8.8.2012 18:41

Αντώνης Σαρρής, ένας μικρός ήρωας

- ΜΕ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΕΣΩΣΕ ΤΡΕΙΣ ΖΩΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΗΣ 23ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΚΙΑΔΑ

«Εκείνη την ημέρα είχα μάθημα οδήγησης», αρχίζει τη διήγηση του «επιβιβάστηκα από νωρίς στο λεωφορείο από τα Καρδάμυλα προς την πόλη της Χίου, όπως κάνω κάθε φορά που έχω μάθημα οδήγησης, ξάπλωσα στο κάθισμα μου και λίγο πριν τις 8.30 το πρωί αποκοιμήθηκα…»
 
Ο Αντώνης γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1992 και μεγάλωσε στα Καρδάμυλα της Χίου, από πατέρα Έλληνα και μητέρα Βραζιλιάνα. Έχει αποφοιτήσει από το Ενιαίο Λύκειο Καρδαμύλων. Η οικογένεια του είναι από τις πλέον αξιοπρεπείς των Καρδαμύλων. Έχει έναν αδελφό και μία αδελφή.
 
«Άκουσα ένα δυνατό κρότο και αντανακλαστικά άνοιξα τα μάτια μου», συνεχίζει «Αρχικά αυτό που είδα ήταν ένα μαύρο σύννεφο καπνού. Οι άνθρωποι μέσα στο λεωφορείο φώναζαν πανικόβλητοι. Προτού προλάβω να συνειδητοποιήσω τι ακριβώς γινόταν, έπεσα από το κάθισμα του λεωφορείου - το οποίο, όπως κατάλαβα στη συνέχεια, είχε βγει από την πορεία του και αναποδογύριζε καθώς πέφταμε στο γκρεμό – και κατέληξα στο διάδρομο να κρατιέμαι από τη βάση του καθίσματος»
 
Έχει υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις και έχει πάθος με τον αθλητισμό. Ως έφηβος έχει ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, την καλαθοσφαίριση και τη χειροσφαίριση, προτού τον κερδίσει ο στίβος και συγκεκριμένα οι δρόμοι μακρινών αποστάσεων, με καλύτερη επίδοση την 9η θέση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Ελλάδας και Κύπρου.
 
«Το λεωφορείο στροβιλίστηκε στο γκρεμό, προτού σταματήσει σε ένα μεγάλο πεύκο όντας αναποδογυρισμένο. Είδα φως από το σπασμένο παράθυρο του καθίσματος μου, από όπου κατάφερα να βγω έξω και να πατήσω στο έδαφος. Το πίσω μέρος του λεωφορείου είχε αρχίσει να τυλίγεται στις φλόγες. Αμέσως τηλεφώνησα στον πατέρα μου  κ. Ανδρέα Σαρρή, που εργάζεται ως πυραγός στο Π.Σ.Καρδαμύλων, καθώς και στον καθηγητή οδήγησης κ. Περδικάρη, ενημερώνοντας τους σχετικά με το συμβάν»
 
Η λέξη "λεωφορείο" προέρχεται από την απόδοση στα ελληνικά της λατινικής λέξης "omnibus". "Πατέρας" της λέξης στα ελληνικά θεωρείται ο Αδαμάντιος Κοραής. Το πρώτο λεωφορείο κατασκευάστηκε το 1895 από τον Καρλ Μπεντς. Εκτός από τη μετέπειτα Mercedes-Benz, άλλες σημαντικές κατασκευάστριες εταιρίες παγκοσμίως είναι οι Volvo, Irisbus, Solaris και Neoplan, που εδρεύουν όλες στην Ευρώπη. Στη χώρα μας τα λεωφορεία κατασκευάζονται από την ΕΛ.Β.Ο. (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων)
 
«Κοίταξα προς το λεωφορείο.  Είδα τον οδηγό και δύο ενήλικους επιβάτες στο μπροστινό μέρος του, καθώς και δύο ανήλικα παιδιά με το σκυλάκι τους στο πίσω μέρος. Αίμα παντού. Ακολούθησε έκρηξη λόγω της οποίας ένα δέντρο στο πίσω μέρος του μοιραίου οχήματος τυλίχτηκε στις φλόγες. Προχώρησα προς το πίσω μέρος. Τα δύο ανήλικα παιδιά είχαν σχεδόν χάσει τις αισθήσεις τους. Τα ανέβασα στο δρόμο από όπου είχε πέσει το λεωφορείο, μαζί με το μικρό σκυλάκι τους»
 
Τον Αντώνη τον γνωρίζω από τις διακοπές των φοιτητικών μου χρόνων, όταν εκείνος ήταν ακόμα παιδί. Μένουμε άλλωστε στην ίδια γειτονιά. Διαθέτει ιδιαίτερο σθένος και δύναμη χαρακτήρα. Επίσης τον χαρακτηρίζουν  η επιμονή, το φιλότιμο, η ανδρεία, το ήθος, η ψυχραιμία, η ειλικρίνεια και ο ανθρωπισμός. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του φροντίζει οικόσιτα ζωάκια. Δουλεύει βοηθώντας την οικογένεια του από επτά ετών.
 
«Δεν έσωσα τρεις ανθρώπους, όπως αναφέρει το αναμνηστικό του Συλλόγου Αποφοίτων Λιβανείου Γυμνασίου Καρδαμύλων, μόνο τα δύο παιδιά με το σκυλάκι τους», εξομολογείται με αφοπλιστική, σχεδόν παιδική ειλικρίνεια «Όταν πατήσαμε στο οδόστρωμα, συνειδητοποίησα ότι είχα χτυπήσει στο κεφάλι, το λαιμό και τα πλευρά μου. Στη συνέχεια έφτασε η πυροσβεστική και έπεσα λιπόθυμος στα χέρια του πατέρα μου.»
 
Βρίσκεται στο δεύτερο έτος της Γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών. Μένει στην περιοχή της Δάφνης, κοντά στον Άγιο Ιωάννη. Όπως το όνομα του μεγαλύτερου αδερφού του. Οικονομικά τον βοηθά η οικογένεια του, αλλά τα χρήματα μερικές φορές δεν είναι αρκετά, οπότε αναγκάζεται να ξοδεύει τις αποταμιεύσεις του. Αν δεν ήταν στο λεωφορείο εκείνη τη μέρα, η εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν πολύ χειρότερη. Ήταν όμως παρών στα δύσκολα. Κάλεσε αμέσως την Πυροσβεστική και κατάφερε να σώσει δύο παιδιά και το σκυλάκι τους, δείχνοντας το δρόμο προς τη σωτηρία σε έναν ακόμα άνθρωπο. 
 
«Θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων», μου είπε λίγο πριν τελειώσει η συνέντευξη και κατευθυνθούμε προς την τελετή του Συλλόγου Αποφοίτων. 
Κ.Θ. 
 
Μπράβο Αντώνη
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΗΡΩΑ Α. ΣΑΡΡΗ, ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΡΙΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΟΙΡΑΙΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΚΙΑΔΑΣ
 
Ένα λουλούδι άνθισε μέσα από τις στάχτες του μοιραίου λεωφορείου, όπου στις  23 Ιουνίου λίγο έξω από τη Συκιάδα έχασαν τη ζωή τους τρείς άνθρωποι. Σ’ αυτή την υπόθεση, το φωτεινό μονοπάτι είναι  η χαρά, γιατί ενώ όπως ήταν λογικό  τα φώτα της δημοσιότητας  έπεσαν στις απώλειες τόσων ζωών, υπήρξε και το δώρο   της σωτηρίας πολλών ανθρώπων.                                                                                          Η πραγματικότητα θέλει πάντα μέσα από τις στάχτες να αναδεικνύονται πρόσωπα και πράξεις που τιμούν τον άνθρωπο και αναδεικνύουν την ηθική μας υπόσταση, τον ανθρωπισμό και τον αλτρουϊσμό, που δεν έχουν χαθεί ακόμη και στις μέρες μας.
Η πράξη                                                                                         
Τα Καρδάμυλα πλήρωσαν βαρύ τον φόρο του αίματος σε αυτό το περιστατικό, αλλά είχαν και τη  χαρά να αποτελούν την γενέθλια γη ενός σύγχρονου ήρωα, του Α. Σαρρή, που αποτελώντας και ο ίδιος μέρος του τραγικού γεγονότος, αντί να κοιτάξει να διασφαλίσει την δική του σωτηρία και μόνο, με αυτοθυσία έσωσε τρία άλλα νέα παιδιά. Όπως έγραψε και η Ε. Παπαζή, «εκεί, μέσα στο λεωφορείο που λαμπάδιασε, ήτανε νιάτα, που ανοίξανε δυνατές φτερούγες και λύτρωσαν άλλα νιάτα, παλληκαρόπουλα και κοπελιές, που ο χάρος πάνοπλος, ήταν έτοιμος να τ” αρπάξει. Σ” αυτή την κοσμοχαλασιά, που όλοι θα λέγαμε «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», ένα αγόρι αφήνει το εγώ του και βλέπει μόνο το Εμείς, που αλαφιασμένο ζητά βοήθεια. Ο Αντώνης, επιβάτης του μοιραίου λεωφορείου, που μας έκαψε τις καρδιές, αντί να βγει απ” τις φλόγες και με γρήγορες δρασκελιές ν” απομακρυνθεί από τον κίνδυνο, άρπαξε από του χάρου τα δόντια τρία νεαρά παιδιά. Τα έσωσε από θάνατο οδυνηρό κι άδικο, νοσηλεύτηκε μαζί τους στο νοσοκομείο Χίου και επέστρεψε αθόρυβα στο σπίτι του.                                                                                                                                 
Η βράβευση                                                                                                               
Το Σάββατο 4 Αυγούστου, ο Σύλλογος Αποφοίτων Λιβανείου Γυμνασίου, στην ετήσια εκδήλωση του απότισε φόρο τιμής την ηρωική του πράξη. Το παρόν στον αύλειο χώρο του Λιβανείου Γυμνασίου Καρδαμύλων έδωσαν όσοι πιστεύουν πως υπάρχουν άνθρωποι κι ανθρωπιά  για να του σφίξουν με θέρμη  το χέρι επιβραβεύοντας την πράξη του με τον καλύτερο τρόπο.                                                     
Μετά την δοξολογία και τους χαιρετισμούς από τον πρόεδρο και τον ταμία  του Σ.Α.Λ.Κ  Στ. Ασπιώτη και Α. Καραμούζου,  η συντονίστρια Α. Καραμπουρνιώτη κάλεσε στο βήμα το νεαρό Καρδαμυλίτη και ο πρόεδρος του συλλόγου εμφανώς συγκινημένος του παρέδωσε την τιμητική αναμνηστική πλακέτα, επιβραβεύοντας τον ηθικά «για την ηρωική του πράξη να σώσει τους ανθρώπους από το φλεγόμενο λεωφορείο», όπως αναγράφεται και στο κείμενο.
Ο Αντώνης σιώπησε αυτή την ώρα, αφού έχει μιλήσει μέσα στην εκκωφαντικά ηχηρή σιωπή, ή ίδια η πράξη του
Δ.Μ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ