14.6.2012 12:05

Ανοίγει πανιά ο Μύλος του Βροντάδου

ΣΤΙΣ 27 ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ

 
Ζωή θα πάρει και πάλι στις 27 Ιουνίου, μετά από εγκατάλειψη δεκαετιών, ο μύλος που επισκευάστηκε στην περιοχή Τρεις Μύλοι Βροντάδου.
Το κοινοτικό συμβούλιο της περιοχής, εξασφάλισε 10.000 ευρώ, μέσω του τεχνικού προγράμματος τα οποία θα τα διαθέσει για τη λειτουργία του μύλου, την αναβίωση του οποίου έχει αναλάβει ο καραβομαραγκός Τ. Μωράκης.
Από τα γέρικα σκαριά και τους ταρσανάδες ο Τ. Μωράκης έχει βάλει ένα ακόμη στοίχημα, να «ζωντανέψει» το μύλο κι αυτός με τη σειρά του να αποτελέσει σημείο αναφοράς, συνάντησης και χώρος όπου το παρόν θα ενώνεται με το παρελθόν.
«Στόχος είναι να λειτουργεί κανονικά ο μύλος, να μπορούν όλοι να δουν και να καταλάβουν τη λειτουργία του αλλά και να θαυμάσουν το εσωτερικό του. Μόνο έτσι θα μπορούν να καταλάβουν», είπε χαρακτηριστικά στον «π».
Για αυτό και στις 27 του Ιούνη ο μύλος θα ανοίξει τα πανιά του. Στόχος, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Ομηρούπολης Κ. Μούνδρος, είναι ο μύλος να λειτουργεί όλη τη θερινή σεζόν αλλά και το φθινόπωρο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Η επισκευή, αναπαλαίωση κι ανακατασκευή  που έχει γίνει με κόστος 420.000 ευρώ, δεν είναι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά και ο μύλος μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, ακόμη και να αλέσει.
«Θέλουμε ο μύλος να είναι ανοικτός τουλάχιστον σαράντα μέρες το χρόνο. Θα ανοίξει τα πανιά του και θα κινούνται όλα τα μέλη του. Στις 27 του Ιούνη στις 20.00 θα γίνει μια μικρή γιορτή η οποία θα περιλαμβάνει μια αναδρομή στη ιστορία του μύλου και στο πώς αυτός συνδέεται με την ευρύτερη περιοχή ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και το πρόγραμμα με τις ώρες και τις μέρες λειτουργίας του» δήλωσε ο κ. Μούνδρος.
Σημειολογικά πάντως το γεγονός ότι ο ερειπωμένος και εγκαταλειμμένος παρά την επισκευή του, μύλος θα ζωντανέψει επιτέλους, μεταφέρει ένα γενικότερο μήνυμα ελπίδας κι αισιοδοξίας κι αποδεικνύει ότι τελικά τα πάντα μπορούν να γίνουν φτάνει να υπάρχει όραμα και διάθεση, έστω και με αρκετή καθυστέρηση. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ