24.4.2015 11:29

Ανεκμετάλλευτος θησαυρός ο εθελοντισμός

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η αδυναμία κάποιων φορέων να ανταποκριθούν εκτελώντας το έργο που μέχρι πρότινος προσέφεραν, έβγαλε στην κυριολεξία, από τη χειμερία νάρκη συνειδήσεις, κούνησε ευαίσθητες χορδές και προκάλεσε την ενεργή συμμετοχή πολιτών όλων των ηλικιών και τη «συστράτευση» τους σε εθελοντικές ομάδες.

Εκφράσεις όπως «Ο εθελοντισμός 'τρώει' θέσεις εργασίας», «κορόιδο είμαι να δουλεύω και να μην με πληρώνουν». «Άσε και θα πάει ο άλλος», με μικρά αλλά σταθερά ανοδικά βήματα αντικαθίστανται από τον κοινωνικό αλτρουισμό,  την αλληλεγγύη, την προσφορά. Παρότι ακόμη ως χώρα είμαστε πολύ χαμηλά σε συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις και δράσεις, η Χίος τα τελευταία χρόνια δείχνει μια αξιοζήλευτη πορεία εθελοντικής αποτελεσματικής δράσης. Στους κόλπους του εθελοντισμού βρίσκεται κρυμμένος ένας πραγματικός, αναξιοποίητος όμως μέχρι στιγμής από τη δημοτική αρχή, θησαυρός. Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις των εθελοντών  με πάνω από 19 εθελοντικές ομάδες την Κυριακή στα πλαίσια του Lets do it Greece , αποδεικνύουν ακριβώς αυτό.

Οι εθελοντές

Η δράση των εθελοντών και η συνεισφορά τους τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί θετικά σε ότι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των πυρκαγιών, σε έκτακτα συμβάντα γενικότερα. Σχεδόν κάθε χωριό από τη νότια μέχρι τη Βόρεια Χίο πλέον έχει οργανώσει μια εθελοντική ομάδα δασοπυρόσβεσης.  Πετυχημένες εξετάσεις οι εθελοντικές ομάδες έδωσαν και στο κομμάτι του καθαρισμού, όπου ελλείψει υπαλλήλων καθαριότητας σήκωσαν επάξια στις πλάτες τους το κομμάτι των καθαρισμών κοινοχρήστων χώρων αποδεικνύοντας ότι μπορούν να αξιοποιηθούν οργανωμένα από τον Δήμο ή άλλους φορείς με ζηλευτά αποτελέσματα.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΙΗΣΗΣ

LET’S SO IT GREECE

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Α/Α

ΦΟΡΕΑΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ

1

ΟΜΙΚΡΟΝ και ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ

ΔΑΣΑΚΙ ΡΕΣΤΑ

2

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΣΤΡΟΜΗΝΑ

3

ΔΙΑΝΟΧ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

4

ΕΛΙΞ

ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΑΣΤΡΟΥ

5

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΠΑΡΙΑΣ

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΑΡΠΑΡΙΑΣ , ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

6

ΦΙΛΟΙ ΚΑΡΦΑ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΡΦΑ ΑΠΟ ΓΙΑΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ERYTHA

7

ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

Α) Πέτρα Ομήρου και Μνημείο Ψυχάρη (Ομάδα 2ου Συστήματος Ν/Π Βροντάδου),Β) Δάσος Ρεστών (Ομάδα 1ου Συστήματος Π Χίου),

Γ) Κάστρο Χίου (Αγέλες 1ου Συστήματος Π Χίου, 1ου και 2ου Συστήματος Ν/Π Βροντάδου), Δ) Παραλία Τζίμη στο Κοντάρι (2ο Σύστημα Ν/Π Χίου και 8ο Σύστημα Α/Π Χίου) και Ε) Άγιος Τρύφων (Ομάδα 1ου Συστήματος Ν/Π Βροντάδου).

8

Φ.Ε.Ο και ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΓΙΑΣΜΑΤΩΝ

ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΑΙΠΟΣ

9

ΧΟΡΩΔΙΑ ΧΙΟΥ

ΛΙΜΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΦΑΡΟΥ

10

ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΧΙΟΥ

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΑΠΟ ΦΑΡΚΑΙΝΑ ΠΡΟΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

11

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΑΣΑΚΙ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

12

ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΔΗΓΩΝ

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ (3/5)

13

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΒΕΡΑΤΟΥ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΕΡΒΕΡΑΤΟΥ (3/5)

14

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ

ΟΡΜΟΣ ΛΩ

15

ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΟΧΥΡΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ

16

ΑΣΑ

ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΙΣΣΟΥ

17

3ο Γ.Ε.Λ.

ΚΑΣΤΡΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΜΠΟΥΛΑ (23/4)

18

ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΙΣΣΟΥ

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

19

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

ΨΥΧΑΡΗ - ΡΕΣΤΑ

     

 

Ενεργοποίηση συντονιστικού

Μέχρι στιγμής η δημοτική αρχή φαίνεται να έχει βάλει στον πάγο τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο κομμάτι του εθελοντισμού, ίσως επειδή αυτή είχε ταυτιστεί με το πρόσωπο της αντιδημάρχου Ιωνίας Αθ. Θλιβίτη, η οποία στον τομέα αυτό είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Η πρόταση για δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου των εθελοντικών ομάδων του δήμου, υπό την ομπρέλα του, φαίνεται να βρίσκεται στις καλένδες.

Ένα συντονιστικό όργανο των εθελοντών της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρίσκεται σε βρεφικό στάδιο. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα κι ακολουθεί άλλη μια τη Δευτέρα που έρχεται. Η Αθηνά Θλιβίτη θα αναλάβει τον συντονισμό όλων των εθελοντικών ομάδων της Χίου υπό την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Έτσι σε περιπτώσεις πυρκαγιών κ.λπ. θα γνωρίζουν όλοι πως και που θα πρέπει να κινηθούν.

Με αντίπαλο τον καναπέ

«Έχουν αυξηθεί οι εθελοντικές ομάδες, Σίγουρα είναι πιο εύκολα προσεγγίσιμοι οι συμπολίτες μας σε ότι αφορά στη συμμετοχή τους στις δράσεις των εθελοντών, αλλά δεν υπάρχει και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θα μπορούσαμε να είμαστε πολλοί περισσότεροι. Ο καναπές είναι πολύ πιο γλυκός», αναφέρει από την ομάδα «Ο», την μεγαλύτερη και αρχαιότερη ίσως εθελοντική ομάδα στο νησί ο Π. Τριπολίτης .

Ομάδα ραδιοερασιτεχνών

«Πάμε καλύτερα ο κόσμος όλο και περισσότερο ευαισθητοποιείται. Από την πλευρά του δήμου τα τελευταία χρόνια είχε δουλευτεί πολύ καλά αυτό το κομμάτι. Εμάς το αντικείμενο μας είναι ειδικό επειδή υπαγόμαστε στην ένωση της Αθήνας και παίρνουμε μέρος σε ασκήσεις ετοιμότητας. Μπορούμε να προσφέρουμε σε όλες τις κατηγορίες σε ότι έχει να κάνει με έκτακτες ανάγκες» δήλωσε από την εθελοντική ομάδα του συλλόγου των ραδιοερασιτεχνών Χίου, ο Φ. Φιλιμάκης.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ