25.5.2016 14:57

Απανθρωπιά χωρίς... άσυλο

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ

" Πείτε μας τι θα γίνει με μας. Πείτε μας, πόσο θα χρειαστεί να μείνουμε εδώ. Να ξέρουμε ποιο είναι το αύριο για μας. Να μπορούμε να κάνουμε ένα σχέδιο να ορίζουμε τη ζωή μας"

Τα παραπάνω λόγια αυτονόητα για όλους εμάς, ανήκουν σε έναν από τους 18 πρόσφυγες απεργούς πείνας που διαμένουν στο καταυλισμό της Σούδας.

Από τις 14 του Μάη έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, αρχικά ήταν 40 άτομα αλλά στη συνέχεια έμειναν 18, ανάμεσα και τους και δυο ανήλικες, που συνεχίζουν την απεργία πείνας με τη συναίνεση της μητέρας τους.

Οι πρόσφυγες δεν έχουν αιτηθεί ασύλου αν και παραμένουν εδώ και 2 μήνες στη Χίο και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους την απεργία πείνας. "Δεν θέλουμε να αυτοκτονήσουμε. Θέλουμε όμως κάποιος να μας ακούσει και να νοιαστεί. Στις Ευρωπαϊκές χώρες ο χρόνος είναι πολύτιμος, αλλά όχι για μας, εμείς είναι σα να είμαστε έξω από τον χρόνο και έξω από την ίδια την ζωή"  δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στους δημοσιογράφους ο ένας από τους απεργούς που στη Συρία ήταν δάσκαλος  και η σύζυγος του καθηγήτρια μαθηματικών.

Δίπλα του ήταν και οι υπόλοιποι απεργοί πείνας κάθε ηλικίας, άντρες, γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους. Ήδη, όπως σημείωσαν στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, κάποιοι που εξετάστηκαν από την ισπανική ομάδα των γιατρών χρίζουν παρακολούθησης έχοντας σοβαρά ιατρικά προβλήματα.

Τα αιτήματα

Τρία είναι κυρίως τα αιτήματα τους  όπως οι ίδιοι τα περιγράφουν:

*  Την εξεύρεση ενός δικηγόρου για την εκπροσώπηση τους και την υποβολή της αίτησης ασύλου

* Ορισμό συγκεκριμένης μέρας και ώρας για την υποβολή ασύλου, καθότι δυο μήνες τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

* Μεταφορά σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα

 

"Από την Ελλάδα φεύγουν ακόμη και οι Έλληνες"

Καμιά φορά η περιγραφή της ίδιας της πραγματικότητας από ανθρώπους που βρίσκονται σε διαφορετική θέση, σοκάρει. Ο Σύριος δάσκαλος, απεργός πείνας για εδώ και 11 μέρες, ζητά να φύγει από την Ελλάδα να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, εκεί όπου δεν υπάρχει κρίση και υπάρχει προοπτική.  " Έχουμε σεβασμό στους Έλληνες, στην ιστορία τους, αλλά θέλουμε να πάμε σε άλλη χώρα, δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ. Δυο μήνες τώρα που είμαστε στην Ελλάδα γνωρίσαμε έλληνες  που θέλουν να φύγουν από τη χώρα γιατί δεν έχουν χρήματα. Εμείς γιατί να μείνουμε εδώ, γιατί να υποβάλλουμε άσυλο εδώ αφού δεν υπάρχει μέλλον ούτε για τους Έλληνες;"

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ