21.7.2016 10:10

“Άνοιξε” το κυνήγι για τις... αποδείξεις

ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 1Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΑ ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ

Στην επαναφορά της επιβολής αυτοτελών προστίμων, για παραλήψεις έκδοσης αποδείξεων, εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της η Δ.Ο.Υ. Χίου για την μείωση των κρουσμάτων φοροδιαφυγής που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε έξαρση.

Οι έλεγχοι των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν πλήρως τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πως τα πρόστιμα «χάδι» για τη μη έκδοση αποδείξεων άνοιξαν την όρεξη σε πολλούς επιχειρηματίες που πλέον προτιμούν την οδό της παρανομίας, καθώς αυτή κοστίζει προφανώς λιγότερα.

Τα ισχύοντα πρόστιμα και οι αλλαγές

Όπως εξήγησε στον «π» στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Χίου το πρόστιμο για τη μη έκδοση αποδείξεων ισούται με το 50% του ΦΠΑ. Αν για παράδειγμα σε μία αγορά προϊόντος ο ΦΠΑ είναι 100 ευρώ, το πρόστιμο που θα επιβληθεί θα είναι 50 ευρώ, κάτι που προφανώς διευκολύνει τη μικρή ή τη μεγάλη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης από την 1η Αυγούστου θα επανέλθουν σε ισχύ οι διατάξεις που προέβλεπαν συγκεκριμένα την επιβολή προστίμου 250 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη, σε περίπτωση που ο παραβάτης τηρούσε απλογραφικά βιβλία ή προστίμου 500 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας τηρούσε διπλογραφικά βιβλία. 

Σε περίπτωση που η αξία συναλλαγής που είχε αποκρυφθεί υπερέβαινε τις 5.000 ευρώ επιβαλλόταν πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας αυτής. Τα πρόστιμα αυτά καταργήθηκαν από τα μέσα Οκτωβρίου του 2015, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 ν. 4337/2015. Με την τροπολογία θα προβλέπεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα επανέρχονται σε ισχύ πιθανότατα από τον Αύγουστο.

Η κατάσταση στη Χίο

Το νησί μας δεν θα μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Ενός κανόνα που θέλει τις περισσότερες επιχειρήσεις να ρισκάρουν καθημερινά προσπαθώντας να εξοικονομήσουν μικρά ή μεγάλα ποσά από τη μη καταβολή φόρου στο κράτος.

Η εικόνα σε τοπικό επίπεδο ακολουθεί την πανελλαδική εικόνα με τα συνεργεία της Δ.Ο.Υ. Χίου να επιβεβαιώνουν ότι η μη έκδοση αποδείξεων ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο είναι σύνηθες φαινόμενο.

«Οι πιέσεις από τα συνεργεία ελέγχου είναι διαρκείς. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρκετές επιχειρήσεις δεν κόβουν αποδείξεις. Από την πλευράς μας κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό ώστε όλοι να καταβάλλουν τον φόρο και να σταματήσει αυτό το φαινόμενο», ανέφερε στον «π» στέλεχος της τοπικής Δ.Ο.Υ..

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ