3.4.2013 11:58

Αναδίπλωση ΔΕΥΑΧ για το Ρουχούνι

>> ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΧ ΠΕΡΣΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Απέναντι σε ένα μαζικό «όχι» των κατοίκων του Καταρράκτη για την εγκατάσταση στην περιοχή του Ρουχουνίου ενός κόμπακτ βιολογικού καθαρισμού, βρέθηκε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μ. Φυτούσης.

Όπως είχε γράψει πριν από μέρες ο «π» λόγω της επικείμενης έξωσης της εταιρείας από το ιδιόκτητο αγρόκτημα στο οποίο «φιλοξενείται» η μονάδα βιολογικού καθαρισμού του Καταρράκτη, η ΔΕΥΑΧ αναζητά άμεσα λύσεις για τη συλλογή κι επεξεργασία των λυμάτων του οικισμού.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση τη Δευτέρα στον Καταρράκτη παρουσία του Μ. Φυτούση και της αντιδημάρχου Ιωνίας Αθ. Θλιβίτη.

Οι λύσεις

Ο Μ. Φυτούσης πρότεινε τέσσερις λύσεις στους κατοίκους του Καταρράκτη. Η πρώτη είναι η παραμονή του βιολογικού στο χώρο όπου λειτουργεί σήμερα, αφού πρώτα ξεπεραστεί ο σκόπελος της έξωσης κι αφού με έργο της εταιρείας αποκατασταθεί και η σωστή λειτουργία του με αντικατάσταση της υποθαλάσσιας σωλήνας.

Η δεύτερη λύση, την οποία επιθυμούν οι Κάτοικοι του χωριού, είναι η σύνδεση του Καταρράκτη και η μεταφορά των λυμάτων στο βιολογικό της Χίου, μέσω της Καλλιμασιάς.

Η τρίτη λύση, η οποία απορρίφθηκε από όλους σχεδόν τους κατοίκους είναι η εγκατάσταση στον παλιό σκουπιδότοπο του Καταρράκτη, στην περιοχή Ρουχουνίου ενός κόμπακτ βιολογικού καθαρισμού και η τέταρτη λύση είναι η σύνδεση του Καταρράκτη με τον Αγ. Αιμιλιανό, Αγ. Γιάννη και Αγ. Φωτιά και η μεταφορά όλων των λυμάτων στο βιολογικό της Χίου με νέο δίκτυο που θα λύσει συνολικά το αποχετευτικό πρόβλημα των παραλιακών οικισμών. Η τέταρτη λύση φαίνεται η πιο ενδεδειγμένη αλλά είναι αρφανή σε επίπεδο μελετών και προφανώς περισσότερο χρονοβόρα στην υλοποίηση της.

Τι θέλουν οι Καταρρακτούσοι

Οι κάτοικοι του Καταρράκτη υποστήριξαν πως από τη στιγμή που το έργο της σύνδεση του οικισμού με τον βιολογικό της Χίου είναι έργο που έχει όλες τις μελέτες, έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Χίου και το Διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ και ακυρώθηκε από την επίτροπο η δημοπράτηση του, μπορεί άμεσα να επαναδημοπρατηθεί και να ξεκινήσει.

Μάλιστα προκειμένου να επισπεύσουν την επίλυση του ζητήματος του βιολογικού καθαρισμού συνέστησαν γι αυτόν τον λόγο μια τετραμελή επιτροπή.

Τι λέει ο πρόεδρος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ προέβη σε μια λιτή ανακοίνωση: «Χθες, Δευτέρα 01 Απριλίου 2013 με πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας Καταρράκτη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και συζήτηση με τους κατοίκους του χωριού για το θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού και συμφωνήθηκε η απόρριψη μεταφοράς του στη θέση Ρουχούνι και η άμεση διερεύνηση όλων των εναλλακτικών λύσεων που απομένουν. Εντός του μηνός Απριλίου θα γίνει εκ νέου συζήτηση με τους κατοίκους για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ