9.8.2016 13:40

Ανθούν και ανθεύονται τα... παραξενοδοχεία

ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι συμπολίτες μας που ενοικιάζουν εξοχικά και διαμερίσματα σε τουρίστες. Τα εξοχικά που η ελληνική μέση αστική τάξη μετά από δεκαετίες κόπου και ιδρώτα κατάφερε να αποκτήσει για την ίδια και τα παιδιά της πλέον αποτελούν βάρος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό...Για αυτό το λόγο πολλοί είναι οι Χιώτες που νοικιάζουν τις εξοχικές τους κατοικίες, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουν το οικογενειακό «ταμείο».

Διαδικτυακά

Με τη χρήση του ίντερνετ και μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών προβάλουν τις ιδιοκτησίες τους προς αναζήτηση πελατών.

Ολόκληρες ιστοσελίδες έχουν την ενοικίαση κατοικιών ως αποκλειστικό αντικείμενο , προωθώντας με αυτόν τον τρόπο μια παράλληλη αγορά που κινείται οριακά ανάμεσα στη νομιμότητα και την παρανομία.

Οι ενοικιάσεις γίνονται μέσω διαδικτύου αν και πολλοί βρίσκουν πελάτες με πιο διακριτικό τρόπο, δεδομένου ότι αν αναρτήσουν επίσημα σε κάποιο ιστότοπο  ότι νοικιάζουν το σπίτι τους, θα πρέπει και να δηλώσουν το εισόδημα.

Με το νόμο

Με νόμο της ελληνικής πολιτείας που ψηφίστηκε εδώ και δυο μήνες κάθε ένας από μας, έχει το δικαίωμα να ενοικιάζει το σπίτι ή το διαμέρισμα του, φτάνει αυτό να δηλώνεται στο Taxisnet.

Πόσα από αυτά τα ενοικιαστήρια όμως δηλώνονται; «Υπάρχει μεγάλη έξαρση στις ενοικιάσεις εξοχικών διαμερισμάτων κ.λπ. Είναι πολύ εύκολο, υπάρχουν site που προωθούν αυτές τις πρακτικές. Παράλληλα η νομοθεσία πλέον το επιτρέπει και το νομιμοποιεί. Ο καθένας μας μπορεί να ενοικιάσει το σπίτι του από 1 μέχρι 90 μέρες. Υπάρχει ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού, υπάρχει θέμα φοροδιαφυγής γιατί πόσα από αυτά δηλώνονται και γενικότερα δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα σε εμάς τους επαγγελματίες»,δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου ενοικιαζομένων δωματίων Χίου, Δ. Κιτριλάκης.

Είναι δεδομένο ότι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν υπάρχουν, οπότε όλο αυτό το σύστημα δρα ανενόχλητο προσφέροντας επιπλέον εισόδημα στους ιδιοκτήτες των κατοικιών και συμβάλλοντας στις «ζημιές» των επαγγελματιών που ειδικά φέτος σε μια από τις χειρότερες χρονιές λόγω μεταναστευτικού, βλέπουν τα δωμάτια τους άδεια.

Οι τιμές

Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα την περιοχή και το χρονικό διάστημα της ενοικίασης- φιλοξενίας. Στα τουριστικά μέρη του νησιού, σε Βολισσό, Κώμη Καρφά κ.λπ. οι τιμές είναι πιο ανεβασμένες ενώ μέσα στα χωριά είναι πιο προσιτές.  Έτσιυπάρχει μια διακύμανση στην τιμή από 800-1400 για μια εβδομάδα.

Ανοχύρωτοι

Οι επαγγελματίες με τα ελάχιστα έσοδα από τη φετινή σεζόν με τις υποχρεώσεις τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία να τους κυνηγούν, αφήνονται στο έλεος και οδηγούνται μαθηματικά σε κλείσιμο. Παράλληλα αυξάνεται και η φοροδιαφυγή αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων, η φοροδιαφυγή από τέτοιες μισθώσεις ακινήτων πανελλαδικά υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ .

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ