28.4.2014 16:11

Ανοίγουν δρόμο για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων

ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΑΙΓΙΑΛΟΥΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

Ανοίγει ο δρόμος για τη διευθέτηση του προβλήματος της νομιμοποίησης των αυθαίρετων ιδιωτικών κτισμάτων στην παραλιακή ζώνη της προκυμαίας του Μαρμάρου στα Καρδάμυλα, που έχουν διαμορφωθεί μετά από μπαζώματα στην παλιά αιγιαλίτιδα ζώνη και κατά την Κτηματική υπηρεσία ανήκουν στο δημόσιο.             Η διέξοδος δίδεται  ύστερα από απόφαση της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης με  νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών  που βρίσκεται σε διαβούλευση και προβλέπει τη δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων σε εκατοντάδες παραλιακούς οικισμούς, που υπολογίζονται σε περισσότερες από 70.000 πανελλαδικά.                                                                      
Τοπικά                                                                                                                         

Συνολικά  στην Χίο τα καταγραμμένα ενεργά δημόσια κτήματα είναι 143, εκ των οποίων με αφορμή τις δηλώσεις στο  Εθνικό Κτηματολόγιο έχουν διαπιστωθεί καταπατήσεις ή άλλες διεκδικήσεις στα 30 περίπου και βρίσκονται σε εξέλιξη οι νόμιμες διαδικασίες διερεύνησης.  «Αυτές οι υποθέσεις διερευνώνται ξεχωριστά η κάθε μία και ανάλογα με τα στοιχεία που συλλέγονται συνεχίζεται η διαδικασία για την αποκατάσταση της νομιμότητας», τονίζει ο υπεύθυνος της Κτηματικής Υπηρεσίας Κώστας Βούκουνας.  Προϋπόθεση για τη δυνατότητα εξαγοράς είναι η παράνομη κατοχή να διαρκεί τουλάχιστον είκοσι χρόνια ενώ προβλέπεται αποβολή των καταπατητών «νεότερης γενιάς».

Οι όροι
Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση να τακτοποιήσει αυτά ακριβώς τα ακίνητα δίνοντας τη δυνατότητα στους καταπατητές να τα εξαγοράσουν εφόσον τα έχουν στην κατοχή τους για τουλάχιστον 20 χρόνια χωρίς διακοπή, έως και τις 31-12-2013. Το δικαίωμα εξαγοράς δεν αφορά όσους καταπάτησαν ακίνητα μετά το 1993 που χαράχτηκαν οι νέες αιγιαλίτιδες ζώνες και καταγράφηκαν τα δημόσια κτήματα, επειδή δεν συμπληρώνουν 20ετία.
Στην δεύτερη περίπτωση εμπίπτουν οι ιδιοκτήτες κτισμάτων ή ακινήτων στις περιοχές του Παντουκειούς και του Μέγα Λιμνιώνα/Αγ. Ερμιόνης, γιατί οι αιγιαλίτιδες ζώνες δεν αμφισβητούνται, δεν είναι διαπραγματεύσιμες και δεν μπορεί να υπάρξει τακτοποίηση με αυτή τη μορφή.

Μάρμαρο Καρδαμύλων
Στην προοπτική της νομιμοποίησης εντάσσονται οι λιμενικές εγκαταστάσεις του Μαρμάρου, όπου υπάρχουν και λίγα ακίνητα, επειδή η νέα αιγιαλίτιδα ζώνη έχει χαραχθεί πάνω και μετά από την προϋπάρχουσα παλιά και τα ακίνητα είναι κατασκευασμένα προ του 1993.

Παντουκειός
Η περιοχή δεν εμπίπτει στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη νομιμοποίηση τους βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία συνεργασίας με το Λιμενικό Ταμείο και το δήμο. Στη συνέχεια θα μπορεί να ακολουθήσει η ενοικίαση των χώρων στους διεκδικητές, με όρους που θα ορίσουν οι συμβαλλόμενες πλευρές και μόνο.

Μέγας Λιμνιώνας
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει καμία τακτοποίηση, γιατί στην αδιαπραγμάτευτη αιγιαλίτιδα ζώνη υπάρχουν και κτίσματα. Θα νομιμοποιηθούν μόνο οι κατασκευές του αλιευτικού καταφυγίου.

Κτήμα Καρδασιλάρη
Το κτήμα του δημοσίου στην περιοχή του Βάγια στον Κάμπο έχει παραχωρηθεί έως το 2016 στον ΟΕΚ για την κατασκευή εργατικών κατοικιών. Η διαδικασία δεν εξελίσσεται και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει έως τότε τι θα γίνει. Τυπικά μπορεί να ανανεωθεί και πάλι η παραχώρηση, αλλά η Κτηματική δεν γνωρίζει τι θα κάνει ο Ο.Ε.Κ και αν προτίθεται να αξιοποιήσει το ακίνητο.

Ε.Τ.Α.Δ
Για πολλά από τα κατεχόμενα ακίνητα επιχειρήθηκε και στο παρελθόν η τακτοποίησή τους μέσω εξαγοράς αλλά η διαδικασία ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο της νομικής κατάστασης των  κρατικών ακινήτων που έχει στα χέρια της η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) εκπονεί ένα σχέδιο για την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας, προκειμένου να καταστούν αξιοποιήσιμα
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιχειρείται να γίνει οριοθέτηση του αιγιαλού με βάση τα υπόβαθρα του Κτηματολογίου. Ωστόσο, αναμένεται να έρθουν στην επιφάνεια νέα μεγάλα ιδιοκτησιακά θέματα και να προκληθούν ακόμη περισσότερες δικαστικές διαμάχες μεταξύ ιδιωτών και ελληνικού δημοσίου.
Ναι μεν, αλλά…
O προϊστάμενος της Κτηματικής Παντελής Κριτής υπενθυμίζει ότι μέχρις στιγμής το νομοσχέδιο είναι υπό ψήφιση και πολλές φορές κάποιες διατάξεις διαχέονται με έντεχνες διαρροές για να διαπιστωθούν αντιδράσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα συχνά να αποσύρεται συνολικά ή να ψηφίζεται με πολλές τροποποιήσεις, που αλλάζουν εντελώς τις περισσότερες διατάξεις και την αρχική στόχευση.
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ