16.11.2012 11:16

Αναγκαία περισσότερο από ποτέ τα ευρωπαϊκά κονδύλια

ΕΡΩΤΗΣΗ 13 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Στην αποτροπή της κατανομής μικρότερων κονδυλίων στα νησιά μας από την επόμενη προγραμματική περίοδο προσβλέπει ερώτηση που συνυπέγραψε ο Βουλευτής Λέσβου, Παύλος Βογιατζής με αποδέκτη τον Υπουργό Ανάπτυξης, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη.
 
Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό, την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη θέσπιση ειδικής ρήτρας στα κριτήρια κατανομής, που θα συνυπολογίζει τη μείωση του ΑΕΠ και την ύφεση στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες, προκειμένου να αποτραπεί η μείωση των κοινοτικών κονδυλίων, κατά 8 δις ευρώ, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.  Η Ερώτηση, την οποία υπογράφουν συνολικά 13 Βουλευτές από τις 13 Περιφέρειες της Χώρας, κατατέθηκε προχθές στη Βουλή και αναμένεται η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού.
 
Όπως αναφέρεται και στο κείμενο της Ερώτησης, την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, που ουσιαστικά αποτελεί το ΕΣΠΑ της επόμενης επταετίας, υπάρχει ο κίνδυνος να κατανεμηθούν λιγότερα κονδύλια στις 13 Περιφέρειες της χώρας, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα κριτήρια που  θα ληφθούν υπόψη βασίζονται στα στοιχεία της Eurostat για τον υπολογισμό του ΑΕΠ των ετών 2008-2010. Τα στοιχεία της Eurostat δηλαδή δε λαμβάνουν υπόψη τη μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 25% τα τελευταία τρία χρόνια, ούτε και το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά.
Ο Παύλος Βογιατζής, δηλώνει σχετικά:

«Είναι πράγματι αδιανόητο στην Ελλάδα που βρίσκεται για πέμπτη συνεχή χρονιά σε ύφεση, που η οικονομία της έχει πληγεί βαρύτατα και η ανεργία έχει εκτοξευθεί, να επιβληθεί μία άνιση στην ουσία κατανομή κοινοτικών πόρων, εφόσον τα οικονομικά στοιχεία των ετών 2008-2010 καμία σχέση δεν  έχουν με τα σημερινά.
Σε μία περίοδο που οι κρατικοί πόροι δεν επαρκούν, οι ελληνικές Περιφέρειες χρειάζονται περισσότερο από ποτέ άλλοτε τα κοινοτικά κονδύλια, προκειμένου να εξασφαλίσουν στους πολίτες τους έργα ανάπτυξης, έργα υποδομών, έργα που μπορούν να συμβάλουν στην αντιστροφή της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας. Ειδικότερα για τις νησιωτικές Περιφέρειες και την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, το πλήγμα θα είναι μεγάλο, καθώς σημαντικές υποδομές απομένουν ακόμη να ολοκληρωθούν στα νησιά μας.
Το θέμα αυτό, το οποίο έθεσε και στην προχθεσινή του συνάντηση ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ευελπιστούμε ότι τελικά θα αντιμετωπιστεί και οι ελληνικές Περιφέρειες θα ενισχυθούν και στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 με τους απαραίτητους Κοινοτικούς Πόρους».

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ