4.4.2012 19:52

Αναζητούνται χώροι κράτησης αδέσποτων

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ

Το περσινό πρόγραμμα καταπολέμησης του φαινόμενου των αδέσποτων ζώων, που  περιλαμβάνει περισυλλογή, διατροφή και περίθαλψη έχει αρχίσει να εφαρμόζει και φέτος σταδιακά η δημοτική αρχή. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νέο νόμο, που ορίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αδέσποτα ζώα σε  κεντρικούς χώρους, πλατείες, σχολεία κλπ.
 
Οι διατάξεις
Σύμφωνα πάντα με τη νέα νομοθεσία δεν πρέπει να υπάρχει εγκλεισμός των ζώων σε παραπήγματα, αλλά να διαμένουν σε απομακρυσμένους και  απομονωμένους χώρους, όπου δεν θα ενοχλούν με την παρουσία τους. Οι χώροι διαμονής  δεν έχουν επιλεγεί ακόμη, αλλά έχουν εντοπισθεί κάποιοι που, σύμφωνα με τον Π. Στεφάνου, καλύπτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές και ο ορισμός θα γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα.
Προς το παρόν εφαρμόζεται το περσινό πρόγραμμα περισυλλογής και περίθαλψης, με εξέταση από κτηνίατρους, που υποδεικνύουν τον τρόπο περίθαλψης και αντιμετώπισης του κάθε ζώου ανάλογα με τα υγειονομικά χαρακτηριστικά του.
 
Η ευθανασία
Αρκετοί φιλόζωοι διαμαρτύρονται ότι στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας εφαρμόζεται και η πρακτική της ευθανασίας, χωρίς να ακολουθούνται οι διεθνώς ορισμένες διατάξεις για την επιλογή και επιβολή της πράξης.
«Για να εξαλείψουν το φαινόμενο, μέσα σε μια μέρα τα χαρακτηρίζουν ως πάσχοντα από λεϊσμανίαση και προχωρούν σε ευθανασία, προφανώς με εντολή του Δήμου, χωρίς να ακολουθούν τη διεθνή νομοθεσία», όπως  υποστηρίζουν.
 
Η διαδικασία
Ο κτηνίατρος Π. Καρατζάνος που συνεργάζεται με το Δήμο, δηλώνει ότι οι συνεργαζόμενοι κτηνίατροι λειτουργούν πάντα τηρώντας ευλαβικά την ιατρική δεοντολογία, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και του σεβασμού σε κάθε ζώντα οργανισμό.
«Το πρόγραμμα περισυλλογής λειτουργεί κάθε Πέμπτη. Τα ζώα εξετάζονται, αν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά στη συνέχεια εμβολιάζονται, τα αρσενικά ελευθερώνονται αμέσως και τα θηλυκά μετά από τη στείρωση στην οποία υποβάλλονται υποχρεωτικά. Μόνο σε ένα επιβλήθηκε ευθανασία φέτος, αφού είχε προσβληθεί από λεϊσμανίαση και δεν θα μπορούσε να υπάρχει τέτοια εντολή από κανέναν». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ