28.5.2014 12:59

Αλλάζει και ελέγχεται υπό το βάρος των παραπόνων

ΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΡΥΠΩΝ, ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Έργα που στοχεύουν στην ενεργειακή και λογιστική οικονομία του σταθμού προγραμματίζει η διεύθυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ, που θα την βοηθήσουν να μειώσει το κόστος λειτουργίας και να ανταποκρίνεται με επιτυχία στη διαδικασία αξιολόγησης της λειτουργίας της σε επίπεδο εσόδων/εξόδων, κέρδους και κόστους της μονάδας.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα της επιτρέψουν να αξιολογείται με στοιχεία που μεταξύ άλλων, θα ενισχύουν την τοπική παρουσία και λειτουργία της και δεν θα την οδηγούν σε περιπέτειες υποβάθμισης ή άλλων επιλογών μείωσης του κόστους λειτουργίας της (υποθετικό επίπεδο).

Αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση της σχεδίασης εγκατάστασης συστήματος ελέγχου των απόβλητων πετρελαιοειδών των καύσεων που καταλήγουν στις δεξαμενές και μέσω αγωγού οδηγούνται στο καράβι που τα παραδίδει σε αδειοδοτημένες εξουσιοδοτημένες εταιρείες ή σε αντίστοιχα βυτιοφόρα, που τα μεταφέρουν εκτός νομού.
«Το κόστος είναι μεταφοράς των απόβλητων είναι σοβαρό, υπάρχουν και εξετάζονται πλέον οι διαθέσιμες τεχνολογίες και θα επιλεγεί η καταλληλότερη που θα βοηθήσει στη μείωση των εξόδων της μονάδας», δηλώνει ο προϊστάμενος του σταθμού Κώστας Κυπαρίσης.

Οι καπνοί της καμινάδας

Το περασμένο Σαββάτο το απόγευμα, παρατηρήθηκε και πάλι εκπομπή σημαντικής ποσότητας καπνού (ρύπων) από την παλιά μεγάλη καμινάδα, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν οι διαμαρτυρίες, που είχαν κοπάσει μετά το τελευταίο περιστατικό του Πάσχα, με τις στάχτες που μαύρισαν τα σπίτια και απείλησαν την υγεία των κατοίκων του Καρφά.

Σύμφωνα με τον Κ. Κυπαρίση, το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε πάλι όταν μπήκε σε λειτουργία μια από τις  μηχανές που είχε σταματήσει. Το φαινόμενο όμως ήταν, σύμφωνα με τους ίδιους, μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια εκπομπής των ρύπων σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δίνει το υπουργείο από τα στοιχεία που συλλέγονται, καταμετρώνται και προωθούνται στο υπουργείο, από τη Μονάδα Μέτρησης των ρύπων που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στο λόφο του Αγ. Γεωργίου Καρφά.       

Δύο φορές το χρόνο, τα αποτελέσματα των ελέγχων προωθούνται από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος στο υπουργείο και κοινοποιούνται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τη ΔΕΗ.

Για την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2013 έχει βεβαιωθεί ότι οι εκπομπές ρύπων ήταν μέσα στα προβλεπόμενα όρια των προϋποθέσεων αδειοδότησης του σταθμού, που ισχύουν από το 2007.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που επιτρέπεται η υπέρβαση. Μια από αυτές είναι όταν ξεκινάνε σταματημένες μηχανές, όπως στα δύο τελευταία περιστατικά του Πάσχα και του Σαββάτου 24 Μαΐου. Οι έλεγχοι και στις δύο περιπτώσεις πιστοποίησαν ότι δεν σημειώθηκε υπέρβαση των ορίων ρύπανσης, γεγονός που σημαίνει ότι η αιθάλη  παρέμεινε στο σταθμό. Δηλαδή ήταν τοπικά φαινόμενα γύρω από τη μονάδα, που δυσαρέστησαν μερικούς κοντινούς περίοικους, χωρίς κανένα κίνδυνο».

ΦΩΤΟ: Δ. Βουχούρης

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ