28.7.2015 15:01

Απέραντη αποθήκη σωσιβίων

ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΩΣΙΒΙΑ, ΒΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΡΟΥΧΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΛΕΘΕΙ

Τις συνέπειες της αθρόας προσέλευσης μεταναστών από τα ανατολικά ο τόπος τις γνωρίζει και προσπαθεί να τις απαλύνει με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, πρώτα για εκείνους που μπαίνουν στη διαδικασία να ρισκάρουν την ζωή τους για να γλιτώσουν. Ωστόσο η διαδρομή και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιλέγουν να περάσουν τα σύνορα, αφήνει πίσω της ανοικτές πληγές που καλό θα είναι να ξεκινήσουμε να τις επιμετρήσουμε και να αναλάβουμε συλλογικά πρωτοβουλίες.

Το κυριότερο από όσα καταγράφονται σε δεύτερο πλάνο είναι τα χιλιάδες πράγματα που μένουν πίσω, όταν πλέον οι πρόσφυγες έχουν φτάσει στο νησί, έχουν περισυλλέγει ή έχουν εντοπιστεί σε κάποια ακτή της Χίου ή των Οινουσσών. Στο πέρασμά τους απομένουν τα αποτυπώματα. Σωσίβια, βάρκες, ρούχα, πλαστικά, είδη πρώτης ανάγκης, όλα παραμένουν πίσω με την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό των ακτών να φαντάζει αφενός δύσκολη, αφετέρου αναγκαία μιας και από μόνη της η Υπηρεσία Καθαριότητας δεν μπορεί να το καταφέρει.

 

Από το Γιόσωνα μέχρι τις Οινούσσες

Από τις ακτές βόρεια των Οινουσσών και βόρεια της Χίου, κυρίως στο Γιόσωνα, τα απομεινάρια των καραβανιών με τους πρόσφυγες είναι ορατά. Μόλις προχθές μάλιστα και μπροστά στα μάτια δεκάδων λουομένων, ένα νέο κύμα μεταναστών αποβιβάσθηκε το μεσημέρι στο Γιόσωνα αποτελούμενο από ενήλικες άνδρες και γυναίκες αλλά και πολλά παιδιά. Όσοι βρίσκονταν εκεί έσπευσαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες έως ότου ειδοποιηθεί το Λιμεναρχείο και η Αστυνομία για τις επόμενες διαδικασίες.

Σωσίβια από διαφορετικές περιόδους αφίξεων μεταναστών παραμένουν ήδη στην παραλία για μεγάλο διάστημα. Πλαστικές βάρκες σχισμένες και ξύλα, ρούχα και πλαστικά μπουκάλια έχουν καταχωνιαστεί στην άκρη της παραλίας όπως εξάλλου και σε άλλα σημεία, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καθοριστεί ποιος θα προχωρήσει πρώτος στην διαδικασία καθαρισμού.

Ίδιο σκηνικό όμως και στα νότια, ίδιο σκηνικό και στις βόρειες ακτές των Οινουσσών με τα εκατοντάδες σωσίβια να είναι ορατά στις παραλίες από μίλια μακριά. Κυρίως ψαράδες και επισκέπτες με σκάφη αναψυχής μπορούν να διηγηθούν για την φόρτιση που ένιωσαν όταν αντίκρισαν τις παραλίες με τα απομεινάρια από τα μέσα που χρησιμοποιούν οι μετανάστες. Ο χρόνος όμως περνάει και λύση δεν προβάλει.

 

Κινητοποίηση ζητά το Λιμεναρχείο

Από την πλευρά του το Λιμενικό Σώμα δεν μπορεί να ακολουθήσει κάποια διαδικασία. «Δεν είναι στο χέρι μας. Απαιτείται μια συστράτευση εθελοντών και φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστεί προσωρινά το ζήτημα που έχει προκύψει. Έχει γίνει μια επαφή από την πλευρά μας με τον Όμιλο Φουσκωτών Σκαφών Χίου και αναμένεται να ζητήσουμε και από άλλους να ξεκινήσει μια εκστρατεία καθαρισμού των ακτών. Κανονικά, αρμόδια είναι η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, ωστόσο δεν θα τα καταφέρει μόνη της», αναφέρει στον «π» ο Λιμενάρχης Γ. Αργυράκης.

Προς αυτή την κατεύθυνση κάθε διάλογος και κάθε πρωτοβουλία θα ήταν χρήσιμη. Αν όχι για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος, τότε έστω για μια προσωρινή επέμβαση στις ακτές όπου είναι εφικτό. Ένας τέτοιος παράλληλος ως προς το πρόβλημα διάλογος μπορεί να ξεκινήσει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ