18.5.2016 17:51

Ανησυχεί τους μαστιχοπαραγωγούς η κάμπια

ΑΝ ΚΑΙ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΩΝ ΣΧΟΙΝΩΝ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΟΧΙΚΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ

Να μην ανησυχούν ιδιαίτερα συμβουλεύει  η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών του παραγωγούς που έχουν εντοπίσει στα χωράφια τους το είδος της κάμπιας  που  ξεραίνει τα φύλλα του μαστιχόδεντρου και μπορεί να προκαλέσει ζημιές, αν το φαινόμενο πάρει μορφή επιδημίας. Η παρουσία της είναι σε ελεγχόμενα πλαίσια και όπως τονίζει στον «π» ο γεωπόνος της Τηλέμαχος Κολλιάρος, έχει πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αυτοψίες και  έχει διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει έξαρση βεβαιώνοντας τους ενδιαφερόμενους ότι  το πρόβλημα  είναι σχεδόν ασήμαντο.

«Είναι ένα φαινόμενο που κάνει τον κύκλο του και εμφανίζεται κατά διαστήματα με μηδαμινές  επιπτώσεις. Παρατηρείται πάντα  στην ίδια εντοπισμένη περιοχή, είχε παρουσιαστεί πριν από αρκετά χρόνια και αναπτύσσεται αυτή την περίοδο, στις αρχές της Άνοιξης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κολλιάρος.

Το φαινόμενο παρατηρείται και καταγράφεται μόνο  στον Αγ. Γεώργιο Συκούση, όπου προφανώς την ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες, ωστόσο φέτος ο αριθμός των καμπιών είναι πάρα πολύ μικρός σε αντιστοιχία με την προηγούμενη εμφάνιση του στην υπόλοιπη Χίο αναπτύσσεται με ελάχιστο πληθυσμό.

«Αυτή η κάμπια υπάρχει πάντα, αλλά όταν ολοκληρώνει τον κύκλο της εμφανίζεται  σε μεγάλες κοινότητες περίπου κάθε δέκα χρόνια . Δεν υπάρχει αξιοσημείωτη έξαρση, εντοπίζεται κυρίως σε χωράφια που έχουν πολλά πουρνάρια και επεκτείνεται σε άλλα είδη, μεταξύ των οποίων και το φύλλωμα των σκίνων. Δεν πρέπει να ανησυχούν οι παραγωγοί, συνήθως μάλιστα δεν φτάνουν στους σκίνους, με το φύλλωμα τους ασχολούνται μόνο όταν φάνε όλα τα υπόλοιπα και δεν υπάρχει κάτι άλλο», συμπληρώνει ο γεωπόνος και καλεί τους παραγωγούς να τον ενημερώνουν αν εντοπίζουν κάτι ανησυχητικό για να γίνονται οι απαιτούμενες παρεμβάσεις .

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ