22.2.2017 13:48

Ανάσταση, φωτεινή, χωρίς «εμπρησμούς» ακούσιους ή εκούσιους…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΕΘΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟ

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος «Φίλοι Βρονταδουσιακών Εθίμων» αναλύει τα τεκταινόμενα στην τελευταία συνεδρίαση του, ξεκαθαρίζει το τοπίο και εμμένει στο να κρατηθούν οι εκατέρωθεν υποσχέσεις και δεσμεύσεις, σημειώνοντας παράλλληλα ότι αναμένει από τη δημοτική αρχή τα πρώτα βήμα στην κατεύθυνση της προστασίας των περιουσιών των κατοίκων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ο Σύλλογος υπογραμμίζει: 

«Οι «Φίλοι Βρονταδουσιακών Εθίμων» έχουν ως στόχο τη σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων  των κατοίκων του Βροντάδου μέσω του διαλόγου για τα τοπικά έθιμα. Αυτό επιτεύχθηκε σε έναν σημαντικό βαθμό στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου με όσους προτίθενται –ΕΦΟΣΟΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ- να συμμετάσχουν στο έθιμο του ρουκετοπόλεμου.

Βρονταδούσοι όλων των ηλικιών, που συγκινούνται από την αγνή εκδοχή του εθίμου, παλιοί και νέοι ρουκετατζήδες, παραδέχθηκαν  την υπερβολή των προηγούμενων χρόνων και, σχεδόν αυθόρμητα, έδειξαν ότι μπορούν να χαρούν το έθιμο πολύ συγκρατημένα και συγκροτημένα:

-Αν είναι να σωθεί το έθιμο, μπορούμε να ρίχνουμε λίγες, «μία- μία» μέχρι τις 23.00, και μετά να γίνουν οι «ομπρέλες».

-Κι αν υπάρχουν αντιρρησίες, στις «φορτηγιές» ρουκετών μαθημένοι ;

- Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να τα χαλάσουν όλα.

- Οι παραπονούμενοι έχουν δίκιο, αλλά πρέπει να μας εμπιστευτούν κι αυτοί. Με τους θυμούς δεν γίνεται τίποτα.

-Σε όλους αρέσουν οι λίγες ρουκέτες.

- Μεγάλη αλήθεια!

Νομίζω ότι «πιο ίσιες κουβέντες» δεν μπορούν να ειπωθούν. Ελπίζουμε –και πρέπει-  να κρατηθεί  αυτός ο Λόγος και  να μείνει στην Ιστορία του τόπου μας που, ούτως ή άλλως, φημίζεται για τη ντομπροσύνη του.

 (Επί τη ευκαιρία υπενθυμίζουμε στη Δημοτική Αρχή  ότι ένας σεβαστός αριθμός περιοίκων καθώς και οι Επιτροπές των δύο Ιερών Ναών απαιτούν  ένα μελετημένο – από ειδικό- σχέδιο προστασίας περιουσιών.)

Περιμένουμε λοιπόν φέτος μια γνήσια Βρονταδούσικη Ανάσταση, φωτεινή,  χωρίς «εμπρησμούς», ακούσιους ή εκούσιους…".

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ