16.9.2016 9:50

Αλληλέγγυοι Χίου «Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από το νησί»

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ

Τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από το νησί και την καταδίκη των επεισοδίων της Τετάρτης επισημαίνουν με ανακοίνωση τους οι Αλληλέγγυοι της Χίου. Σε αυτήν  αναφέρουν:

«Τα γεγονότα το βράδυ της Τετάρτης στη Χίο είναι πλέον γνωστά σε όλους. Οι γνωστοί τραμπούκοι, αφού πρωτοστάτησαν σε μια συγκέντρωση εύπιστων πολιτών που έπεσαν θύματα της εμετικής, ξενοφοβικής προπαγάνδας τους,  επιχείρησαν να φτάσουν μέχρι τους καταυλισμούς των προσφύγων – για να κάνουν τι άραγε; Να δείρουν γυναίκες και παιδιά;

Η αστυνομία προσπάθησε μεν να διαχειριστεί την κατάσταση αρχικά, αλλά επέτρεψε τελικά την προσέγγιση της φασιστικής συμμορίας στον καταυλισμό της Σούδας, όπου ήδη οι πρόσφυγες, σε κλίμα αναταραχής και φόβου, ετοιμάζονταν να αμυνθούν απέναντι στους ακροδεξιούς που πλησίαζαν. Ο προπηλακισμός δημοσιογράφου από τον γνωστό χρυσαυγίτη, τον οποίο όμως η αστυνομία δεν δέησε να συλλάβει, και η προσαγωγή εθελοντή που προσπαθούσε να κατευνάσει τους πρόσφυγες είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικές.

Μέσα στους καταυλισμούς, οι πρόσφυγες – ταλαιπωρημένοι από τον 6μηνο εγκλωβισμό και την απουσία προοπτικής- παρέμεναν σε καθεστώς φόβου και ανασφάλειας.

Ας αναλογιστούν όλοι, και ο καθένας ατομικά, τις ευθύνες τους. Όποιος συμμετέχει σε συγκεντρώσεις ακροδεξιάς έμπνευσης, έχει ευθύνη. Όποιος ανέχεται τις «πολιτοφυλακές» και τον εκφοβισμό, έχει ευθύνη. Όποιος μένει σιωπηλός, έχει ευθύνη. Όποιος αδιαφορεί για τον εγκλωβισμό 3.000 ανθρώπων στο νησί, έχει ευθύνη. Τα υπαρκτά προβλήματα δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι. Όσοι έχουν δημόσιο λόγο, πρέπει να πάρουν άμεσα θέση.

Απαιτούμε τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων που ξενιτεύτηκαν από τις πατρίδες τους που σπαράσσονται από τον πόλεμο και τη φτώχεια και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως οι πρόσφυγες δεν είναι μόνοι», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ