4.4.2019 17:20

Απέκρυψαν από την κοινωνία την πραγματικότητα και αυτό κρίθηκε

Έπειτα από πλείστες απόπειρες μεγαλοστελεχών της δημοτικής αρχής να εκφοβίσουν την πένα μου και την προσήλωση μου στην ερευνητική δημοσιογραφία με έμφαση τις επιπτώσεις του νησιού μας από τη θύελλα της προσφυγικής κρίσης έφτασε η μεγάλη μέρα. Εσκεμμένα δεν προσήλθα στην προανακριτική διαδικασία μετά από μήνυση του δημάρχου Μαν. Βουρνού και του αντιδημάρχου Ηλεκτροφωτισμού (!) Γ. Καραμανή γιατί επιδίωξα τα γραφόμενα μου να κριθούν από τη Δικαιοσύνη. Φοβήθηκα μήπως κι αυτή τους η απόπειρα περάσει … στα ψιλά, όπως οι δυο προηγούμενες.

Το κατηγορητήριο είχε δυο σκέλη. Το πρώτο, ένα δημοσίευμα της 22/9/2017 με πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο «Εξαπατούν την κοινωνία της Χίου με τη Σούδα. Καμώνονται ότι κλείνει με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής ενώ η πραγματικότητα είναι ότι σταματά η χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας. Τι άλλο κρατούν κρυμμένο από τους Χιώτες;»

Σε ένα  δεύτερο δημοσίευμα της 12/9/2017, κάπου χωμένο στις εσωτερικές σελίδες του «π», κατηγορούνταν η διοίκηση της Μονομετοχικής ότι, ενώ ο παράνομος καταυλισμός της Σούδας άδειαζε, οι συμβάσεις των προσλαμβανομένων δεν μειώνονταν και υπήρχε διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Ο βασικός μηνυτής, δήμαρχος Χίου, στην κατάθεση του επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην ανάγκη καταδίκης για το πρώτο δημοσίευμα. Έδειξε, με τη στάση του, ποιο δημοσίευμα αισθάνονταν πραγματικά να θίγει την τιμή και αξιοπρέπεια του.

Μετά το πέρας των καταθέσεων, στο μεσοδιάστημα που η έδρα αποσύρθηκε για να εκδώσει την απόφαση της, η ετυμηγορία του απλού κόσμου που έτυχε να παρίσταται είχε για μένα φέρει την ουσιαστικότερη επιβράβευση. Απλοί πολίτες έσφιξαν το χέρι μου για την τόλμη και την αποφασιστικότητα να καταρρίψω και να διαλύσω μια πολιτική εξαπάτηση. Δεν έκλεισε ο Δήμος τη Σούδα, όπως διατείνονταν τα στελέχη του. Απέκρυβαν από την κοινωνία την πραγματικότητα. Η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης κόλαφος για τους εμπνευστές της δίωξης. Αθώος.

Στο δεύτερο σκέλος της απόφασης, σ’ αυτό που ακόμα κι ο ίδιος ο δήμαρχος Χίου έδωσε ελάχιστη βαρύτητα, όπως η αλήθεια και η υπερασπιστική γραμμή μας, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχαμε δίκιο και με εφέσιμη ποινή 6 μηνών φυλάκισης μας έδωσε το δικαίωμα προσφυγής στον επόμενο βαθμό Δικαιοσύνης, όπως ήδη πράξαμε, βέβαιοι ότι και αυτό το κατηγορητήριο με άνεση θα καταπέσει.

Στον επίλογο αυτής της περιπέτειας θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους ελάχιστους τόλμησαν να αψηφήσουν τους κινδύνους από μια σύγκρουση με κάθε είδους εξουσία. Ειδικότερα τη δικηγόρο μας, Γρ. Αλοιμόνου, τους άδολους μάρτυρες υπεράσπισης Γιώργο Γεωργούλη και Παντελή Στεφάνου και φυσικά το μεγάλο μου στήριγμα σε όλη την προσπάθεια, Νίκο Κατσαράκη.

Πριν λίγες μέρες ανέστειλα τα δημοσιογραφικά μου επαγγελματικά καθήκοντα, παρέδωσα τον «πολίτη» σε μια άξια γενιά συνεχιστών. Αισθάνομαι περήφανος που, παρακολουθώντας τη σημερινή διαδικασία, τους παρέδωσα το τελευταίο μάθημα δημοσιογραφικής αξιοπρέπειας. Πως συγκρούεσαι και ξεσκεπάζεις κάθε εξουσία, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, αρκεί να πιστεύεις στην ακρίβεια των ερευνών σου και κυρίως να υπηρετείς το συμφέρον του τόπου σου.

Η Χίος από σήμερα ξέρει ότι αν η δημοτική αρχή επαναλάβει ότι χάρη στις ενέργειες της έκλεισε τη Σούδα την εξαπατά.

Κλείνοντας το σημείωμα οφείλω δημόσια να πω: κανείς να μην κλονίζει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη όσο υπάρχουν ακέραιοι δικαστές.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ