5.4.2013 16:50

Ανταρσία εργοληπτών

• ΘΕΩΡΟΥΝ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ

Προβληματισμό προκαλεί η στάση των τοπικών εργοληπτών, αφού την ώρα που αναζητούν εργολαβίες με το κιάλι, λόγω κρίσης, στις λιγοστές που πραγματοποιούνται αρνούνται να συμμετάσχουν.

Η αντιφατική εικόνα

Το τελευταίο διάστημα οι ρυθμοί δημοπράτησης έργων στο νησί είναι απελπιστικοί. Μόνο η ΔΕΥΑΧ με την αντικατάσταση των δικτύων φαίνεται να έχει αντικείμενο εργασιών, ενώ οι υπόλοιποι φορείς δημοπρατούν με το σταγονόμετρο, ελλείψει πόρων.  Η κατάσταση έχει δημιουργήσει σημαντικό πλήγμα στον εργολαβικό κλάδο, με τους εκπροσώπους του να διαμαρτύρονται επειδή δεν υπάρχουν έργα και δουλειά για αυτούς και τα συνεργεία τους. Από την άλλη όμως κωλυσιεργούν τις διαδικασίες και  προτιμούν να προκαλέσουν λόγους αναβολής, παρά να συμμετάσχουν στις λιγοστές δημοπρατήσεις.

Δύο στα δύο

Τελευταία παραδείγματα ήταν η δημοπράτηση για ένα υδραυλικό έργο της ΔΕΥΑΧ και η δημοπράτηση για τη διεύρυνση του δρόμου προς τον ΧΥΤΑ από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Ούτε στο ένα ούτε στο άλλο, παρότι είχαν συγκεντρωθεί εργολάβοι έξω από τα αρμόδια γραφεία, δεν κατατέθηκε προσφορά και οι διαγωνισμοί επέβησαν άγονοι. « Είχαν μαζευτεί τουλάχιστον δεκαπέντε εργολάβοι, αλλά από ό,τι φαίνεται δεν τα βρήκαν και δεν κατατέθηκε καμιά προσφορά, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός», δήλωσε στον «π» ο αντιπεριφερειάρχης Μ. Κράκαρης σχετικά με το δεύτερο διαγωνισμό.

Ασύμφορες

Οι εργολήπτες κάνουν λόγο για ασύμφορους όρους, υποστηρίζοντας πως στο γειτονικό νησί, τη Λέσβο, οι τιμές είναι πολύ πιο ανεβασμένες. «Ο λόγος που δε συμμετείχαμε τελικά στη δημοπρασία ήταν γιατί οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Βρισκόμαστε στο δίλημμα σε τελική ανάλυση να μη δουλεύουμε καθόλου ή να δουλεύουμε με ζημιά», υποστήριξε στον «π» ντόπιος εργολάβος. «Συστηματικά οι τεχνικές υπηρεσίες συμπιέζουν τους προϋπολογισμούς, για να προκύψουν περισσότερα έργα, εντέλει όμως μετατρέπουν τις δημοπρασίες σε ασύμφορες».

Ο δρόμος και η ιστορία του

Η «αδιαφορία» των εργολάβων και η κήρυξη των διαγωνισμών άγονων έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρησης στην εκτέλεση των έργων. Ήδη μετά τα προχθεσινά, το έργο πρέπει να ξανασυζητηθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας που θα συνεδριάσει στις 9 Απριλίου κι αμέσως μετά, στις 19 Απριλίου, θα γίνει επαναδημοπράτηση με την ελπίδα αυτή τη φορά να προκύψει ανάδοχος. «Το έργο πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον, από τη στιγμή που πρόκειται για έργο του ΕΣΠΑ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και με λογαριασμό, όπου μόλις εκτελέσεις τις εργασίες πληρώνεσαι», κατέληξε ο κ. Κράκαρης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ