19.3.2014 12:44

Άλλοι σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Β. ΤΕΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ

Με τεχνοκρατική αντίληψη κι όχι με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια καταρτίστηκε άλλο ένα ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, όπως σημειώνει με ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της περιφ. παράταξης "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" Β. Τεντόμας.
«Για άλλη μια φορά το περιφερειακό συμβούλιο ενημερώνεται για το νέο ΕΣΠΑ, ενημερώνεται και δεν αποφασίζει για όσα έχουν άλλοι αποφασίσει για μας χωρίς εμάς. Και εννοώ τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Ε.Ε.
Πριν μιλήσουμε όμως για το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να κάνουμε έναν ουσιαστικό απολογισμό του ΕΣΠΑ που τελειώνει, όχι βέβαια μόνο ως προς την απορροφητικότητα, αλλά συγκρίνοντας πώς ήταν η περιφέρειά μας το 2006 και πως  είναι σήμερα. Να δούμε ποιο ήταν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων των νησιών μας τότε και σήμερα. Ποιο ήταν το ποσοστό απασχόλησης τότε και ποιο είναι σήμερα. Ποιο το επενδυτικό κλίμα τότε και ποιο σήμερα. Τι κοινωνικές παροχές είχε ο πολίτης και ποιο το επίπεδο της διοίκησης τότε και σήμερα.
Αν κάνουμε αυτή τη σύγκριση, όσο κι αν εξωραϊσουμε τα πράγματα, τα αποτελέσματα θα είναι δραματικά αρνητικά.
Έτσι τα ποσοστά απορροφητικότητας δεν μπορούν να αποτυπώσουν τη πραγματικότητα, παρά να τονίσουν τη συστηματική στρέβλωση των κριτηρίων ένταξης έργων, όχι κατά πόσο θα ωφελήσουν τη κοινωνία και τον τόπο, αλλά κατά πόσο είναι ώριμα, έστω και αν από την άποψη της αναγκαιότητας και της σκοπιμότητας παίρνουν βαθμό κάτω απ΄τη βάση.
Σε σχέση τώρα με τα νέο ΕΣΠΑ θεωρούμε αδιανόητο να «κλείνει» χωρίς ουσιαστική συζήτηση και γνώμη των περιφ. συμβουλίων αλλά και πριν καν αναδειχτούν οι νέες περιφερειακές αρχές, οι οποίες και θα διαχειριστούν όλα τα κονδύλιά του.
Παρακολουθώντας κανείς τη παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ, διαπιστώνει αβίαστα μια εικονική πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που ζούμε γύρω μας.
Μιλάει το νέο ΕΣΠΑ για υποδομές στις μεταφορές. Και ρωτάω, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια που αυτές τις μέρες ξεκινάει το ξεπούλημά τους, θα δοθούν απαξιωμένα στους επίδοξους επενδυτές και μετά θα τους δοθεί τσάμπα χρήμα για να τα αναβαθμίζουν;
Μιλάει το νέο ΕΣΠΑ για την «έξυπνη εξειδίκευση». Και ρωτάω εγώ, αυτή την «έξυπνη εξειδίκευση» ποιος μπορεί να την κάνει; Ο μεγάλος επιχειρηματίας ή ένας μικρομεσαίος επαγγελματίας; Μια μεγάλη αγροτική επιχείρηση ή ένας μικρομεσαίος αγρότης; Η απάντηση, νομίζω είναι σαφής, το χρήμα οδηγείται σε μεγάλες επιχειρήσεις και όχι στον μικροεπαγγελματία και μικροαγρότη του, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αντίστοιχων κλάδων στη περιφέρειά μας.
Και αν κάποια επιχείρηση θελήσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, ρωτάω, που θα βρει την «ίδια» συμμετοχή, όταν το «ταμείον είναι μείον» και οι τράπεζες απρόσιτες;
Μιλάει το νέο ΕΣΠΑ για προώθηση της έρευνας στον αγροτικό τομέα και στην εφαρμογή της έρευνας στο χωράφι. Και ρωτάω, ποιοι γεωπόνοι, ποιάς Διεύθυνσης Αγρ. Ανάπτυξης θα τα κάνουν όλα αυτά, όταν γνωρίζουμε ότι οι γεωτεχνικοί είναι ελάχιστοι και δε φτάνουν ούτε να διεκπεραιώσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες των επιδοτήσεων και που έχουν ξεχάσει τι είναι χωράφι και τι είναι καλλιέργεια;
Και ας αφήσουμε το «καλάθι της περιφέρειας» που έμεινε μόνο στη φιέστα του κ. Σκανδαλίδη πριν δύο χρόνια στη Χίο.
Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι ο προσανατολισμός του νέου ΕΣΠΑ είναι αναντίστοιχος με τις κοινωνικές ανάγκες και με την οικονομική πραγματικότητα που μας έχουν φέρει τα διαδοχικά μνημόνια.
Σήμερα, πριν την ανασυγκρότηση, που αναφέρει τον νέο ΕΣΠΑ, χρειάζεται η διάσωση της κοινωνίας και η δημιουργία ενός δικτύου προστασίας για τις ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται στο περιθώριο ή οδεύουν προς αυτό και που πλήττονται περισσότερο από τη κρίση.
Γι αυτό δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι με όση δύναμη μας δώσει ο λαός στις ερχόμενες περιφ. εκλογές, δεν θα ανεχτούμε τετελεσμένα και θα απαιτήσουμε την αναμόρφωση των στόχων του ΕΣΠΑ 2013-2020 στη κατεύθυνση που αναφέραμε παραπάνω” καταλήγει ο κ. Τεντόμας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ