24.5.2013 16:20

Aλλάξτε παροχές και υδρόμετρα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΧ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΥΑΧ.

 Η τσέπη μας στενάζει, κάθε φορά που καλούμαστε να πληρώσουμε λογαριασμούς στο δημόσιο. Πολλές και δίκαιες διαμαρτυρίες έχουν δει το φώς της δημοσιότητας για τα τιμολόγια που πληρώνουμε στο νερό. Η ΔΕΥΑΧ έχει τροποποιήσει πολλές φορές την τιμολογιακή της πολιτική, χωρίς όμως να βλέπουν ανακούφιση τα πορτοφόλια μας ΔΕΥΑΧ. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, στις τελευταίες συνεδριάσεις αναφέρθηκαν κάποια προβλήματα που  μπορούν να λυθούν και να δροσίσουν τις τσέπες μας με εύκολες και αποδοτικές κινήσεις. Οι καταναλωτές που  χρησιμοποιούν αρκετό νερό για άρδευση ή υδροδοτούν πολλά ακίνητα με το ίδιο ρολόϊ μέτρησης (υδρομετρητή), μπορούν να μειώσουν τους λογαριασμούς τους, με τις δύο παρακάτω κινήσεις.
Α) Νέα παροχή
Όσοι έχουν κήπο ή χωράφι μπορούν να ζητήσουν να τοποθετηθεί μια νέα παροχή αποκλειστικά για άρδευση. Ο  λογαριασμός τους θα μειωθεί σημαντικά, αφού δεν θα επιβαρύνονται για τη συγκεκριμένη κατανάλωση με ειδικό τέλος, αποχέτευση, υψηλό Φ.Π.Α. και άλλους φόρους.
Εντοπισμός
Πίσω από αυτή την πρόταση όμως, υπάρχει και η προσδοκία επίλυσης  ενός προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Η ΔΕΥΑΧ παρακολουθώντας τις χειμερινές καταναλώσεις που συνήθως είναι ελάχιστες ή και μηδενικές, θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει και να  ελέγχει τις  παράνομες συνδέσεις των παροχών  άρδευσης, που αρκετοί επιτήδειοι “έξυπνοι” τις χρησιμοποιούν και για ύδρευση.

Β) Ξεχωριστά υδρόμετρα
Όταν  με το ίδιο υδρόμετρο υδροδοτούνται πολλά ακίνητα, δηλαδή διώροφα σπίτια, διαμερίσματα και άλλα, συμφέρει τους καταναλωτές να εγκαταστήσουν ξεχωριστά υδρόμετρα στο κάθε ακίνητο για να αποφεύγουν τις υψηλές κλίμακες χρέωσης όπου η αξία του νερού σχεδόν διπλασιάζεται. Το κόστος μιας τέτοιας νέας παροχής εφόσον αποτελεί απλό διαχωρισμό είναι 108ευρώ, που αποσβένονται πολύ σύντομα από το κέρδος της μείωσης των τιμολογίων.
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ