17.3.2015 10:15

«Ανοίγει» η έρευνα για την αυτοκτονία του Βαγγέλη

Αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων - Οι αστυνομικοί θα «ξεψαχνίσουν» όλους όσοι γνωρίζουν ο,τιδήποτε για το ποιοι και κάτω από ποιες συνθήκες οδήγησαν τον άτυχο σπουδαστή στον θάνατο - Μηνύσεις ετοιμάζουν οι συγγενείς

Την ώρα που η Κρήτη και όλη η Ελλάδα σκύβουν με σεβασμό αλλά και οργή πάνω από το φέρετρο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, η έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν το 20χρονο παλικάρι στην αυτοχειρία που συγκλόνισε την κοινή γνώμη ξεκινάει από μηδενική βάση, με εντολή του εισαγγελέα που έδωσε εντολή να επεκταθεί ο κύκλος των προσώπων που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.



Οι αστυνομικοί πήραν εντολή να «ξεψαχνίσουν» όλους όσοι γνωρίζουν ο,τιδήποτε για το ποιοι και κάτω από ποιες συνθήκες έκαναν τον άτυχο σπουδαστή να αναζητήσει τη λύτρωση στον θάνατο. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τις μόλις τέσσερις καταθέσεις που έχουν δοθεί και θα επανεκτιμηθούν (ίσως μάλιστα κληθούν αυτοί που τις έδωσαν να δώσουν συμπληρωματικές), θα περάσουν από το μικροσκόπιο των αστυνομικών όλοι όσοι είχαν οποιουδήποτε είδους επαφή με τον αδικοχαμένο Βαγγέλη. Ήδη, μάλιστα, η διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής απαγόρευσε στους σπουδαστές να βγουν από τις εγκαταστάσεις.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, θα κληθεί να δώσει κατάθεση και ο επικεφαλής του κλιμακίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έκανε τη Ένορκη Διοικητική Εξέταση Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε ότι άνθρωποι της γραμματείας της Σχολής απείλησαν ότι «θα χυθεί το δικό του αίμα και του προέδρου του ΕΛΓΟ επειδή ασχολήθηκαν με την εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη»! Και, φυσικά, θα καταθέσουν τα πρόσωπα που θα υποδείξει ως αυτούς που τον απείλησαν. Επίσης, θα δώσει κατάθεση ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής, στον οποίο επιρρίπτει ευθύνες ο θείος του 20χρονου κατηγορώντας τον ότι γνώριζε τα βασανιστήρια που περνούσε ο ανιψιός του.

Στο μεταξύ, αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων τα οποία θα δείξουν αν ο άτυχος Βαγγέλης έφερε εσωτερικά τραύματα από χτυπήματα, καθώς και οι τοξικολογικές εξετάσεις θα δείξουν αν είχε κάνει χρήση αλκοόλ ή ουσιών. Από την άρση του απορρήτου επικοινωνιών προκύπτει ότι ο σπουδαστής είχε συχνή επικοινωνία με τη μητέρα του, αλλά δεν εντοπίστηκαν τηλεφωνήματα ή μηνύματα προς ή από άλλα πρόσωπα. 

Οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν αυτούς με τους οποίους συνομίλησε τελευταία, καθώς ο ιατροδικαστής προσδιορίζει με σαφήνεια την ώρα θανάτου του που ταιριάζει απόλυτα με την ημέρα και ώρα εξαφάνισής του από τη Γαλακτοκομική Σχολή, δηλαδή, λίγο μετά το μεσημεριανό γεύμα. Όπως αποκαλύφθηκε από τη νεκροτομή, δεν είχε ξεκινήσει η διαδικασία πέψης, οπότε ο θάνατος επήλθε λίγη ώρα μετά την τελευταία του έξοδο από τις εγκαταστάσεις. Επομένως, κάτι συνέβη ως εκείνη τη στιγμή που διέλυσε τις τελευταίες ψυχικές αντοχές του ευαίσθητου νεαρού και αυτό το «κάτι» θέλουν οι αστυνομικοί να προσδιορίσουν.


Νομικό κενό

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ιωαννίνων Δημήτριο Μπούκα που εκπροσωπεί την οικογένεια Γιακουμάκη, οι συγγενείς προτίθενται να καταθέσουν μηνύσεις σε βάρος όσων αποδειχθεί ότι φέρουν ευθύνη για το θάνατο του 20χρονου, ώστε να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη. 

Όμως, με δεδομένη –πλέον- την αυτοχειρία, δημιουργείται ένα σοβαρό κώλυμα ως προς την απόδοση ποινικών ευθυνών για τον θάνατο του νεαρού σπουδαστή. Όπως προβλέπει η νομοθεσία (συγκεκριμένα το αναχρονιστικό άρθρο 301 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αναφέρεται στην «συμμετοχή σε αυτοκτονία»), για να διατυπωθεί κατηγορία σε βάρος τρίτου ατόμου πρέπει να αποδειχτεί ότι "με πρόθεση έχει καταπείσει τον αυτόχειρα να αυτοκτονήσει με βία, εξαναγκασμό ή πειθώ, εκμεταλλευόμενος την ιδιαίτερη ψυχική του κατάσταση ". 

Αυτό πρακτικά είναι πολύ δύσκολο καθώς, για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα θα πρέπει να έχει προηγηθεί φραστική επικοινωνία με το θύμα. Ακόμη κι αν καταδικαστεί κάποιος γι’ αυτό, προβλέπονται ποινές «χάδι» για τους υπαιτίους με εξαγοράσιμη φυλάκιση από δέκα ημερών ως πέντε ετών! Μάλιστα, η νομοθεσία δεν έχει προβλέψει καν την πιθανότητα να έχουν προηγηθεί σωματικές βλάβες, καθώς θα πρέπει να αποδειχθεί ότι αυτές οδήγησαν το θύμα κατευθείαν στην αυτοκτονία.


Ήθελε να πεθάνει

Όπως προκύπτει από το πόρισμα του ιατροδικαστή Θεόδωρου Βουγιουκλάκη, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης περπάτησε μέσα στα νερά ώσπου να φτάσει στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός. Το άτυχο παλικάρι ήταν αποφασισμένο να βάλει τέλος στη ζωή του και το κατάφερε με μια μαχαιριά, από τον σουγιά με τη χοντρή ξύλινη λαβή που χρησιμοποιείται για την εκδορά ζώων. Το μαχαίρι, που είχε πάντα μαζί του, βρέθηκε δίπλα του και αναγνωρίστηκε από τους συγγενείς του.

Ο Βαγγέλης, που ήταν αριστερόχειρας, έκοψε τις φλέβες στον δεξιό καρπό του χωρίς να προηγηθούν δοκιμαστικά τραύματα, όπως συνηθίζουν οι αυτόχειρες, πράγμα που επιβεβαιώνει τη μοιραία απόφασή του. Ξεψύχησε από το αιμορραγικό σοκ λίγα λεπτά αργότερα… Άλλα προθανάτια τραύματα που θα έδειχναν ότι είχε δεχθεί επίθεση, δεν εντοπίστηκαν. Μόνο μεταθανάτια τραύματα βρήκε ο ιατροδικαστής, που προέρχονταν από δαγκωματιές σκύλων και πουλιών. Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή των Ιωαννίνων, το σημείο όπου είχε πέσει πλημμύρισε από νερά και λάσπες με αποτέλεσμα να καλυφθεί εντελώς η σορός και να μην μπορέσουν να την εντοπίσουν τα εκπαιδευμένα σκυλιά.


 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ