απόφαση για το αν θα πάνε ή όχι σε απεργία την στις 17 Μαΐου, θα εξαρτηθεί από τη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης

Eν τω μεταξύ, η επιστράτευση των εκπαιδευτικών τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Το μέτρο οδήγησε μαζικά τους καθηγητές στην κάλπη καθώς με συντριπτική πλειοψηφία  εγκρίθηκε η πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγουν τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια, ενώ οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του γυμνασίου θα αρχίσουν στις 21 Μαΐου και θα διαρκέσουν ως τις 14 Ιουνίου. Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων του γυμνασίου θα ολοκληρωθούν ως τις 20 Ιουνίου.

«Ναι» στην απεργία το 80% των καθηγητών, «κατά» το 72,6% των πολιτών

Σε προφανή δυσαρμονία με την κοινή γνώμη, η οποία τάσσεται κατά της απεργίας των εκπαιδευτικών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι καθηγητές ψήφισαν μαζικά υπέρ των κινητοποιήσεων, παρόλο που όλα δείχνουν ότι αυτές δε θα γίνουν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιστράτευση.  

Αν και δεν ανακοινώθηκαν επίσημα αποτελέσματα, κατά πληροφορίες από συνδικαλιστικούς κύκλους, στις χθεσινές συνεδριάσεις των 86 τοπικών Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) όλης της χώρας οι συμμετέχοντες καθηγητές τάχθηκαν σε ποσοστά της τάξης του 80% υπέρ της πρότασης του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία μεθαύριο Παρασκευή που αρχίζουν οι Εξετάσεις και 5νθήμερη απεργία ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα.

Παρά το κλίμα υπέρ της απεργίας που επικράτησε στις χθεσινές συνελεύσεις, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν ανησυχούν ιδιαίτερα και διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι οι Εξετάσεις θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα και ο συνολικός σχολικός προγραμματισμός θα ολοκληρωθεί.

Πεποίθηση κυβερνητικών αξιωματούχων είναι ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών αυτοπαγιδεύθηκε, με αποτέλεσμα να απομονωθεί συνδικαλιστικά και πολιτικά, όπως διεφάνη και από τη σύγκρουση που είχαν στελέχη της με την ΑΔΕΔΥ, η οποία δεν στήριξε την παράλογη, όπως χαρακτηρίζεται, απαίτηση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει εκείνη απεργία την ημέρα έναρξης των Εξετάσεων.  

Ενδεικτικό, άλλωστε, της απομόνωσης της ΟΛΜΕ είναι και η στάση της κοινής γνώμης, η οποία αποδοκιμάζει τον συνδικαλιστικό εκβιασμό που επιχειρήθηκε με την προκήρυξη των κινητοποιήσεων σε αυτή τη φάση. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Marc που μετέδωσε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, το 72,6% των πολιτών θεωρεί υπερβολική την ενδεχόμενη απεργία κατά την περίοδο των εξετάσεων και μόλις το 22% την χαρακτηρίζει δικαιολογημένη.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι αρνητικά τοποθετούνται όχι μόνον οι πολίτες που ψήφισαν τα κυβερνητικά κόμματα, αλλά και η πλειονότητα όσων προτίμησαν τα αντιπολιτευόμενα. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, θεωρούν σε ποσοστό 47,6% υπερβολική την κινητοποίηση και δικαιολογημένη μόλις το 40,5% εξ αυτών. Την πιο αρνητική προσέγγιση έχουν σε ποσοστό 89,3% όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ με 88,1%, της ΔΗΜΑΡ με 83,9%, του ΠΑΣΟΚ με 78,8%, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με 68,4% και του ΚΚΕ με 50%.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ