19.6.2015 16:35

«Απελθέτω» από τους Καρδαμυλίτες

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ, ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατοίκους των Καρδαμύλων και της Ράχης η πρόταση χαρακτηρισμού  τμημάτων των  δύο περιοχών ως παραδοσιακών και διατηρητέων και η ένταξη τους στην δικαιοδοσία της Αρχαιολογίας. Η πρόταση περιέχεται στο Β1 στάδιο της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ της δημοτικής ενότητας Καρδαμύλων, η οποία έχει αναρτηθεί  στην ιστοσελίδα του δήμου για διαβούλευση από τις 5 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου.

Διαφωνίες...

Το τοπικό συμβούλιο, εκφράζοντας τους κατοίκους έχει καταθέσει επίσημα τη διαφωνία του στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες και έχει ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο. Δεν είναι ολοκληρωτικά αρνητικό με την προοπτική, αλλά προτείνει την κατάρτιση μελέτης και τη σύνταξη καταλόγου διατηρητέων και αξιόλογων κτηρίων σε όλη την έκταση των Καρδαμύλων, με δυνατότητα χαρακτηρισμού μόνο των κτισμάτων που θέλουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους κατοίκους. Με τη λογική των υπηρεσιών αν κάποιος θέλει να κτίσει οικοδομή σε χαρακτηρισμένη περιοχή ταλαιπωρείται πολλά χρόνια  και ξοδεύει πολύ περισσότερα χρήματα», δηλώνει ο πρόεδρος του τοπικού συμβούλιου Νίκος Βασιλάκης.

...και αστοχίες

Ταυτόχρονα όμως, εκφράζοντας το τοπικό συμβούλιο υποστηρίζει ότι η πρόταση περιέχει πολλές αστοχίες, αφού προτείνει την ένταξη περιοχών που δεν έχουν παραδοσιακά στοιχεία και  αφήνει έξω άλλες, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού και οι ιδιοκτήτες θέλουν να εντάξουν τις ιδιοκτησίες τους σε προστατευόμενο καθεστώς.

Προστασία και ανάδειξη οικισμού και περιβάλλοντος

Ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς προτείνει την εφαρμογή της με υλοποιήσιμες  τροποποιήσεις που θα προκύψουν από τη διαβούλευση, χωρίς να μας διαφεύγει όμως, ότι, εκτός από το βαρύ κεφάλαιο της ναυτιλίας, η περιοχή διαθέτει μοναδικό φυσικό  περιβάλλον και αξιόλογους παραδοσιακούς  οικισμούς, στοιχεία τα οποία με τη σωστή αξιοποίηση μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

«Στόχος του σχεδιασμού είναι να προστατευθεί το φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό περιβάλλον της περιοχής και να αναδειχθούν οι αξιόλογοι οικισμοί της, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τις ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ