22.4.2013 12:01

Ανοίγουν οι πόρτες εξόδου από το Δημόσιο

Προάγγελος των αλλαγών στο Δημόσιο θα αποτελέσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νόμος-σκούπα θα περιλαμβάνει και διατάξεις που θα προβλέπουν την επίσπευση της αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού στο κράτος, την εφαρμογή των σχεδίων στελέχωσης στα υπουργεία, αλλά και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων η οποία περιλαμβάνει υποχρεωτικές αποχωρήσεις 15.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων οι 4.000 θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του έτους.
Συγκεκριμένα θα περιγράφεται αναλυτικά ο νέος κανόνας «1 προς 1» που θα ισχύσει στο Δημόσιο, σύμφωνα με τον οποίο για κάθε μία απόλυση θα μπορεί να γίνει μία πρόσληψη που αφορά είτε επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ ή νέες προσλήψεις. Από την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας περίπου 3.000 υπάλληλοι μέχρι τον Ιούνιο.
Οι διατάξεις για τις αλλαγές στο κράτος που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα αξιολογούνται από το γραφείο του πρωθυπουργού σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι φορείς και οι οργανικές θέσεις που θα καταργηθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου, απ' όπου θα απομακρυνθούν υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σε αυτές, που εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα φτάσουν τους 1.800 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής», τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι 10 δημόσιοι οργανισμοί που θα καταργηθούν και οι 5 που θα συγχωνευτούν, ενώ ένας μεγάλος αριθμός απολύσεων θα προέλθει από καταργήσεις οργανικών θέσεων ή ακόμα και ειδικοτήτων στους υπό ιδιωτικοποίηση φορείς του Δημοσίου, όπως είναι η ΕΥΑΘ, μικρά λιμάνια και μαρίνες, περιφερειακά αεροδρόμια, η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, ο ΟΠΑΠ αλλά και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το ίδιο μοντέλο με την κατάργηση οργανικών θέσεων αναμένεται να ακολουθηθεί εντός του 2013 για την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και τα περιφερειακά λιμάνια, τα ΕΛΠΕ, τη ΛΑΡΚΟ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την Ελληνική Βιομηχανία Οπλων, που έχουν ενταχθεί στις επόμενες κινήσεις του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.


Επεξεργασία

Το σχέδιο βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη, ο οποίος σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα υπόλοιπα υπουργεία επεξεργάζεται την τελική σύνθεση των φορέων και των οργανικών θέσεων που θα ενταχθούν στο πρώτο κύμα των καταργήσεων.
Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει τις ειδικότητες των επιτυχόντων από παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, οι οποίοι θα μπορούν να προσληφθούν άμεσα από το Δημόσιο τον Ιούνιο αξιοποιώντας την αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε υποχρεωτική αποχώρηση».

Οριστικά εκτός υπηρεσίας δύο επίορκοι υπάλληλοι

Μέχρι και την τελευταία στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιληφθούν στο νομοσχέδιο οι διατάξεις που έχει προετοιμάσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών, σύμφωνα με τις οποίες για υπαλλήλους στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα και τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά επιβάλουν την ποινή της παύσης θα μπορούν να ασκήσουν έφεση απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ξεπερνώντας το στάδιο του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Ποιους αφορούν
Προγράμματα εθελουσίας

Την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο θα βλέπουν οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα αξιολογηθούν ως μη ικανοί για να προσφέρουν εργασία. Τα κριτήρια αξιολόγησης θα αφορούν αρχικά τον πλήρη έλεγχο του φακέλου του «διαθέσιμου» υπάλληλου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν, για παράδειγμα, έχει καταθέσει πλαστά έγγραφα.

Η συμφωνία με τους δανειστές για το Δημόσιο περιγράφει ότι θα τεθούν σε κινητικότητα 25.000 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη του 2014. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα προβλέπεται και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με την εξαγορά τριών πλασματικών χρόνων για όσους τεθούν σε διαθεσιμότητα και βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

πηγη: e-go.gr

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ