11.7.2016 14:52

Ανάσταση με το Μπαϊράμι

8.800 ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ 9 ΜΕΡΕΣ

Αριθμούς ρεκόρ καταγράφουν αυτές τις μέρες οι αφίξεις στο Τελωνείο της Χίου με μέσο όρο Τούρκων επισκεπτών ανά μέρα τουλάχιστον τα 1000 άτομα. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου της Χίου, ότι από την 1 του Ιούλη που ξεκίνησε το Μπαϊράμι μέχρι και τις 9 του μήνα οι Τούρκοι επισκέπτες που ήρθαν στη Χίο για διακοπές ανήλθαν στους 8.800 καταγράφοντας νέο ρεκόρ αφίξεων.

Σωσίβιο εξ ανατολών

Σε μια νεκρή τουριστικά χρονιά λόγω προσφυγικού, με την πτώση στην τουριστική κίνηση να έχει φτάσει στο 80 ακόμη και 90%, οι Τούρκοι τουρίστες είναι εκείνοι που απλώνουν σωσίβιο στην αποδεκατισμένη τοπική οικονομία, παρά την ταλαιπωρία και παρά τις "φιλότιμες" προσπάθειες της Ελληνικής πολιτείας με τα απαρχαιωμένα συστήματα στο Τελωνείο, να ανακόψει κι αυτό το τουριστικό ρεύμα.

Οι αριθμοί αυτοί των Τούρκων τουριστών περισσότερο από ποτέ στοιχειοθετούν την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του Τελωνείου της Χίου και δημιουργίας ενός χώρου ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όχι προσεχώς αλλά εδώ και τώρα.

Με το ίδιο σκεπτικό και οι ντόπιοι επαγγελματίες και το Επιμελητήριο που ουσιαστικά εξαρτούν την επιβίωση τους από τον τουρισμό εξ ανατολάς οφείλουν να αναλάβουν δράση και πρωτοβουλίες να καλύψουν τα κενά της πολιτείας είτε με την εγκατάσταση σκίαστρων είτε με άλλες ενέργειες που θα βελτιώσουν κατά το δυνατό τη διάρκεια της αναμονής για τον έλεγχο των διαβατηρίων.

Η γεωγραφική θέση του νησιού μας είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, είναι εκείνη που έφερε τον Τουρισμό από την Τουρκία στην πόρτα μας, όμως οι πρωτοβουλίες τους εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου είναι εκείνες που πρέπει να σταθούν ικανές για να κρατήσουμε αυτά τα νούμερα και γιατί όχι να τα αυξήσουμε κι άλλο.

Άνοιγμα της αγοράς

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τη φορά, οι Τούρκοι επισκέπτες στην πλειονότητα τους παρέμειναν για πάνω από δυο μέρες, οι περισσότεροι για τετραήμερο, στο νησί με ότι αυτό σημαίνει για την τοπική αγορά, τα μαγαζιά, τους χώρους φιλοξενίας και εστίασης. Παράλληλα όπως καταγράφηκε από το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου της  Χίου, υπάρχει μια σαφής ανοδική τάση στους επισκέπτες που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και φτάνουν στο νησί μέσω Τσεσμέ, κάτι που αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας ότι το μέρισμα της Χίου στην Τουρκική τουριστική αγορά επεκτείνεται.

Το στοίχημα από τον Δήμο της Χίου για προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών κερδήθηκε, ζητούμενο η ωριμότητα και οι ενέργειες για να κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ