5.3.2014 9:17

Απειλούν με απεργία οι φαρμακοποιοί αν η Τρόικα επιμείνει για τα μη συνταγογραφούμενα

Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο στα φαρμακεία τους τα μέλη του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - Τρόικα για το ζήτημα των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) δεν τους ικανοποιεί. Την Τετάρτη συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ με μοναδικό θέμα την αξιολογηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Οι φαρμακοποιοί διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι, εάν υιοθετηθούν οι απαιτήσεις της τρόικα για απελευθέρωση των σημείων πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ, με στόχο τη μείωση των τιμών, τότε δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κλείσιμο των 11.0000 φαρμακείων. Μάλιστα, το ΔΣ του ΠΦΣ έχει ήδη εξουσιοδοτηθεί απο τη Γενική Συνέλευση του κλάδου, να δώσει το έναυσμα άμεσων και ξαφνικών κινητοποιήσεων.

«Δεν θα υπάρξει ούτε λεπτό διαλόγου σε περίπτωση που η Τρόικα, υιοθετήσει οποιεσδήποτε απο τις θέσεις, όπως εκφράζονται απο το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο κλάδος μας εχει προσφέρει πολλά για την αντιμετώπιση της κρίσης και έχει πληγεί πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, τα τελευταία χρόνια. Το πρόσχημα του ανταγωνισμού δήθεν προς όφελος των ασφαλισμένων δεν πείθει κανέναν. Οι συνεχιζόμενες διαρροές του υπουργού Ανάπτυξης που αφορούν πλέον και θεσμικά μας θέματα, δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο το κλίμα», επισημαίνει με νόημα ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεoδοσιάδης.

«Τα φάρμακα δεν είναι καταναλωτικά προϊόντα. Ανταγωνισμός και Υγεία είναι έννοιες ασύμβατες. Οι φαρμακοποιοί στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τον εξορθολογισμό των δαπανών, έχοντας εξάντλήσει τα περιθώρια τους και δεν συζητούν οποιαδήποτε αλλαγή θεσμικής λειτουργίας των φαρμακείων, όπως την επιδιώκουν οι εκφραστές μεγάλων συμφερόντων. Οποιαδήποτε απόκλιση απο τις επίσημες διαβεβαιώσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Υγείας, θα είναι αιτία πολέμου», καταλήγει ο κ. Θεοδοσιάδης σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη επί του θέματος.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ