4.2.2013 17:04

«Ανάσα» σε συνταξιούχους με αναπηρία

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Η ΠΡΟΝΟΙΑΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

Ανάσα σε περισσότερους από 50 χιλιάδες συνταξιούχους με αναπηρία αναμένεται να δώσει διάταξη που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός.
Με τη νέα ρύθμιση επιδιώκεται να δοθεί λύση στο πρόβλημα της αναστολής της χορήγησης της σύνταξης αναπηρίας ή του προνοιακού επιδόματος στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αναπηρία, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αναμονής για την επανεξέτασή τους από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.
Το περιεχόμενο της ρύθμισης, είχε αναπτύξει τον περασμένο Νοέμβριο στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Λακωνίας Φεβρωνίας Πατριανάκου.
Όπως προκύπτει από αντίστοιχο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα εξακολουθεί να χορηγείται η σύνταξη αναπηρίας στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του σχετικού δικαιώματός τους. Θα χορηγείται ακόμη για ένα εξάμηνο, δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης, το οποίο θα παρατείνεται εφόσον διαρκεί η ασθένεια.
Αντίστοιχα, οι ασφαλισμένοι στους οποίους έχει διαγνωστεί ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% από την πρωτοβάθμια επιτροπή, θα λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προσωρινής σύνταξης χωρίς να χρειάζεται να αναμένουν, σε περίπτωση προσφυγής, τη δευτεροβάθμια υγειονομική κρίση.
Επίσης, όσοι ασφαλισμένοι έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης σύνταξης λόγω αναπηρίας και έχουν το δικαίωμα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη θα λαμβάνουν ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προσωρινής σύνταξης.
Δίνεται, τέλος, το δικαίωμα στους γιατρούς του Ειδικού Σώματος να αποφαίνονται για την επ' αόριστον διάρκεια της αναπηρίας εφόσον διαπιστώνουν ότι είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη, όπως π.χ. σε περιπτώσεις υπερηλίκων που λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας και είναι μονίμως κλινήρεις ή πάσχουν από άνοια, Αλτσχάιμερ κλπ.
Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ