30.5.2013 12:20

Ανύπαρκτα τα σενάρια περί λουκέτου

ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΖΗΤΑΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ

Σε εξωπραγματικά σενάρια που με φόντο τη μικροπολιτική σκακιέρα αποδίδουν τα όσα είδαν το φως τη δημοσιότητας περί λουκέτου στη 2η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας, τη βιβλιοθήκη «Κοραή».

Ήδη από χθες που το θέμα εξαντλήθηκε μέσω διαδικτύου οι δύο τοπικοί βουλευτές αλλά και ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της βιβλιοθήκης Χρ. Μπελλές, διέψευσαν σε όλους του τόνους τα περί κλεισίματος, τονίζοντας ότι υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία της και προσφορά της στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία.

«Δεν δώσαμε στη δημοσιότητα καμία λίστα»

Αυτή ήταν η φράση του Υπ. Παιδείας προς το γραφείο του Χιώτη υπουργού Κ. Μουσουρούλη θέλοντας να καθησυχάσουν το σάλο που προκλήθηκε από τη διαρροή λίστας στο διαδίκτυο με τα προς κατάργηση πνευματικά ιδρύματα ανά την Ελλάδα.

« Αυτά είναι σενάρια για εσωτερική κατανάλωση. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας όταν ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση μας είπε ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για κλείσιμο της βιβλιοθήκης «Κοραή». Οι καταργήσεις ή οι συγχωνεύσεις αφορούν οργανισμούς που το έργο τους είναι μηδενικό. Καταλαβαίνει κανείς ότι σε αυτή την κατηγορία δεν μπορεί για κανένα λόγο να ενταχθεί η βιβλιοθήκη του νησιού μας.

Από την άλλη αυτό το οποίο επιβεβαιώθηκε είναι η πρόθεση του Υπουργείου να πάρει πίσω τις περιζήτητες ειδικότητες προκειμένου να γίνει αντικατάσταση με τους λεγόμενους «υπεράριθμους» ενώ δεν αποκλείονται οι συγχωνεύσεις οργανισμών.

Σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να δούμε τη βιβλιοθήκη «Κοραή» να απορροφάει την υπηρεσία του Γενικού Αρχείου του Κράτους που ούτως ή άλλως λειτουργεί στα πλαίσια της βιβλιοθήκης», σημείωσε στον «π» ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Χιώτη υπουργού Χρ. Καραχάλιος.

«Κανένα σενάριο κλεισίματος»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλου ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Κυβερνητικές πηγές πάντως επιβεβαιώνουν στον «π» τα λεγόμενα του Χρ. Καραχάλιου τονίζοντας ότι υπάρχει η πρόθεση να μπει λουκέτο σε βιβλιοθήκες- σφραγίδες. Σε αυτή την κατηγορία δεν συμπεριλαμβάνονται τα πνευματικά ιδρύματα που εντάσσονται στις δωρεές όπως η βιβλιοθήκη του νησιού μας.

«Ούτε σκιά»

«Να μην ανησυχούμε τον κόσμο με σενάρια που αποδεικνύονται αναληθή», σύνεστησε μέσω του «π» ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της βιβλιοθήκης Χρ. Μπελλές υπογραμμίζοντας ότι «είναι ώρα για επαγρύπνηση και όχι για καταστροφολογία».

«Ας μην τρομάζουμε τον κόσμο με τέτοια σενάρια. Είναι δυνατόν ποτέ να κλείσει η 2η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη; Αν υπήρχε η παραμικρή σκιά εμείς θα ήμασταν οι πρώτοι που θα βγαίναμε στο δρόμο», σημείωσε ο ίδιος.

«Να μην εφαρμοστεί το νέο έγκλημα σε βάρος της Χίου»

Ως υπαρκτό πάντως, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, θεωρεί τον κίνδυνο λουκέτου ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου που σε ανακοίνωσή του ζητάει την επαγρύπνηση των φορέων προκειμένου να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων.

«Καλούμε επίσης τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου και όλο το λαό να υπερασπιστεί έμπραχτα το κορυφαίο πνευματικό Ίδρυμα της Χίου.
Όλοι να υπερασπιστούμε τη Βιβλιοθήκη της Χίου!»
, προτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης που αναφέρει τα εξής:

«Η Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής» έχει μια πορεία αδιάλειπτης προσφοράς στη γνώση και στον πολιτισμό από το 1792 έως σήμερα. Είναι πραγματικά αδιανόητο να την αφήσουμε να υποκύψει στους απαράδεκτους σχεδιασμούς που υπαγορεύονται από εχθρούς της γνώσης και του πολιτισμού.

Καλούμε

  • Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και συντονισμένης αντίδρασης.
  • Τους τοπικούς Βουλευτές να αρνηθούν να συμπράξουν σ’ αυτό το έγκλημα απέναντι στην ιστορία και την πνευματική παράδοση του τόπου μας.
  • Τους τοπικούς φορείς να συνεργαστούν στην αντίδραση για τη ματαίωση αυτής της εξέλιξης.
  • Όλους τους συμπολίτες μας, τις γενιές που μεγάλωσαν στη Βιβλιοθήκη «Κοραής», να σταθούμε όλοι και όλες στο πλευρό του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος του τόπου μας».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ