30.11.2012 16:50

Αναφορά για την ασφαλιστική κάλυψη των επαγγελματιών

Η έλλειψη ρευστότητας που πλήττει την αγορά καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών, εμπροθέσμως, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, ακόμη και διακοπή στην ασφαλιστική κάλυψη μεγάλου αριθμού εξ’ αυτών.
Ο βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος κατέθεσε Αναφορά για το θέμα, έπειτα και από σχετική επιστολή του Επιμελητηρίου Χίου προς τον αρμόδιο Υπουργό. Στην απάντησή του ο Υπουργός Εργασίας παρουσιάζει την κατάσταση, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, έπειτα και από πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις.
«Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών ή εξόφληση σε μέχρι 36 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 200 ευρώ και έκπτωση 20% επί των πρόσθετων τελών. Επίσης, όσοι οφείλουν πάνω από 8000 ευρώ μπορούν να προσφεύγουν στο ΔΣ του Οργανισμού για χορήγηση ευνοϊκότερων διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής των καθυστερούμενων οφειλών».
Τμηματική καταβολή ισχύει και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί ασφαλισμένοι και στο νησί μας. Επίσης, το ποσό των οφειλών που δικαιολογεί την ενεργοποίηση των διατάξεων περί ποινικοποίησης, από τις 2000 έχει ανέλθει στις 20000 ευρώ, ενώ δεν έχει σημειωθεί αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2009.
Ο Κώστας Τριαντάφυλλος, με δήλωσή του για το θέμα, θεωρεί ότι: «Περισσότερο από ποτέ πρέπει να στηριχθεί ο επαγγελματικός κόσμος, που στην πλειοψηφία του αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, -οι οποίες με δυσκολία καταφέρνουν και επιβιώνουν-, γιατί είναι καταλυτικός παράγοντας, αν θέλουμε να μιλάμε για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και ανταγωνιστικότητα».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ