6.10.2015 17:01

Ανάγκα και η κοινωνία πείθεται

ΤΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΕ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ Η "ΚΑΡΙΤΑΣ" ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Σε αριθμούς που μετρούν πίσω τους πολλές δεκάδες μηδενικά ανέρχεται χρηματοδότηση που είναι έτοιμος ακόμη και αύριο να διαθέσει ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Καθολικής εκκλησίας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση  από την  Ελβετία για τη φιλοξενία ευπαθών ομάδων προσφύγων σε ξενοδοχεία και καταλύματα της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου, μέχρι την αναχώρηση τους για τον Πειραιά.

H Κάριτας γνωστός οργανισμός για τη φιλανθρωπική του δράση σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες σε αστέγους, φυλακισμένους, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει ακόμη περισσότερο τη δράση τους και στον αγώνα ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση στη χώρα μας και βέβαια στηρίζουν τους πρόσφυγες προσπαθώντας να συμβάλουν όσο μπορούν στην αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

Με πλήρη πρόταση βρίσκεται στο νησί μας από χθες αποστολή αποτελούμενη από την πρόεδρο των Κάριτας Χίου, Σελέστ Παπαδοπούλου, και τους εκπροσώπους των Κάριτας Ρουμανίας Mihaela Condac και Αγγλίας Robert Cruickshank, προσπαθώντας να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των τοπικών αρχών και των επαγγελματιών ιδιοκτητών ξενοδοχειακών μονάδων και ενοικιαζομένων δωματίων για την εφαρμογή προγράμματος φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων στη Χίο και μέχρις ότου μπουν στο πλοίο για την Αθήνα. Το πρόγραμμα δεν θα σταματά καν εκεί αφού οι επωφελούμενες οικογένειες θα απολαμβάνουν την προστασία του ώσπου να φτάσουν στον προορισμό τους περνώντας τα σύνορα της Ελλάδας. Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι οικογένειες με μικρά παιδιά, με έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι,  κ.λπ που θα επιλεχθούν από τους υπευθύνους του καταυλισμού.

Αισιοδοξία

Ήδη από την πλευρά των Κάριτας υπάρχει αισιοδοξία για την επίτευξη μιας συμφωνίας είτε σε συλλογικό επίπεδο μέσω της ένωσης ξενοδόχων και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων δωματίων είτε αν δεν ευοδωθεί αυτό κατά μόνας με επαγγελματίες που θα ενδιαφέρονται. Αυτά τα ενδεχόμενα συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα το πρωί τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη όσο και με τον Δήμαρχο.  Παράλληλα επισκέφθηκαν το Μερσινίδι το  κήπο και βρέθηκαν και στη ΒΙΑΛ.

"Ανάλογο πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας. Σε περιοχές που διέθεταν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε περιόδους που δεν υπήρχε οικονομική δραστηριότητα, "φιλοξενούνταν " ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για ένα κάποιο διάστημα κι αυτό είχε πολλαπλά οφέλη και για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για τους πολίτες που βρίσκονταν σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση", εξηγεί στον "π" ο κ. Cruickshank συμπληρώνοντας "Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση όλη αυτή που βιώνετε στο νησί, πρόσφυγες και ντόπιοι. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα δοθεί η δυνατότητα το μειονέκτημα να μετατραπεί σε πλεονέκτημα επ' ωφελεία όλων. Το διαδικαστικό

Μέσω του οργανισμού θα συναφθεί με τους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται ένας συμφωνητικό στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι όροι της φιλοξενίας, ενώ το χρονικό διάστημα εφαρμογής του προγράμματος μπορεί αν είναι από τέλος Οκτώβρη μέχρι αρχές Μάρτη σε μια περίοδο που τουριστικά στο νησί μας επικρατεί το απόλυτο... τίποτα, προσφέροντας μια ανάσα στους επαγγελματίες τους τουρισμού.

Από τον Μάρτιο και μετά άλλωστε θα έχουν όλο το χρονικό περιθώριο να προετοιμαστούν για τη νέα τουριστική περίοδο." Ο δωρητής μας είναι από την Ελβετία. Μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα όλα είναι υπό συζήτηση και υπό διαπραγμάτευση. Η εικόνα είναι η ίδια. Ο τρόπος που την κοιτάμε και ο τρόπος που της χρησιμοποιούμε είναι αυτό που αλλάζει και κάνει τη διαφορά" σύμφωνα με τους Κάριτας .

Είμαστε έτοιμοι;

Η πρόταση αυτή σίγουρα έρχεται να δοκιμάσει τα ανακλαστικά της τοπικής μας κοινωνίας σε επίπεδο ετοιμότητας, σε επίπεδο προσαρμογής και ωριμότητας για να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Θα δούμε τους πρόσφυγες ως μίασμα που πρέπει να το κρύψουμε κάτω από το χαλάκι ή θα κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα αναγνωρίζοντας πως ήδη χάρη στο προσφυγικό κύμα "κινείται" και δουλεύει  ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής μας οικονομίας, ήδη υπάρχουν θετικά πρόσημα στην ακτοπλοΐα ακόμη και στην κίνηση στα αεροδρόμια και γιατί να δούμε τη δυνατότητα αυτό το πρόσημο να επεκταθεί και στα καταλύματα του νησιού και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια,

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ