16.10.2013 16:34

Απαιτώ τον κόπο της δουλειάς μου

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΕΝΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ

Η τρύπα της Τεχνικής Εταιρίας Βροντάδου που έχει ρουφήξει χρήματα, προγράμματα και εργατοώρες, δεν έχει κλείσει. Η Εταιρία βρίσκεται σε περιδίνηση, τελεί υπό ένα ιδιότυπο αργοκίνητο καθεστώς εκκαθάρισης, το ταμείο, τα οικονομικά  δεδομένα και η διαχείριση της ερευνώνται και δεν έχουν πληρωθεί πολλές από τις οφειλές της σε πιστωτές και πρώην υπαλλήλους, που έχουν δουλέψει απόλυτα νόμιμα, ή έχουν προσφέρει έργο με κάποια σχέση εργασίας που δεν μπορεί να πιστοποιηθεί αλλά και δεν αμφισβητείται. Όλοι αυτοί προσπαθούν από τότε έως σήμερα να  πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους ή το κόστος των προϊόντων που της έχουν πουλήσει, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει, παρότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτά που διεκδικούν.

Η ομηρεία

Η πιο περίπλοκη υπόθεση είναι του Κώστα Ζαμπάτη. Δούλευε στην Τεχνική από το 1999 έως και τον Ιούλιο του 2006 που έκλεισε. Στη συνέχεια, έως και τον Ιούλιο του 2007, υποτίθεται ότι ήταν σε άδεια χωρίς αποδοχές, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, χωρίς να έχει υπογράψει πουθενά. Το Μάρτη του 2007 τον φώναξαν να πιάσει δουλειά και πάλι, επειδή, λόγω πείρας, γνώριζε πως και που έπρεπε να τοποθετήσει για τις ανάγκες του ρουκετοπόλεμου το Πάσχα τα προστατευτικά συρματοπλέγματα στα σπίτια της Παναγίας Ερυθιανής και του Αγ. Μάρκου.

Ο τότε δήμαρχος Ομηρούπολης Γιάννης Μαλαφής, μπροστά στους  Αντώνη Λαδικό και Μιχάλη Γεωργούλη, διαπίστωσε ότι είναι καλός στη δουλειά του και αποφάσισε να τον επανεντάξει στο δυναμικό της Εταιρίας, υποσχόμενος ότι θα βρει τρόπο να τον πληρώνει αφού από την Εταιρία δεν μπορούσαν να εκδοθούν τιμολόγια πληρωμής

Με αυτό το καθεστώς δούλεψε ως και το Δεκέμβρη του 2007 που οι συμβάσεις και των  14 υπαλλήλων μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου και εντάχθηκαν στο δυναμικό του πρώην Δήμου Ομηρούπολης. Από το 2010 οι εννέα από αυτούς έχουν μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες, οι τέσσερις από τους πέντε που έχουν απορροφηθεί στο νέο Δήμο εργάζονται στο δημοτικό συνεργείο και ένας στην ύδρευση της Λαγκάδας.

7 μήνες χρέη

Στο ενδιάμεσο επτάμηνο ο Κ. Ζαμπάτης από τα 13.400 ευρώ που βεβαιώνεται από τις καταστάσεις του ΙΚΑ ότι έπρεπε να έχει πάρει, πληρώθηκε μόνο 3.000 ευρώ με προσωπική πρωτοβουλία του τότε αντιδήμαρχου Γιώργου Κούνουπα. Από τον Ιανουάριο του 2008 παρακαλούσε το Ι. Μαλαφή να πληρωθεί και τα υπόλοιπα, αλλά ήταν πολύ δύσκολο, αφού η Εταιρία δεν μπορούσε να κόψει τιμολόγιο. Ο πρώην δήμαρχος του υποσχόταν συνεχώς ότι θα βρεί τρόπο να τον πληρώσει, αλλά δεν έγινε τίποτα.

Παραπομπή

Τώρα νίπτει τα χέρια του και τον παραπέμπει στο νυν δήμαρχο Πολύδωρο Λαμπρινούδη, που, όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, δεν θέλει και δεν μπορεί να εμπλακεί στα θέματα της Εταιρίας του πρώην Δήμου Ομηρούπολης.

«Συνάντησα το Ι. Μαλαφή στην έκθεση Αγροτουρισμού και μου είπε τι μου τα ζητάς τώρα εμένα, υπάρχει νέος δήμαρχος και αυτός είναι πια υπεύθυνος. Ο Λαμπρινούδης μου λέει ότι εκείνος δεν έχει καμία δουλειά και ο μόνος εκτεθειμένος είμαι εγώ. Είμαι σε κακή οικονομική κατάσταση, όλοι αναγνωρίζουν ότι έχω δουλέψει το επτάμηνο που ζητώ να πληρωθώ, ο κόσμος ξέρει σε ποιες δουλειές και που δούλεψα γιατί με έβλεπε τι έκανα. Δήμος και ΙΚΑ το πιστοποιούν και το αποδέχονται. Κρατώ αναλυτικό ημερολόγιο με τις δουλειές, αλλά δε με πληρώνουν και πάω να τρελαθώ», τονίζει με την απελπισία ζωγραφισμένη στο βλέμμα του.

Ομοιοπαθείς

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι συνάδελφοι του Μάρκος Δρίζος, Ισίδωρος Τσούρος, Ζαννής Αθηναίος και Δημήτρης Χαβιάρας, ο μόνος που για  προσωπικούς λόγους δε διεκδικεί τα δεδουλευμένα του.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ