Κοινωνία

28/7/15 15:01

τελ. ενημ.: 29/7/15 14:14

Ανεβάζει την αξία της και αποκτά πρόσβαση στις αγορές η Mediterra

ΑΝ ΚΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ, Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΣΤΗ MEDITERRA ΣΠΡΩΧΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Μπορεί να αιφνιδίασε η απόφαση της διοίκησης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών να περάσει από το Γ.Σ. του Συνεταιρισμού την παραχώρηση στην Mediterra Α.Ε. του οικοπέδου όπου λειτουργεί το εργοστάσιο των προϊόντων της στην Καλλιμασιά, προκαλώντας και αντιδράσεις ακόμη και παραγωγών, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί έναν αρνητικό οιωνό για την παραγωγή σεναρίων, όπως για παράδειγμα εκείνου που θέλει την εταιρία να πωλείται.

Πρώτος ξεσηκώνει σχόλια για το θέμα ο Στρ. Κακαρίνος με επιστολή του στον «π» για το θέμα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αρνητική για τα συμφέροντα των μαστιχπαραγωγών.

Η απόφαση ελήφθη με 33 παρόντες στην Γενική Συνέλευση (έναντι 86 στο σύνολό της), ενώ είχε αναβληθεί δύο φορές στο παρελθόν.

Θετική ενέργεια χαρακτηρίζουν κύκλοι της Ένωσης την διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από την Mediterra Α.Ε., εκτοξεύει την αξία της, της παρέχει εχέγγυα σημαντικά για την συνέχεια και της εξασφαλίζει απευθείας πρόσβαση στις αγορές. «Δεν ισχύουν τα σενάρια που διακινούνται. Δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας ακριβώς διότι η Mediterra A.E. βρίσκεται σε μια καλή οικονομική κατάσταση με σχεδόν ανύπαρκτο δανεισμό και διανύει μια περίοδο θετική», αναφέρουν χαρακτηριστικά για το θέμα, ενώ προς το παρών διακινούνται διάφορα σενάρια πολλά από τα οποία δεν βρίσκουν πεδίο ρεαλιστικής εφαρμογής.

 

ΡΑΣΤΕΡ

ΣΤΡ. ΚΑΚΑΡΙΝΟΣ

«Θέλουν να την πουλήσουν»  

«Με θέμα της συνέλευσης την πώληση του οικοπέδου στην Καλλιμασιά στη Mediterra, δρομολογούνται ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις για τον παραγωγό και την ΕΜΧ.

Σύμφωνα με το μισθωτήριο που υπέγραψε η ΕΜΧ με τη Mediterra, το 2005, παραχωρήθηκε το οικόπεδο στην Καλλιμασιά για να κατασκευάσει η Mediterra, το εργοστάσιο γλυκών. Το μίσθωμα συμφωνήθηκε συμβολικά στα 30 ευρώ μηνιαία με τη διάρκεια της μίσθωσης 20 χρόνια. Με τη λήξη της το εργοστάσιο περνούσε στην κυριότητα της ΕΜΧ.

Από οικονομικής πλευράς το κόστος κατασκευής του εργοστασίου και του περιβάλλοντα χώρου ξεπέρασε το 1εκ. ευρώ (εντάχθηκε σε αναπτυξιακό νόμο). Η τιμή πώλησης του οικοπέδου που αποφάσισε στις 25/7/15 η ΓΣ (με ψήφους 21 ΝΑΙ, 9 ΟΧΙ και 3 λευκά σε σύνολο 86 αντιπροσώπων) είναι 150.000 ευρώ.

Το επιχείρημα της διοίκησης της ΕΜΧ που πρότεινε την πώληση του οικοπέδου και ουσιαστικά την παραχώρηση του εργοστασίου στη Mediterra,, αφού σε 10 χρόνια περνούσε στην κυριότητα της ΕΜΧ, ήταν ότι για να καλύψει τις ανάγκες δανεισμού χρειαζόταν περιουσιακό στοιχείο για υποθήκη.

Την ίδρυση της Mediterra και την είσοδο ιδιωτών στον τομέα της διάθεσης της μαστίχας και των προϊόντων της, είχαμε καταγγείλει από το 2002. Η συμμετοχή τους στην εταιρεία έγινε με δημόσιο χρήμα στη βάση ενός προγράμματος ανάπτυξης της εταιρείας που οδήγησε στο άνοιγμα καταστημάτων στην Ελλάδα  και το εξωτερικό, τα περισσότερα από τα οποία έκλεισαν, αφήνοντας πίσω τους σημαντικές ζημιές. Η όποια στήριξη της εταιρείας γινόταν και γίνεται μέχρι σήμερα από την ΕΜΧ.

Οι προθέσεις της διοίκησης της ΕΜΧ από το 2002 που ίδρυσαν την εταιρεία μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει. Αφού έβαλαν τους ιδιώτες στο κομμάτι των πωλήσεων, επιχείρησαν να μεταφέρουν το σύνολο των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη διάθεση στη νέα εταιρεία και ιδιαίτερα τα δίκτυα πωλήσεων του εξωτερικού. Μέχρι σήμερα οι παραγωγοί και η πλειοψηφία των αντιπροσώπων έχουν βάλει φρένο στα σχέδια τους.

Αφού πραγματοποίησαν της ΓΣ σε μια στιγμή που οι εργασίες είναι στο φουλ της καλλιεργητικής περιόδου και τις προηγούμενες μέρες διέρρεαν ότι αν δεν υπάρχει τουλάχιστον ο αριθμός των αντιπροσώπων για απαρτία (συμμετείχαν 33 από τους 86) το θέμα δεν θα συζητηθεί, κάτι που το εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της ΕΜΧ στην αρχή της συνέλευσης, σαν έτοιμοι από τα πριν έκαναν αμέσως αποδεκτή την παρέμβαση του Κ. Γανιάρη για συζήτηση και απόφαση επί του θέματος.

Τι επιδιώκουν με την τωρινή τους απόφαση;

Αφού ολοκληρώνεται δεκαετία από την ένταξη στον αναπτυξιακό της Mediterra και τακτοποιείται ένα σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο, όπως το εργοστάσιο, η εταιρεία είναι έτοιμη για πώληση, κάτι που προανήγγειλε και ο πρόεδρος της ΕΜΧ στο κλείσιμο της πρόσφατης συνέλευσης.

Η Mediterra,μέχρι σήμερα έχει αναλάβει τις λιανικές και χονδρικές πωλήσεις μαστίχας στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό διαμορφώνει τα δικά της δίκτυα πωλήσεων όπου ανοίγει καταστήματα. Έχει την αντιπροσώπευση της τσίχλας και πρόσφατα ξεκίνησε τη δημιουργία Κέντρου Έρευνας με τη δημιουργία νέου νομικού προσώπου, δραστηριότητα που έπρεπε να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΜΧ.

Η ανάπτυξη της εταιρείας που η ΕΜΧ σήμερα κατέχει το 51% γινόταν σε βάρος του τμήματος πωλήσεων της ίδιας της ΕΜΧ.

Το πέρασμα της σε χέρια τρίτων αντικειμενικά θα μας προσθέσει νέα προβλήματα στον τομέα των πωλήσεων. Οι παραγωγοί και οι αντιπρόσωποι τους να μην επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη. Με άμεση συγκέντρωση υπογραφών να απαιτήσουμε έκτακτη ΓΣ για ανατροπή της απαράδεκτης απόφασης πώλησης του οικοπέδου. Να δρομολογήσουμε το πέρασμα της Mediterra, κατά 100% στην ΕΜΧ.»

 

 

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση