19.2.2014 11:36

Ανεβαίνει ξανά ο μιναρές

ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ

Ο μιναρές του Μετζητιέ τζαμί της πλατείας Βουνακίου έχει αρχίσει να φαίνεται και πάλι από παντού, περικυκλωμένος βέβαια ακόμη με σκαλωσιές, που  όσο προχωράνε οι εργασίες επανατοποθέτησης, ανεβαίνουν όλο και ψηλότερα.

Είναι εμφανές πλέον ότι οι εργασίες αποκατάστασης και επανατοποθέτησης του έχουν προχωρήσει αισθητά.

Μετά την τελευταία παράταση εργασιών που πήρε, το έργο πρέπει  να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/10/2014, αλλά η Μαρία Δανιά, προϊσταμένη της επιβλέπουσας Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων της περιφέρειας Β. Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη, πιστεύει ότι εκτός σοβαρού απροόπτου θα είναι έτοιμο στα τέλη του Ιουνίου.

Έχει ακολουθηθεί πιστά η μελέτη του αρχιτέκτονα κ. Χατζηδάκη - ειδικεύεται στους μιναρέδες - η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την επανατοποθέτηση των αριθμημένων παλιών τμημάτων και την αντικατάσταση των πολύ φθαρμένων με νέα πετρώματα, πιστά αντίγραφα των παλιών.

«H αποκατάσταση είναι δύσκολη γιατί η Θυμιανούσικη πέτρα είναι εύθρυπτη, έχουμε προχωρήσει αρκετά, θα μας δυσκολέψει το τελευταίο τμήμα της κορυφής και του εξώστη, που είναι πολύπλοκο, αλλά θα τα καταφέρουμε, το Χιώτικο εργαστήριο  που έχει αναλάβει το έργο, είναι πολύ καλό», τονίζει.

«Αντιμετώπιση  ετοιμορροπίας και αποκατάσταση ευστάθειας του μιναρέ του Μετζητιέ τζαμί της Χίου», είναι ο τίτλος του έργου που υλοποιείται, με προϋπολογισμό κατά τι μεγαλύτερο των 600.000 ευρώ που είχαν εγκριθεί αρχικά και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Β. Αιγαίου 2007-2013.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ