11.9.2013 16:48

Ανεπαίσθητη αύξηση 0,4% μέχρι τον Ιούλιο

Οδεύουμε προς το τέλος μιας ακόμα τουριστικής χρονιάς και ως είθισται ήδη οι σοβαροί τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας, κάνουν ένα προσωρινό «λογαριασμό» για να κρίνουν και να εκτιμήσουν αν το ταμείο ήταν θετικό ή αρνητικό.

Δυστυχώς αυτός ο «λογαριασμός» όχι μόνο δεν έχει γίνει στη Χίο, αλλά αν και όποτε αποφασίσει κάποιο ΜΜΕ να απευθυνθεί στους ίδιους και τους ίδιους για να εκτιμήσουν τη φετινή χρονιά, είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να ωραιοποιήσουν τα πράγματα, είτε αναφέροντας ποσοστά και όχι νούμερα (ήδη ακούστηκε μια αύξηση 10% για τον Αύγουστο), είτε θα αναφέρουν τα μεγάλα νούμερα των τούρκων επισκεπτών, αποκρύπτοντας την πολύ ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει και θα παρουσιάσει έως το τέλος της σεζόν το νησί μας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και ως μέτρο πήραμε τις αφίξεις μόνο των τουριστών από την Ευρώπη και όχι το σύνολο αφίξεων – αναχωρήσεων που δημοσιεύει στα τοπικά ΜΜΕ το τμήμα Αερολιμενικού Ελέγχου του αερολιμένα της Χίου (Για αυτό και τα πιο ανεβασμένα ποσοστά).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει μέχρι στιγμής η ΥΠΑ στην επίσημη ιστοσελίδα της (και όχι δεξιά κι αριστερά) το τετράμηνο από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο του 2013, έφτασαν στο νησί μας μέσω πτήσεων charter, 5.203 άτομα έναντι 5.182 το 2012, μια αύξηση της τάξεως του…0,4% ή σε απόλυτα νούμερα, φέτος έφτασαν 21 άτομα παραπάνω σε σχέση με πέρσι. Για του λόγου το αληθές παρουσιάζουμε αναλυτικά τις αφίξεις ανά μήνα μέχρι τον Ιούλιο του 2013.

 

Μήνας/Έτος

 2012

 2013

Απρίλιος

303

193

Μάιος

1386

1325

Ιούνιος

1574

1652

Ιούλιος

1919

2033

Σύνολο

5182

5203

 

Πηγή: ΥΠΑ 2013

Τα παραπάνω νούμερα θα έπρεπε κανονικά να χτυπήσουν συναγερμό σε όλους τους εμπλεκόμενους. Από τα 18 νησιωτικά αεροδρόμια τα οποία δέχονται πτήσεις από το εξωτερικό στην Ελλάδα, το νησί μας βρίσκεται πλέον στη 15η θέση με τη Λήμνο που βρισκόταν έως και πέρσι σε αυτή τη θέση (πίσω από εμάς) να μας ξεπερνάει κατά 202 επιβάτες, φτάνοντας τις 5.405 αφίξεις έναντι 4.151 αφίξεων των 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 30,2% ή 1.254 τουρίστες παραπάνω. Πριν προστρέξουν κάποιοι και αναφερθούν στο ικανοποιητικό αεροδρόμιο της Λήμνου θα αναφέρουμε ότι η Λήμνος έχει ένα μόνο 4άστερο, αλλά με all inclusive ξενοδοχείο και μόλις 4 charter την εβδομάδα έναντι 6 στο δικό μας αεροδρόμιο, τα οποία ξεκίνησαν το Μάιο και όχι τον Απρίλη όπως εδώ.

Μετά από 30 χρόνια περίπου που άρχισε ο εισερχόμενος οργανωμένος αεροπορικός τουρισμός, κυρίαρχος τρόπος μεταφοράς μέχρι και σήμερα στη χώρα μας, η Χίος φαίνεται να βρίσκεται ακόμα πιο μακριά από ποτέ σε σύγκριση με όλους σχεδόν τους τουριστικούς προορισμούς, συγκρινόμενη πλέον μόνο με τη Λήμνο η οποία αν αποκτήσει περισσότερα καταλύματα θα εκτοξευτεί, με τα Κύθηρα, τη Σητεία και τη Νάξο να αποτελούν τα μόνα νησιωτικά αεροδρόμια στην Ελλάδα τα οποία υπολείπονται μέχρι στιγμής από τον αερολιμένα της Χίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Κύθηρα ανεβαίνουν συνεχώς, ενώ η Σητεία μόλις πέρσι άρχισε να έχει πτήσεις από το εξωτερικό.

Το αστείο ποσοστό 0,4% δείχνει περίτρανα για μια ακόμα φορά ότι η Χίος έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό. Το αεροδρόμιο δεν πρόκειται να γίνει τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια, αλλά και πάλι υπάρχει σοβαρός γνώστης του τουρισμού που να πιστεύει ότι είναι το βασικότερο πρόβλημα στο νησί; Γιατί πριν 10 χρόνια κατέφθαναν 2,5 φορές περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με σήμερα; Μήπως πουλάμε τα ίδια και ίδια στους τουρίστες εδώ και 30 χρόνια; Μήπως πορευόμαστε στο 2014 με ανύπαρκτο σχεδιασμό και στρατηγική;

 Για το τέλος θα κρατήσω μια φράση που είπε ο πρόεδρος (εδώ αλήθεια γιατί δεν υπάρχει;) των ταξιδιωτικών πρακτόρων της Λέσβου σε συνέντευξη του σε τοπικό κανάλι. Απαντώντας γιατί στη Λέσβο δεν έρχονται τουρίστες (;) (που είναι επταπλάσιοι από τους δικού μας ) είπε: «Θα πρέπει να σταματήσουμε τις ατέρμονες συζητήσεις για το τι φταίει και δεν πάμε καλά. Κάποια στιγμή θα πρέπει να καλέσουμε έναν ειδικό, να κάνει έρευνα και να μας πει τι φταίει» Εδώ πότε θα ακούσουμε τους ειδικούς; Όταν θα μας ξεπεράσουν και τα Κύθηρα; Επίσης θα κρατήσω και τα λόγια που μου είπαν 2 ολλανδές τουρίστριες. «Μέχρι τώρα ερχόμασταν στη Χίο 3 φορές το χρόνο και μέναμε 15 μέρες κάθε φορά. Του χρόνου θα έρθουμε μόνο μια φορά στο νησί σας και τις άλλες 2 φορές θα πάμε στην Πελοπόννησο, γιατί είσαστε πολύ ακριβοί σε σχέση με αυτό που προσφέρετε και γιατί όλο και περισσότεροι γνωστοί μας, μας προτρέπουν να πάμε στην Πελοπόννησο η οποία έχει αλλάξει εντυπωσιακά τα τελευταία 2-3 χρόνια». Τι άλλο να πούμε εμείς; Τα λόγια περιττεύουν… Γιατί άραγε στην Πελοπόννησο άλλαξαν το τουριστικό τους προϊόν και εδώ δεν αλλάζει τίποτα;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ