20.12.2013 15:00

Αλλού το εμπιστεύονται

- ΑΛΛΟΥ ΟΙ ΕΔΡΕΣ, ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

«Δεν θέλει πολύ κλικ κλικ», αναφέρει διαφημιστικό σποτ στην τηλεόραση αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι τόσο απλά κάποια πράγματα που αρκεί να δώσεις προσοχή στις οδηγίες εγκατάστασης. 

Αυτή η ρημάδα προσοχή... η προνοητικότητα και το όραμα που λείπει τόσα χρόνια από τη Χίο σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού και κάνει τους αιρετούς του νησιού και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να μοιάζουν με χάρτινα καραβάκια στο ανοικτό πέλαγος, σε άλλα νησιά μετατρέπεται σε συγκριτικό πλεονέκτημα που αμβλύνει στο μέγιστο τις διαφορές μεταξύ των δυο νησιωτικών περιφερειών. Τόσο κοντά... μα τόσο διαφορετικά.

Αιτία για τα προαναφερόμενα, (λυπηρά για τον τόπο συμπεράσματα αλλά θετικά για το νότιο Αιγαίο), είναι η υπογραφή συνεργασίας του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου που έχει έδρα τη Χίο (καλά διαβάσατε, τη Χίο) με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με απώτερο σκοπό την εκπόνηση μελέτης με τίτλο: «Προσέλκυση Αεροπορικών Εταιρειών Χαμηλού Κόστους και Σχεδιασμός Στρατηγικής Διαπραγμάτευσης Επ’ Ωφελεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Σκοπόςτης μελέτης όπως αναφέρει η ανακοίνωση του τμήματος,«είναι η  δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αυτόνομου εγχειριδίου σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη τριγωνική σχέση εταιρειών χαμηλού κόστους – Αερολιμένα - Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εμπορικών Επιμελητηρίων, εξειδικεύοντας τη στην ΠΝΑΙ.  Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε περιλαμβάνεται η διενέργεια εκπαιδευτικού σεμιναρίου σε φορείς της ΠΝΑΙ καθώς και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από πλευράς ΕΤΕΜ προς τη Διεύθυνση Τουρισμού της ΠΝΑΙ στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους».

Δουλεύουν ακόμη περισσότερο

Η τουριστική ανάπτυξη των νησιών του Νοτίου Αιγαίου είναι δεδομένη και μη αμφισβητήσιμη. Παρά όμως την αυξητική τάση του τουριστικού ρεύματος προς τα νησιά, η Περιφέρεια αναζητεί τρόπους να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την «πίτα» της στον τουριστικό τομέα και δη, με την προσέλκυση επιπλέον αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους.

Από αυτό το δεδομένο προέκυψε και η συνεργασία με το Εργαστήρι Τουριστικών Ερευνών και Μελετών της Χίου το οποίο θα αναλάβει να αξιολογήσει τα στοιχεία και πέραν του τρόπου προσέλκυσης νέων εταιριών θα αναλάβει να εκπαιδεύσει κατάλληλα και τους φορείς για τον τρόπο διαχείρισής τους.

Επαναπαύεται ακόμη περισσότερο...

Στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δείχνει να πλέει σε πελάγη... στασιμότητας. Ο τουρισμός φθίνει σημαντικά (με εξαίρεση το ρεύμα των Τούρκων), η προσέλκυση νέων αγορών δείχνει να μην απασχολεί κανέναν πέραν των συμμετεχόντων σε τουριστικές εκθέσεις και το σκηνικό δραματοποιεί ακόμη περισσότερο η τάση επανάπαυσης των αιρετών σε συνταγές παλαιολιθικές.

Μόνο ειδικοί και όχι μόνο... αιρετοί

Την εποπτεία και το συντονισμό της ενέργειας έχει αναλάβει η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Απασχόλησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Συνεργασιών Ελευθ. Φτακλάκη, ενώ μετέχουν στην συμφωνία 7 ειδικοί στο αντικείμενο καθηγητές και ερευνητές μεταξύ των οποίων και ο Πρύτανης του Παν. Αιγαίου Π. Τσάρτας.

Στην σχετική ανακοίνωση που υπεγράφη με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι ομάδα που έχει αναλάβει να εκπονήσει την μελέτη αναφέρει:

«Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λειτουργούν 14 αερολιμένες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη και η Μύκονος, ενώ σημαντική επίσης είναι και η συμβολή των υπόλοιπων αερολιμένων και προορισμώντης Περιφέρειας στην εθνική οικονομία. Μέσω των 14 αερολιμένων διακινείται περίπου το 20% της συνολικής αεροπορικής κίνησης της χώρας και ηπεραιτέρω αύξηση της κίνησης μπορεί υπό προϋποθέσεις να έχει πολύ θετικές επιπτώσεις για το σύνολο των νησιών που εξυπηρετούνται.  Η έμφαση σε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους αποτελεί στρατηγική που δρα συμπληρωματικά με το μοντέλο allinclusive και μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά τουριστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που προσανατολίζονται στους ανεξάρτητους ταξιδιώτες.  Έχοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν τα παραπάνω το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα το ΕΤΕΜ προσβλέπουν σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στην τουριστικά αναπτυγμένη και αναπτυσσόμενη νησιωτική επικράτεια». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ