26.6.2012 16:10

Αλλάζουν οι Οινούσσες

ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

 
Για πρώτη φορά ο δήμος Χίου και η πολιτεία παρεμβαίνουν με ένα μεγάλο έργο στις Οινούσσες, που έως τώρα ένιωθαν μόνο τη φροντίδα της τοπικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Με πιστώσεις 2.800.000 ευρώ, θα αναπλασθούν η παραλιακή ζώνη και ο οικισμός με στόχο να αναδειχθούν τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του χώρου και μέσω της κατευθυνόμενης ανάπτυξης να δοθεί η δυνατότητα στους μόνιμους κατοίκους να παραμείνουν και να επενδύσουν στο νησί.
Το πρώτο έργο της πράξης που αφορά στην εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «μελέτη ανάπλασης οικισμού Οινουσσών», θα θέσει τις κατευθύνσεις για την οργανωμένη και ιεραρχημένη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων του οικισμού, με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Χαρακτηριστικά στη μελέτη αναφέρεται ότι «το έργο αποσκοπεί στην προστασία της μορφής και της φυσικότητας του χώρου στον οικισμό, αλλά και στην αναβάθμισή του, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει, ως υποδοχέας των επισκεπτών αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, και κυρίως στη βάση ανάδειξης της ιστορικής σημασίας του τόπου. Η αισθητική και λειτουργική βελτίωση του διαμορφωμένου χώρου του οικισμού θα βοηθήσει στην επιβίωσή τους, μετά την σταδιακή ερήμωση που εμφανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες λόγω αλλαγής των γενικότερων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες».
Οι εργασίες χωρίζονται σε δύο τμήματα, αυτά της « ανάδειξης της μετωπικής ζώνης της προκυμαίας» και της «ανάπλασης του παραδοσιακού οικισμού».
Τι θα γίνει και πού
Το έργο θα ξεκινήσει με την ανάπλαση των κεντρικών πεζοδρομίων της άνω και κάτω γειτονιάς, τα οποία θα συνδεθούν με την παραλία του οικισμού. Θα ακολουθήσουν η διαμόρφωση των μικρών πλατειών στην είσοδο και το κέντρο του χωριού, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές για τον οικισμό, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του πρώην κοινοτικού καταστήματος και η σύνδεσή του με το ενδιαφέρον πλέγμα μονοπατιών του πολεοδομικού ιστού του οικισμού.
Τα έργα θα εξασφαλίζουν, χώρους προσωρινής στάσης και τροφοδοσίας οχημάτων, μικρό χώρο υπαίθριων εκδηλώσεων και άμεση σύνδεση με τους υπάρχοντες δρομίσκους με σκαλοπάτια, οι οποίοι θα πρέπει να διαμορφωθούν κατά τμήματα, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, ώστε να τονιστεί ο ενδιαφέρον πολεοδομικός ιστός του οικισμού και να ενσωματωθεί λειτουργικά ο χώρος στις καθημερινές κινήσεις των κατοίκων του οικισμού με τον λιμένα.                                              
Προγραμματική
Το μεγάλο έργο για τις Οινούσσες θα κατασκευασθεί με τη συνεργασία των δήμων Χίου και Οινουσσών, που θα εδραιωθεί με Προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί αμέσως μετά από την αναμενόμενη έγκριση της πρότασης από το δημοτικό συμβούλιο Χίου.          Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του Έργου της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται στα 2.800.000 ευρώ, από το ΕΣΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ