4.2.2016 13:49

Αντισταθμιστικά στα νησιά με τη μερίδα του λέοντος στη Λέσβο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Αντισταθμιστικά μέρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά με επίκεντρο τη Λέσβο, ζητά με νέα επιστολή του το Οικονομικό Επιμελητήριο Β. Αιγαίου επικαιροποιώντας τις θέσεις που έχει δημοσιοποιήσει τον προηγούμενο Νοέμβριο και εξειδικεύοντας σε κάθε τομέα.  Στα αξιοσημείωτα είναι ότι με αφορμή το μεταναστευτικό μπαίνουν βασικά αναπτυξιακά ζητήματα της... Λέσβου, όπως η δημιουργία λιμενικών υποδομών για κρουαζιερόπλοιο και η ολοκλήρωση οδικών αξόνων του γειτονικού νησιού.

 

Αναλυτικότερα το Οικονομικό Επιμελητήριο Β. Αιγαίου αναφέρει:

 

Η αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, για όσο διάστημα διαρκεί η προσφυγική/ μεταναστευτική κρίση, θα ήταν δίκαιο και αξιόλογο αντισταθμιστικό μέτρο τόσο για το νησιωτικό σύμπλεγμα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου όσο και για τα υπόλοιπα νησιά του Αρχιπελάγους που πλήττονται από τις πρωτοφανείς προσφυγικές/ μεταναστευτικές ροές.

 

Ζητάμε να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για την αποπεράτωση δύο βασικών οδικών αξόνων του νησιού και συγκεκριμένα εκείνων της Μυτιλήνης- Σιγρίου και Γέρας- Πλωμαρίου. Παράλληλα θεωρούμε αναγκαία τη δημιουργία κατάλληλης λιμενικής υποδομής στην Μυτιλήνη για την προσέγγιση των κρουαζιεροπλοίων, πράγμα που θα ενισχύσει την αδύναμη τουριστική αγορά του νησιού.

 

Είναι γνωστό ότι η βελτίωση της προσβασιμότητας, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των νησιωτικών κοινωνιών. Σ΄ αυτό το πλαίσιο θεωρούμε αναγκαία την συνέχιση της επιδότησης των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών του Αιγαίου, τόσο μεταξύ τους όσο και με βασικούς προορισμούς της βόρειας ηπειρωτικής χώρας (π.χ.Θεσσαλονίκη, Καβάλα). Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς επιδότησης των ενδονησιωτικών αεροπορικών συνδέσεων. Σε συνάφεια με αυτό το ζήτημα επισημαίνουμε ότι οι παράλογα υψηλές τιμές τόσο των ακτοπλοϊκών όσο και των αεροπορικών εισιτηρίων- απόρροια των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού- φέρνουν πάλι επιτακτικά στην επιφάνεια το αίτημα για την εφαρμογή, επιτέλους, του μεταφορικού ισοδύναμου.

 

Με στόχο την εθνική ανάγκη της ανάσχεσης της δημογραφικής κατάρρευσης και την βελτίωση της απασχόλησης στην Περιφέρειά μας, θεωρούμε ως δίκαιο αίτημα την αύξηση της συμμετοχής μας στις πιστώσεις του ΕΣΠΑ, και τούτο ως μερικό αντιστάθμισμα στην απώλεια του εισοδήματος που αναγκαστικά επιφέρει η διαχείριση της προσφυγικής/ μεταναστευτικής ροής. Παράλληλα θεωρούμε εύλογο να ζητήσουμε οι εξελίξεις στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό πρόβλημα να ληφθούν σοβαρά υπόψη στις προβλέψεις του καταρτιζόμενου νέου αναπτυξιακού νόμου. Και αυτό, πέραν της συνταγματικής υποχρέωσης της πολιτείας, που όταν δρα κανονιστικά, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.

 

Τέλος, ένα ουσιαστικό αντιστάθμισμα στο βάρος που συνοδεύει τις προσφυγικές/ μεταναστευτικές ροές θα ήταν η γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών, για όσο διαρκεί η κρίση, στα νησιά που πλήττονται απ΄ αυτήν".

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ