12.6.2012 10:35

Ανεξέλεγκτο το παρεμπόριο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΑΝΟΙΚΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ ΠΟΥ «ΣΗΚΩΝΕΙ ΚΕΦΑΛΙ» ΣΤΟ ΝΗΣΙ

 
Στο «εκτελεστικό απόσπασμα» έχουν στηθεί οι νόμιμοι  Χιώτες επαγγελματίες, που αιμορραγούν καθημερινά από την οικονομική κρίση και τη μάστιγα του παρεμπορίου στη Xίο, η οποία  σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις και αφανίζει τις νόμιμες επιχειρήσεις.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιχειρηματίας ή έμπορος, για ν αντιληφθεί το παράνομο  παζάρι που λειτουργεί καθημερινά σε κάθε γωνιά της πόλης και των χωριών μας. Μάλιστα,  οι αλλοδαποί - κυρίως -  παρανομούντες ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες του μάρκετινγκ και φροντίζουν να αντιλαμβάνονται έγκαιρα την ψυχολογία του πελάτη και τις ανάγκες του.                                                                                                              Ανεξέλεγκτη κατάσταση
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Γ. Γεωργούλης, το παρεμπόριο στο νησί μας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από τους επαγγελματίες της αγοράς.
«Έχουμε στείλει δεκάδες έγγραφα σε όλες τις αρμόδιες αρχές, ζητώντας να γίνουν εντατικότεροι έλεγχοι για να σταματήσουμε αυτή τη μάστιγα. Το κακό πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του που είναι οι πύλες εισόδου των παράνομων τούτων εμπορευμάτων, που προέρχονται συνήθως από τρίτες χώρες όπως Κίνα, Ινδία κ.λ.π».
 Πολλές καταγγελίες
Στη διάθεση του επιμελητηρίου είναι εκατοντάδες καταγγελίες επαγγελματιών που αναφέρονται με στοιχεία στην παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων. Το επιμελητήριο θα επαναφέρει και πάλι το θέμα με νέες αναφορές στην αστυνομία, τη ΔΟΥ  και τον εισαγγελέα, «από τους οποίους θα ζητηθεί να ενταθούν οι έλεγχοι προς πάσα κατεύθυνση για να προστατευθούν τα μέλη του, όπως διαβεβαιώνει ο Γ. Γεωργούλης.
 
 Κλείνουν στην Εφορία, εργάζονται οικιακά
 Όμως το παρεμπόριο, δεν περιορίζεται μόνο στους αλλοδαπούς παράνομους μικροπωλητές. Η κρίση που χτυπά αδυσώπητα όλες τις τάξεις των επαγγελματιών, έχει οδηγήσει πολλούς μέχρι πρότινος νόμιμους επαγγελματίες ή και ανέργους, που έχουν κάποια ειδικότητα σε «μαύρη» δραστηριότητα και παροχή υπηρεσιών.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρει ότι το φαινόμενο έχει καταγγελθεί από πολύ παλιά, αλλά τον τελευταίο χρόνο, πολλοί επαγγελματίες διαφόρων κλάδων, όπως δημόσιοι υπάλληλοι, ξυλουργοί, σιδεράδες, υδραυλικοί κομμωτές-τριες, ακόμη και συνεργεία αυτοκινήτων, έχουν προχωρήσει σε διακοπή δραστηριοτήτων στην εφορία και τον Ο.Α.Ε.Ε. για να μην πληρώνουν εφορία και ασφάλεια, συνεχίζουν, όμως, να εργάζονται κανονικά.
«Η τακτική αυτή είναι πολύ δημοφιλής, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του νησιού. Εκεί, σιδεράδες, ξυλουργοί, υδραυλικοί, εγκαταστάτες ακόμη και συνεργεία, παίρνουν «μαύρες» δουλειές, αγοράζουν τα υλικά στο όνομα του πελάτη και οι ίδιοι πληρώνονται την εργασία τους σε πολύ χαμηλή τιμή σε σχέση με έναν κανονικό επιχειρηματία που έχει επαγγελματική στέγη και πληρώνει όλα τα νόμιμα στο κράτος. Μάλιστα, τελευταία αυτοί οι επαγγελματίες «χτυπάνε» και δουλειές στην πόλη της Χίου και είναι ανάρπαστοι. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κομμωτές αισθητικούς, που γυρνούν στα σπίτια με το βαλιτσάκι παρέχοντας οικονομικές υπηρεσίες και παίρνοντας με τον τρόπο αυτό τη μπουκιά από το στόμα των νόμιμων επιχειρήσεων. Τελευταία, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, έχουν ξεφυτρώσει και παράνομα συνεργεία αυτοκινήτων, μέσα σε κτήματα. Όλα αυτά τα φαινόμενα υπήρχαν πάντοτε. Τώρα, όμως, με την κρίση, η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Στο Επιμελητήριο καθημερινά τηλεφωνούν απελπισμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι καταγγέλλουν παράνομες δραστηριότητες, που κλέβουν τους λιγοστούς πελάτες που τους έχουν απομείνει».
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ