22.2.2017 11:22

Αναβιώνει το έθιμο της γούρνας

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΌ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟΝ ΖΥΦΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Μετά από διακοπή 51 ετών ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζυφιά αναβιώνει την Καθαρή Δευτέρα το έθιμο της γούρνας και μας καλεί  να το  γιορτάσουμε  μαζί στο σχολείο του χωριού  με παραδοσιακό γλέντι και  σαρακοστιανά  κεράσματα.

«Ο σεβασμός στο παρελθόνείναιμονόδρομος για το μέλλον», τονίζουν, πολύ σωστά, στην ανακοίνωση τους.

Σύμφωνα με τον Σαράντο Κωστίδη το έθιμο σταμάτησε το 1966. Από διηγήσεις ηλικιωμένων γνωρίζουν ότι από την Τυρινή Κυριακή έως την Καθαρή Δευτέρα, τις τρεις μέρες του Τριωδίου,  κομπανίες με τουμπιά και τσαμπούνες που έφερναν από τον Αγ. Γεώργιο Συκούση τη Βέσσα ή την Ελάτα γύριζαν όλο το χωριό και έπαιζαν. Την Τυρινή Κυριακή οι νέοι ντυμένοι Καρκαλούσοι( αποκριάτικη στολή) γυρνούσαν όλους του δρόμους και έκαναν φασαρία για να ξυπνήσει ο κόσμος επειδή ήταν αποκριές και στη συνέχεια γλένταγαν στο Λιβάδι του χωριού ή σε καφενεία.

Το πρωί της Καθαρής Δευτέρας  πάλι οι Καρκαλούσες με ένα αλέτρι και υνί, που συμβόλιζαν την αναγέννηση του τόπου επειδή ήταν η εποχή του οργώματος και της αναγέννησης της γης, πρώτα γύριζαν πάλι όλους τους δρόμους και ένας που ήταν ντυμένος αρκούδα  έκανε ότι μιμήσεις του έλεγαν. Η παρέα περνούσε από όλα τα σπίτια και οι νοικοκύρηδες  τους κερνούσαν τα παραδοσιακά τρόφιμα που ήταν απαραίτητα για το γλέντι που θα ακολουθούσε.

Μετά έκαναν το έθιμο της γούρνας που θα αναβιώσουν πάλι φέτος. Πήγαιναν στην κρήνη του χωριού, η οποία υπάρχει ακόμη στον κεντρικό δρόμο και ο Μαϊμάρης ( διοικητής) τους ανάγκαζε  να πιουν από τη μικρή γούρνα που έπιναν τα ζώα η οποία υπάρχει ακόμη πλάι στη μεγάλη από την οποία έπαιρναν με τις στάμνες το πόσιμο νερό οι γυναίκες. Όποιον δεν έπινε τον μαστίγωνε με το καμτσίκι με τη συνοδεία «περιπαιχτικών» τετράστιχων, του παραδοσιακού χορού του Δετού, σχολίων και άλλων αστείων πειραγμάτων. Από  εκεί πήγαιναν στο Λιβάδι και γλεντούσαν μέχρι την ώρα που η καμπάνα της εκκλησίας χτυπούσε για τον Εσπερινό.

Αυτό το έθιμο θα αναβιώσουν οι κάτοικοι του Ζυφιά και μας καλούν να το χαρούμε μαζί τους.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ